Morálně nejsem pro poskytnutí půjčky Evropě, říká šéf Hospodářské komory

14.12.2011 21:44

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel tvrdí, že záchrana eurozóny je pro Česko nezbytná. Na druhé straně ostře Kužel ostře zkritizoval fungování EU, kde se všichni odvolávají na přání „paní Evropy,“ ale konkrétní politici odmítají převzít jakoukoliv zodpovědnost. V křesle hosta Hyde Parku České televize se Kužel vyjádřil také k podobě rozpočtu a k postavení českých podnikatelů. Jednoznačně odmítl tvrzení, že podnikatelé v Česku se mají lépe než zaměstnanci.

Morálně nejsem pro poskytnutí půjčky Evropě, říká šéf Hospodářské komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Jak se zdá, dluhová krize eurozóny se ani v nejmenším neblíží ke zdárnému konci. Národní ekonomická rada vlády NERV proto chystá sadu opatření, která by měla Česku pomoci krizi přečkat.  Počítá se sjednocením DPH na 20 procent, se snižováním počtu zaměstnanců, či se zmrazením důchodů. Co na tato opatření říká prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel? Nejen na to odpovídal v Hyde Parku České televize.

Sledujeme téma Záchrana eura

Evropská situace připomíná pohádku o Kohoutkovi a slepičce

Nejpalčivější otázka dneška však zní: Poslat či neposlat devadesát miliard korun do Bruselu? Kužel má za to, že pozice vlády je velmi obtížná, protože zadlužené státy EU požadují půjčky, ale už neříkají, jak krizi vyřeší. Zdá se, že zodpovědnost nenese ani Evropská komise, ani nedávno jmenovaný prezident EU. Každý říká jen: Evropa potřebuje pomoc.

„Pokud nebudeme mít záruku, že se peníze vrátí, tak nemůžeme nadále podporovat to, co se v tuto chvíli děje. Když máte problém nějakého státu, můžete ukázat na konkrétní lidi, kteří jsou za tyto problémy zodpovědní. V Evropě je chybou, že budovatelé EU odmítají přijmout zodpovědnost za problémy. Kdo vlastně je ona paní Evropa?“ ptal se Kužel. „Z morálního hlediska bych v tuto chvíli půjčku neposkytl. Napřed bych musel vědět, kam peníze dávám,“ shrnul Kužel.

Klientelismus v Evropě vesele bují

Zdůraznil ovšem, že v zájmu Česka je eurozónu zachránit, protože řada českých podniků obchoduje v euru a Česko se bez exportu průmyslu neobejde.  Měl by zvítězit politik, který vezme rozum do hrsti a přinese EU záchranný balíček. Zároveň je třeba nastavit nový systém kontrol EU, který napříště nedovolí, aby Řecko či Španělsko dlouho žily na dluh bez toho, aby si toho někdo všiml.

„Minimálně od doby vstupu nových členských států  je Evropa dvourychlostní, a přestože klientelismus hlasitě zatracuje, bohužel v ní bují,“ prohlásil Kužel. V této souvislosti ovšem pochválil českého premiéra Petra Nečase, který na tyto problémy poukazuje, ale nabízí i řadu řešení. „Návrhy na českém stole jsou, ale Česko není v tomto složení příliš slyšet, protože rozhodující slovo si drží francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová,“ posteskl si Kužel. 

Za zmínku také stojí, že Evropa příliš nechrání svůj trh před dovozem nekvalitního zboží do EU, což je jedna z bolestí, jejíž vyřešení by pomohlo nejen českým podnikům. Hospodářská komora proto požádala o posílení dozoru na dovážené nekvalitní zboží. Místo něj by se na evropském trhu mohli uplatnit čeští podnikatelé.

V rozpočtu mi schází prorůstová opatření

„To, co mi v rozpočtu schází, jsou prorůstová opatření. My si nemůžeme dovolit jen všechno zaškrtit, potom by nám chyběl výběr daní.“ Kužel v této souvislosti zdůraznil, že prorůstová opatření by se neprováděla na dluh. Je třeba navrhnout taková opatření, u kterých bude spočítáno, že zisky převáží náklady.  

Jednačtyřicet bodů NERVu, který byl představen jako recept na řešení krize, však Kužel příliš nevítá. Nelíbí se mu především zvýšení daní osobám samostatně výdělečně činným či zvýšením daní z nemovitostí. Stejně tak se mu nelíbí myšlenka dalšího propouštění policistů. V přicházejících časech krize by se naopak mohl hodit větší počet policistů, protože mohou následovat nepokoje. „Zkrátka některé návrhy nevychází z reálného života," shrnul prezident Hospodářské komory.

Relativně spokojení s Kuželovými odpověďmi mohli být zaměstnanci, protože prezident Hospodářské komory zdůraznil, že se zaměstnavatelé budou snažit držet si zaměstnance za každou cenu. Jednou z cest, jak by se to mohlo podařit je i zkrácení pracovní doby, což je opatření, na které je vláda ochotná přistoupit.

Jeden z diváků se v závěru pořadu ptal, proč podnikatelé nezvyšují mzdy a propouštějí, když se sami těší řadě výhod. Prezident Hospodářské komory prohlásil, že si není vědom výhod pro podnikatele. Jsou to lidé, kteří na jedné straně musí platit odvody státu, a na druhé straně musí sehnat práci pro své zaměstnance.

Prakticky permanentní zdražování potravin i energií se přitom nedotýká jen zaměstnanců, ale i podnikatelů. Své vystoupení uzavřel tvrzením, že v ČR mzdy v posledních letech rostou rychleji než na Západě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…