Mrzí mě, že vojáci nevjeli do ČT s tanky, říká Rath

27.03.2011 15:45

NA HRANĚ S XAVEREM David Rath tvrdí, že představitelé sociální demokracie zakopali válečnou sekeru, že případ ProMoPro je menší skandál než zásah Vojenské policie v České televizi, že ministr Heger tzv. zjulínkovatěl, ale, že protest lékařů ustál.

Mrzí mě, že vojáci nevjeli do ČT s tanky, říká Rath

Rozhovor s Davidem Rathem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor rádia Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Sjezd ČSSD dopadl podle Vás dobře, nebo špatně?
Z mého pohledu dobře, máme předsedu, kterého jsem od začátku podporoval.

Ale říká se, že uvnitř strany vypukla válka, je na tomto šprochu pravdy trochu, nebo je to hloupost?
Žádnou válku jsem nezaznamenal, naopak jsem zaznamenal, že situace, která byla před sjezdem trochu vyostřená, se zklidňuje.

A co to znamená, že někteří členové ČSSD vypouští do médií takovéto zprávy, co za tím čtete?
U zvolených představitelů, funkcionářů jsem se nesetkal s tím, že by někdo něco takového říkal. Naposledy jsem mluvil s Michalem Haškem, dnes, přijde mi, že to jednoznačně akceptuje, respektuje, nevypadá, že by byl ve válečném stavu. 

S Michalem Haškem je v tuto chvíli zakopaná válečná sekera?
Myslím, že jednoznačně. Je zvolený prvním místopředsedou, tuto vůli delegátů sjezdu respektuji, jako prvního místopředsedu ho uznávám. Určitě některé názory budeme mít rozdílné, ale to je dobře. Myslím si, že v tuto chvíli mezi sebou žádné problémy nemáme.

Proč jste v určité chvíli odstoupil z volby vy?
Byla v tom určitá strategie, na prvního místopředsedu jsem nechtěl dělat konkurenci severní Moravě. Ta má dlouhodobě lepší volební výsledky než střední Čechy, považoval jsem za rozumné, aby severní Morava měla v nejvyšším vedení svého zástupce. Sjezd se ale rozhodl jinak, máme tam dva Jihomoraváky, já to respektuji.

Dýchá se Vám lépe poté, co se ve sněmovně omluvil pan Vondra?
Byla to taková omluva/neomluva, s dechem to asi nemá nic společného, možná pan Vondra je trochu u konce s dechem… Celá ta kauza je hodně problematická. Ten vojenský zásah v ČT, to připomínalo špatnou grotesku, trochu mě mrzelo, že tam ještě nevjeli tankem, mně by se líbilo, kdyby tu vrátnici rozrazil vojenský tank, než aby přelézali ty zábrany, to by bylo stylovější. To nevím, jestli je k pláči nebo úsměvu, ale horší je kauza ProMoPro. Tam vidíte, že odlétla komínem půlmilirarda, navíc bez jakékoliv soutěže, to je hodně problematická věc. Na druhou stranu, abych byl spravedlivý, kdyby pan Vondra nevykopal válečnou sekeru vůči okolí pana Kalouska, mám na mysli především pana náměstka Bartáka a pana Hávu, tak se to nerozrostlo do těchto rozměrů. Ta finančně-analytická část ministerstva financí, kterou vede pan Barták – což je velmi bizarní, jeho pověst na ministerstvu obrany, to je kapitola sama pro sebe, divím se, že ještě nestačil nakoupit ponorky na pneumatikách, to by ještě dokreslilo bizarnost působení těchto pánů, co všechno byli schopni udělat a vymyslet – to jsou všechno lidé blízcí panu Kalouskovi. A samozřejmě pan Vondra začal nějakým způsobem ty kanály škrtit, dusit, kontrolovat, a tak následoval protiúder. Jestli mám říci, že dnes pan Kalousek vystupuje a moralizuje ve sněmovně, tak jestli jsem byl předtím přesvědčen, že pan Vondra musí odstoupit, tak poté, co tam předvedl tu srdceryvnou etudu pan Kalousek, tak jsem nabyl dojmu, že by bylo nejlepší, kdyby odešli oba.

SLEDUJEME téma ozbrojenci v ČT

Jak jako znalec politiky tipujete, že to celé dopadne?
Trochu mi to připomíná kauzu Gross, pan Kalousek je v tomhle mistr, jak vždycky dovede ve správný čas vyskočit a popravit jiného politika, který je v tu chvíli na kolenou. Takto hezky pomohl popravit Stanislava Grosse, dal mu pověstnou poslední ránou. Teď mám podobný pocit, že se stejnou poslední ránu snaží zasadit panu Vondrovi, připomíná mi to něco jako shakespearovské drama, Othello (smích). Anebo ještě možná lepší: souboj Kapuletů a Monteků, tam těch mrtvých bylo víc. 

Vévéčka mlčí, co za tím čtete?
Myslím, že je to typické. Vévéčka mají vždycky plná ústa toho, jak jsou čistá, moralizující… A pak, když je nějaký průšvih, tak řeknou, že je lepší být u vládních korýtek, než být čistí a morální, čili dělají přesně to, na čem založili svoji politiku a kritiku svých politických soupeřů. Myslím, že lidé by si měli uvědomit, jak je někdy nepravdivé a strašně laciné, když některá politická strana nebo uskupení kritizuje ty druhé, že jsou špatní, a tihle budou lepší, čistí, spravedliví a zásadoví. Pak najednou, když se dostanou do těch pozic, už nejsou ani čistí, ani spravedliví, ani zásadoví. Když si mám vypomoci literárním příběhem, jestli znáte od Orwella Farmu zvířat… To je výborná knížka, kde zvířátka na farmě povstanou proti teroru lidí, protože ti lidé dělali těm zvířátkům spoustu ošklivých věcí, pak se ujmou vlády té farmy, a během chvíle se začnou chovat jako ti lidé, které je tam předtím terorizovali. Takže to je něco velmi podobného, Věci veřejné jsou úplně obrazem toho, co samy kritizovaly, to jsou teď v té nejkoncentrovanější podobě. Kritizovaly politické dinosaury a samy jsou snad zkameněliny těchto dinosaurů.

Co říkáte na středeční prohlášení ministra Hegera?
Myslíte to navýšení poplatků?

Ano.
Že nám trochu zjulínkovatěl.

Myslím, že pana Julínka jste daleko víc tepal než pana Hegera, čím to je?
Přesně. Doposud působil relativně docela uvážlivě. Žádné překotné návrhy, žádné překotné výkřiky, proto mě to trochu překvapilo. Myslím si, že v dnešní době, kdy na lidi vláda pošle zvýšené DPH, zdraží jim tedy všechno, současně jim snížila platy, a ještě jako dezertík jim pošle zdvojnásobené poplatky, to si myslím, že je hodně drsná – v uvozovkách – ozdravná kúra.

A má to šanci?
Sledoval jsem, že to bylo možná překvapivé i pro vládu, tak to zahodili i s rukama a možná i s panem ministrem Hegerem.

To už máme tedy třetího ministra, který je zralý na výměnu?
Nevím, jestli tohle bude stačit na výměnu, ale byla to rozhodně nebezpečná a snad až kuriózní myšlenka.

Jak jste hodnotil ministra Hegera poté, co skončila akce Děkujeme, odcházíme? Zvládl to, ustál to?
Nakonec ano. Ten průběh byl někdy takový trochu klopýtavý, ale nakonec si myslím, že to zvládl dobře.

 David Rath (nar. 1965, v Praze) je lékař, poslanec České strany sociálně demokratické a bývalý ministr zdravotnictví, od 24. listopadu 2008 hejtman Středočeského kraje. V polovině 90. let zakládal Lékařský odborový klub. V současnosti je mimo jiné také zastupitel města Hostivice.

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …