Monarchisté Schwarzenberga nelovili, i když jej podporovali

06.05.2010 7:35

Tvář Karla Schwarzenberga je hlavním lákadlem a vývěsním štítem TOP 09, přestože šlechtický původ by měl předsedu zavést spíše pod křídla Koruny České, monarchistické strany Čech Moravy a Slezska, jejíž představu o uspořádání státu naplňuje konstituční monarchie.

Monarchisté Schwarzenberga nelovili, i když jej podporovali

Vysvětlení hledejme především v ambicích této strany. Při posledních parlamentních volbách v roce 2006 se pro Korunu českou rozhodlo 7293 voličů, což jí přineslo až sedmnácté místo mezi šestadvaceti kandidujícími stranami. Tahák v podobě populárního knížete by pro stranu určitě znamenal přírůstek voličské přízně, ale na překonání pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do sněmovny by ani kouzlo transparentního předsedy zřejmě nestačilo.

Lidé si nás pletou se šlechtickými odbory

„Samozřejmě nás mrzí, že k nám nepatří, ale respektujeme svobodu rozhodnutí každého občana, tedy i šlechtice," komentuje Schwarzenbergovo nynější politické angažmá pro ParlamentniListy.cz předseda Koruny České Václav Srb. „Ale neberte nás jako nějakou specializovanou šlechtickou stranu, nebo nějaké šlechtické odbory," snaží se vyvrátit zažité vnímání své strany.

Běžně se totiž setkává s dotazy zájemců o členství, zda musejí mít šlechtický původ. I když strana vítá angažmá i přízeň členů šlechtických rodů jako třeba hraběnky Salmové, je stranou jako každá jiná. Vždyť v jedenáctičlenném předsednictvu není ani jeden šlechtic.

„Knížete Schwarzenberga jsme se v minulosti pokoušeli oslovit stejně jako jiné významné šlechtice. Nešlo nám ani tak o členství, ale o možnost spolupráce," přiznává předseda Koruny České, že ani ve straně nepomýšleli na to, že by charismatického aristokrata zlákali do svých řad. Jeho strana ale měla zájem o spolupráci, protože považuje šlechtu za velice důležitou součást našeho kulturního dědictví.

Aristokraté zůstávají opatrní a do politiky se nehrnou

Na jednoho z nejpopulárnějších českých politiků však Koruna Česká nezanevřela. „Jeho Jasnost jsme podpořili během senátorské kampaně," prozrazuje Srb. Možná i díky příznivcům monarchistické strany Karel Schwarzenberg v senátních volbách roku 2004 uspěl za Prahu 6 a dal tak zapomenout na dva roky starý nezdar ve volebním obvodu Strakonice.

S hlavními šlechtickými rody udržuje jeho strana korektní vztahy, jejich malou angažovanost v politice si vysvětluje tím, že jsou hodně opatrní a rezervovaní.

Historická šlechta patří do Senátu

„To, že šlechtu respektujeme, ale neznamená, že bychom jí chtěli vrátit nějaká privilegia. Jsme ale důslednými zastánci zrušení zákona, kterým se od roku 1918 zakazuje používat u nás šlechtické zákony," připomíná Srb existenci dvaadevadesát let starého zákona.

Členy šlechtických rodů by monarchistická strana ráda viděla jako součást Senátu. Ten by měl být tvořen nejen zástupci z historických rodů, ale i představitelů historických univerzit, nositelů Nobelovy ceny či jiných významných osobností. Senátoři - pochopitelně neplacení - by tak už nebyli součástí komory, která je podle monarchistů jen duplicitou Poslanecké sněmovny.

Více. Je krize. Snižte počet poslanců o třetinu, říkají monarchisté

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …