Moravané se přetahují o spalovnu odpadů. Být tu musí, ale nikdo ji nechce

17.01.2012 20:30

Nová spalovna odpadů, která má zřejmě do pěti let vyrůst v Olomouckém kraji, je zdrojem mnoha dohadů a svárů. Kraj se zatím nerozhodl, do jaké lokality bude tato nová spalovna umístěna. Uvažuje se zejména o dvou místech - Mohelnici a Přerově.

Moravané se přetahují o spalovnu odpadů. Být tu musí, ale nikdo ji nechce
Foto: Redakce
Popisek: Skládka v Roztokách

Zatímco starosta Mohelnice Aleš Miketa (VV) by byl rád, pokud by v tomto městě byla spalovna vybudována, jelikož je zde možnost umístit ji do areálu bývalé teplárny. V Přerově takové nadšení nesdílí. Někteří členové opozice totiž tvrdí, že další zdroj znečištění vzduchu by si město už nemělo dovolit.

Spalovnu Přerov nepotřebuje. Má skládku

„Máme sami zkušenosti s chemičkou, kdy občas něco bouchne. I teplárně se to podaří. Ale pokud by bouchla spalovna, vyletěli by z ní daleko větší škodliviny. Třeba Rakousko musí prach, který zachytávají filtry, stejně vozit na likvidaci do Německa. Nemůžou ho nějak zpracovávat. I ty nejmodernější filtry způsobují to, že prach není vidět. Je to polétavý prach, ten vdechujeme a jde přímo do buněk a zůstává v těle. Dříve se prach nabalil do kuliček, byl vlastně viditelný a člověk ho byl schopný vykašlat,“ říká Richard Šlechta, zastupitel z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Zároveň dodává, že nová spalovna ještě není nutná a může také pro město znamenat citelnou finanční ztrátu. „Současná skládka může být využívána ještě minimálně 5 let s tím, že je už schváleno rozšíření skládkování a doba skládkování pak bude ještě nějakých 25-30 let. Takže Přerov nepotřebuje spalovnu na to, aby řešil komunální odpad. Navíc, tuším že v Plzeňském kraji, kde je takovéto zařízení, je ztráta asi 80 milionů korun, kterou musí obce hradit. Samozřejmě, že se museli podílet i na výstavbě. Za vzor je dávána vídeňská spalovna, jenže komunální poplatek v Rakousku je v přepočtu na naše 1300 korun, kdežto my platíme 500. Ekonomika provozu bude tedy asi spočívat v něčem jiném.“

Jiného názoru je ekolog a člen Strany zelených Martin Kolařík. „Zásadně proti spalovně v Přerově nejsem. Přerov sám ji nutně mít nemusí, jelikož má dostačující skládku, ale Olomoucký kraj ji potřebuje. Hodně bude záležet na tom, jestli se na ní budou podílet obce. Avšak z mého pohledu je v Přerově daleko větším problémem doprava a lokální topeniště,“ uvedl redakci Kolařík.

Horák: Realizaci urychlí zákon o odpadech

ParlamentíListy.cz se obrátily na náměstka hejtmana olomouckého kraje Pavla Horáka (KDU-ČSL), který má životní prostředí ve své kompetenci, aby se vyjádřil, jestli se oce budou nějak na vybudování a chodu nové spalovny podílet: „Města a obce Olomouckého kraje se sdružily-13 z nich podepsalo Memorandum o společném postupu v oblasti nakládání s odpady. Sešli se dvakrát. Závěr z toho je, že bude zpracována studie proveditelnosti, která bude mimo jiné odpovídat na otázky způsobu nakládání s odpady. To znamená jak oblast předcházení odpadům, tak co se týká třídění a recyklace a zbytkového odpadu včetně energetického využití,“ řekl Horák.

Na dotaz redakce, kdy a kde má spalovna vyrůst, Pavel Horák uvedl: „Realizace záměru je vázána na schválení nového zákona o odpadech. Čím později nabude účinnosti zákon o odpadech, tím později bude zařízení vybudováno. Co se týká umístění, bude to zřejmě jižní část Olomouckého kraje. Na stole jsou konkrétní nabídky –teplárenská společnost v Přerově nabízí rekonstrukci svého stávajícího zařízení pro potřeby spalovny, čímž by se výrazně zlepšilo životní prostředí, protože každé nové zařízení, které vzniká rekonstrukcí, tak má desetinásobně přísnější podmínky pro spuštění do provozu než ta zařízení, která se spouštěla do provozu třeba před patnácti nebo dvaceti lety. Mohelnice ústy orgánu svého města pana starosty nabízí svůj areál. Možná nějaká další lokalita také přibude.“

Podle něj bude kraj  preferovat to, co se bude jevit ze studie proveditelnosti jako ta nevhodnější lokalita. „Budeme posuzovat dopravní dostupnost, logistiku a tak dále. Musíme se také rozhodnout, zda postavíme zařízení takzvaně na zelené louce nebo využijeme opuštěný průmyslový areál či provedeme rekonstrukci stávajícího. Posuzovat budeme také to, zda půjde o privátní investici nebo o investici z veřejných zdrojů,“ uzavřel Horák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…