Mzda je 24 tisíc. To je ukazatel ... k smíchu, zlobí se levice

06.12.2011 19:59

Průměrný plat v České republice přesáhl 24 tisíc. Zní to poměrně hezky. Pracující by si tak v průměru přišli skoro na tisíc euro. Co na tom, že v Lucembursku je minimální mzda 1683 euro? Tisíc euro už k vyžití stačí. Bohužel na tuto mzdu naprostá většina lidí v České republice nedosáhne. Proto se podobné údaje vůbec nelíbí opozičním politikům. Zkreslují totiž skutečnou realitu.

Mzda je 24 tisíc. To je ukazatel ... k smíchu, zlobí se levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou. Čísla samozřejmě podstatně zvyšují platy manažerů Českých drah a podobných organizací. Jsou však i místa v zemi, kde jsou lidé vděčni za 12 tisíc měsíčně. „Je to smíchu, nebo spíše k pláči. Podobné statistiky průměrné mzdy jsou naprosto nesmyslné, když jiné statistiky zase říkají, že dvě třetiny lidí berou méně než je průměrná mzda," tvrdí v reakci pro ParlamentníListy.cz hejtman Středočeského kraje David Rath.

Psali jsme:
"Prasata v žitě" zažijí bohaté Vánoce. Levice vás straší, hlásí ODS a TOP 09
Vladimír Dlouhý: Za krizi mohou i obyčejní lidé, kteří žili na dluh

Lidé se diví

Plzeňský kraj nepatří mezi chudé, většina lidí si však může o nějakých 24 tisících nechat jen zdát. „Obávám se, že tato částka je pro mnohé naše občany platem nedostupným. Když s lidmi hovořím, mnohdy se mě ptali, jak se to vlastně počítá," řekl pro ParlamentníListy.cz hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

„Taková mzda neodpovídá skutečnosti. I když průměrná mzda v Ostravě nepatří mezi nejnižší mzdy v zemi, tak většina občanů Ostravy zdaleka nedosáhne na průměrnou mzdu. Už dnes žije velká část občanů od výplaty k výplatě. Bojím se, že od 1. ledna na tom bude většina lidí, kvůli vládě premiéra Nečase, ještě hůře," prohlásil pro ParlamentníListy.cz ostravský poslanec ČSSD Adam Rykala.

SLEDUJEME: Vládní reformy

Průměr je většinou nižší

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka takové platy v průměru nejsou. „Samozřejmě, že to není skutečnost. U nás jsou platy výrazně nižší a také průměr je výrazně nižší," říká pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

Ani hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola není příznivcem podobných statistik. „Průměrná mzda Jihočechů je 21 800 korun a je tedy zřejmé, že naprostá většina obyvatel na republikovou průměrnou mzdu nedosáhne. Bohužel je to tak," tvrdí Zimola.

Lidé berou mnohem míň

„V Ústeckém kraji na průměrnou mzdu dosáhne jen naprostá menšina lidí. Vzhledem k nezaměstnanosti jsou mnozí vděční i za mnohem nižší mzdu," říká předseda LEV 21 a poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek.

„Samozřejmě to neodpovídá. Jak známo zhruba dvě třetiny občanů mají příjmy nižší. Proto je také nižší median," soudí poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Čtěte také:
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti
"Bude to hustý." Přijde taková krize, že už o ní mluví i Kalousek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …