Mrazivá slova přerovské DSSS: Přísně na Romy, obnova trestu smrti a obušky

15.11.2011 22:20

Vyhrocenou atmosféru v severních Čechách, kde se zvýšilo napětí mezi Romy a majoritní populací, využívají extrémisté k šíření protiromských nálad i do dalších koutů republiky, čímž získávají sympatie u potenciálních voličů. Je to jen dočasné?

Mrazivá slova přerovské DSSS: Přísně na Romy, obnova trestu smrti a obušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Například v Přerově, kde se nachází několik romských ghett, averze vůči Romům narůstá. Někteří lidé proto sympatizují s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, která je známá svým tvrdým postojem vůči nepřizpůsobivým.

Občan: Stačí mi jejich postoj k Romům

„Jsem situací, která se v poslední době v naší zemi odehrává, opravdu znechucený. Bílí mají strach, protože Romové si můžou dělat, co chtějí, například mlátit lidi v metru nebo jen tak na ulici. Mám strach chodit na některá místa ve městě. Nikdo s tím nedělá pořádky, dělnická strana by mohla," říká ParlamentnímListům.cz obyvatel Přerova. Na otázku, zda si prostudoval program této strany či ví něco o jejích jiných aktivitách, odpovídá: „Nic jsem nestudoval ani nebudu. Stačí mi jejich postoj vůči Romům."

  • Více o tématu Romové ZDE


Tento způsob uvažování je blízký mnoha případným voličům. Jenže ne každá strana chce palčivé otázky společnosti řešit tak radikálně a kontroverzně jako DSSS.

Veverka: Nepřizpůsobiví ztratí občanství

„Pokud se dostaneme do vlády, všem nepřizpůsobivým dáme jasně na výběr, že buď budou pracovat, nebo tu pro ně nebude místo. Budeme usilovat i o to, aby byl znovu obnoven trestný čin příživnictví. Chceme také obnovit trest smrti a obuškový zákon. Založíme ochranné sbory, které budou dohlížet na to, aby se cikáni začali přizpůsobovat. Nebudou jen parazitovat na sociálkách. Kdo bude nepřizpůsobivý, dostane výpověď z tohoto státu. Ať si kočují kdekoliv jinde po Evropě," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti v Olomouci Petr Havránek. Předseda nově vznikající přerovské buňky dělnické strany František Veverka k tomu dodává: „Nepřizpůsobiví by měli přijít o státní občanství."

Čtěte také: Šluknovsko, tam je klid a mír. Takhle se chválil vládní úřad pro Romy


Charvát: Silácké řeči

To, že by měli nepřizpůsobiví přijít o své občanství je podle slov politologa a odborníka na extremismus Jana Charváta z Karlovy univerzity nesmysl. „Je to dost absurdní tvrzení. Je nepravděpodobné, že by se Dělnická strana dostala takovým způsobem k moci, aby tohle mohla provést. Navíc není vůbec jasné, na základě čeho by jim mohli občanství odebrat. To je takové silácké prohlášení, jehož reálná validita je mimořádně vratká," upozorňuje ParlamentníListy.cz Charvát.

Podle něj vzrůstající protiromské nálady dělnické straně vyhovují. „Strana poměrně dost ztratila tím, že se od ní více méně odvrátila progresivní část krajní pravice reprezentovaná uskupením Autonomní nacionalisté. Teď se pokouší nějakým způsobem znovu vyšplhat vzhůru a problematika Šluknova, resp. obecně protiromských nálad se jim maximálně hodí," řekl politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.


A pokračuje: „Zatím se nedá říct, zda zvyšující se napětí mezi Romy a většinovou populací straně nějak výrazně pomůže získat větší vliv. Nepochybně tím strana získala určité sympatie, alespoň na některých místech. Ale demonstrace, které vede, nejsou vždy přijímány zcela jednoznačně a bezvýhradně. Řada lidí je ochotna demonstraci Dělnické strany podpořit, protože je to demonstrace proti Romům, ale současně si uvědomuje, že ta strana je spojena s krajní pravicí," doplnil Charvát ParlamentnímListům.cz s tím, že to, že lidé podpoří nějakou demonstraci Dělnické strany, ještě neznamená, že je půjdou volit.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


DSSS jen parazituje na problému

Dělnická strana podle něj nepřináší žádné konkrétní řešení. Přináší pouze nějaké teoretické návrhy, ale reálné řešení vlastně vůbec nenabízí. „Strana spíše parazituje na daném problému, než že by se ho snažila řešit. Jediné téma z její agendy, které skutečně rezonuje v české společnosti je anticikánismus a v momentě, kdy protiromské nálady přestanou, tak ta strana se zase zanoří někam do zapomnění," tvrdí Charvát.

Anticikánské nálady ale podle něj jen tak nepřejdou. „Ne ani tak kvůli samotné romské problematice, ale spíše kvůli tomu, že současné nálady jsou velmi výrazně akcelerovány ekonomickými změnami, pokračující krizí a dá se předpokládat, že s nástupem dopadů vládních reforem se situace ještě zhorší. Je tedy možné, že od roku 2012 uvidíme pokračování toho, čeho jsme byli nyní svědky na Šluknovsku. To se může při delším trvání podobných nálad podepsat i na zisku Dělnické strany, ke které by se lidé mohli začít přidávat nejprve jen z  důvodů protiromských, které ale, pokud se ekonomická situace bude zhoršovat, tak mohou zdánlivě nabírat na důležitosti, i když možná ve skutečnosti tak významné, jak se nyní mohou zdát, vlastně nejsou," uzavírá Charvát.

Psali jsme:


Ilustrační foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…