Muž ze Strany zelených: Úředníci nás neuživí. Lidé, podnikejte

26.07.2012 11:53

ROZHOVOR Pro budoucnost Česka není nejdůležitější, aby zde do dotovaných průmyslových zón umisťovaly své montovny zahraniční firmy, ale aby se co nejvíce lidí pokusilo podnikat a vytvářet tak další pracovní místa. Státní úředníci nás v budoucnu neuživí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl úspěšný podnikatel a předseda Strany Zelených ve Vsetíně Michal Berg. Řeč byla i o aroganci některých politiků a korupci.

Muž ze Strany zelených: Úředníci nás neuživí. Lidé, podnikejte
Foto: Archiv MB
Popisek: Předseda Strany zelených ve Vsetíně a podnikatel Michal Berg

Proč jste se rozhodl vstoupit právě do Strany zelených?

Politiku sleduju už mnoho let, před dvěma lety jsem se rozhodl do ní aktivně vstoupit a Strana zelených představovala díky mým prioritám nejlepší alternativu. Nejen kvůli tomu, že nemá za sebou žádný korupční skandál, ale i díky tomu, že jako jediná prosazuje odpovědnou a moderní politiku, se kterou se z nabídek všech stran nejvíce ztotožňuju. Sám se považuji za liberála s citem pro sociální a lidskoprávní témata.

Budete se ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Co dnes zelené nejvíc trápí ve Zlínském kraji?

Zejména je to arogance, do které dorostla vládnoucí koalice ODS a ČSSD na hejtmanství. Na celostátní úrovni si tyto strany jdou po krku, přitom na kraji dohadují společné projekty, výhodné zejména pro ně samotné a nikoli pro kraj. Od toho se potom odvíjí další konkrétní kroky, které dopadají jak na občany kraje, tak na jeho životní prostředí. Předně to jsou plány na omezování péče a rušení oddělení v jednotlivých okresních nemocnicích, dále je to vyhazování peněz za projekty typu Průmyslová zóna v Holešově, která nás stála už jeden a půl mliardy a přestavuje obrázek toho, jak by podpora podnikání v žádném případě neměla vypadat. Nebo třeba necitlivé prosazování pokračování dálnice R49 na Slovensko. Ačkoli nejsem přesvědčen o její nezbytnosti, pokud už má být, tak jedině schovaná v tunelech.

Jaký je váš pohled na předvolební kampaň ODS, která na svých billboardech tvrdí, že Zlínská výzva, jíž jsou zelení součástí, škodí kraji?

Je to jeden z nejabsurdnějších předvolebních billboardů, co jsem kdy viděl. Zlínská výzva je pouze společné prohlášení několika stran, že po volbách nepodpoří koalici ODS a ČSSD, a není mi jasné, jak může takové prohlášení kraji škodit. Je to klasické paranoidní vidění světa v podání ODS.

V čem podle vás byla příčina neúspěchu Strany zelených v posledních parlamentních volbách?

Nešťastné účinkování v Topolánkově vládě, rozpad poslaneckého klubu a přes mnoho prosazených bodů z programu neschopnost držet se základních principů své politiky. Zejména pak ale obraz strany navenek, kdy Strana zelených spadla do stejného pytle rozhádaných politiků, jako ostatní strany. Na to byli lidé, kteří dali zeleným v roce 2006 hlas, velmi citliví a tímto byli zklamáni.

Souhlasíte s tvrzením, že by měli zelení vyměnit své vedení tak jako to udělali třeba lidovci? Co si o tomto výroku myslíte?

Strana zelených své vedení částečně vyměnila, ale nevidím to jako hlavní problém Strany zelených dneška. Pokud se budeme jako strana příliš zabývat sami sebou a bojem o pozice uvnitř strany, budeme mít jen málo prostoru na reálnou práci. Lidé musí vidět, že zastupitelé a členové Strany zelených v městech, obcích a regionech dělají smysluplnou práci a pak ji budou podporovat. Úspěch Strany zelených nemůže být postaven na tom, kdo bude v jejím čele. Lídr je samozřejmě důležitý, ale bez toho, aniž by měla strana za sebou práci dalších osobností, sám nic nezmůže.

Podařilo se vám vybudovat úspěšný byznys na sportovních webech. Jak moc je obtížné u nás podnikat v tomto oboru a jak moc je obtížné v ČR vůbec podnikat za současné politické situace?

Mám to štěstí, že se naše firma pohybuje v oboru, ve kterém se můžeme vyhýbat státním zakázkám a tím pádem i související korupci. Na druhou stranu to ale znamená, že se musíme snažit získávat klienty i ze zahraničí, což se naštěstí daří. Dáváme práci několika desítkám lidí a odvádíme nemalé daně, i to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl vstoupit do politiky - mít možnost ovlivňovat, aby tyto peníze byly využívány efektivně.

Obecně by podnikatelské prostředí v Česku samozřejmě mohlo být přiznivější, například co se týče odbourávání byrokracie, ale to nevidím jako klíčový problém. Mám problém například s některými nástroji na podporu podnikání. Pro budoucnost Česka není nejdůležitější, aby zde do dotovaných průmyslových zón umisťovaly své montovny zahraniční firmy, ale aby se co nejvíce lidí u nás pokusilo podnikat a vytvářet tak další pracovní místa. V celé EU vytváří dvě třetiny pracovních míst malé a střední podniky a pokud dokáží navíc produkovat tak kvalitní výrobky nebo služby, které uspějí na světovém trhu, tím pro celou ekonomiku líp. Sám se snažím jezdit s přednáškami po středních školách a motivovat mladé lidi k tomu, aby přemýšleli o podnikání, protože státní úředníci nás v budoucnu neuživí.

Je boj vlády proti korupci účinný? Jak se třeba stavíte k návrhu na zveřejňování zakázek státních orgánů, obcí a státních firem na internetu s tím, že smlouva, která na webu umístěna nebude, bude neplatná?

Je účinný jen z části - mnoho zavedených nebo navrhovaných opatření dokáží lobbistické skupiny v parlamentu patřičně otupit, nemluvě pak o výsměchu v podobě někerých personálních opatření na úrovni vlády. Nicméně některé kroky se ztuha daří prosazovat a  konkrétně tento návrh poslance Farského o zveřejňování smluv jsem v rámci jeho přípravy také připomínkoval, z čehož vyplývá, že jej podporuju a že nemám problém na smysluplných návrzích spolupracovat i s politiky jiných stran. V rámci projektu Datablog.cz se angažuju v projektech takzvané datové žurnalistiky a e-demokracie, které pomáhají jak v boji proti korupci, tak větší efektivitě veřejné správy a podporují zapojování občanů do veřejného života, zejména pak prostřednictvím internetových nástrojů.

Jak byste charakterizoval dnešní českou společnost? Kde jsou podle vás kořeny jejího současného stavu?

Největší dělící hranice v naší společnosti neprobíhá mezi bohatými a chudými, ale mezi těmi, kdo si uvědomují, že společnost budeme mít takovou, jakou si ji sami uděláme, a mezi těmi, kteří myslí jen na sebe, nebo jsou ke druhým lhostejní. Z podnikání jsem zvyklý na to, že problémy za mě nikdo nevyřeší, že já osobně se musím podílet na jejich řešení. Největší hrozbu pak vidím v možné apatii, která společnosti bude ubližovat jak ekonomicky, tak společensky.

Na druhou stranu vidím slušnou emancipaci občanů a poslední dva roky jsou velkým důkazem toho, že se stále vice lidí snaží vidět i dál než za horizont svého bytu a o věci kolem sebe se zajímat.

Příčiny? Nejsem sociolog, takže jsem příčiny současného stavu nijak podrobně nezkoumal, nicméně vzorce chování těch, kteří tuto zemi vedou nebo vedli, od Klause, přes Zemana, Topolánka až po Kalouska, určitě nepředstavují to, co si lidé představí pod pojmem elita. No a když se neurvale a nemorálně chovají nejvyšší představitelé státu, proč by se tak nechovali jeho občané?

Co je podle vás největším nešvarem našich politiků?

Každý z politiků má ten svůj a když vyloučíme přímo nemorální jednání, které ovšem mnoho z nich považuje za něco standardního, tak bych vypíchl zejména velmi časté opojení vlastním egem. Mnoho našich politiků nedokáže uznat, že názor někoho jiného může být přínosem a že drtivá většina problémů, které ve veřejném životě řešíme, už byla dávno a lépe vyřešena jinde. Opojeni vlastní pseudovýjimečností si staví nejrůznější pomníky, znovuvynalézají kolo a přináší řešení vyhovující hlavně jim, na druhou stranu však nedokáží přiznat chybu a nést osobní zodpovědnost. Schopnost přiznat chybu je přitom jednou ze základních lidských vlastností.

Michal Berg, 32 let, předseda místní organizace Strany zelených ve Vsetíně, kde také žije. Přes 12 let podniká, je spolumajitel a technický ředitel firmy eSports.cz, která provozuje v Česku i v zahraniční několik desítek internetových stránek, převážně se sportovní tématikou. Rád cestuje - převážně na východ, má rád knížky ze současnosti a je celoživotní aktivista a kverulant.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…