Mzda vzrostla o 80 procent. Kvůli nemravným odměnám, křičí odbory

22.09.2011 6:56

Za deset let vyšplhala průměrná hrubá mzda zaměstnanců v České republice o 80 procent, což v absolutním čísle činí nárůst přes deset a půl tisíce. Žijí si proto čím dál lépe? Jak kdo. Odboráři poukazují na mnohamilionové odměny na ministerstvech, které výrazně zkreslují dosažené měsíční průměry, jichž dosáhne většina zaměstnanců obvykle za měsíc a půl.

Mzda vzrostla o 80 procent. Kvůli nemravným odměnám, křičí odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Deset let stačilo podle Českého statistického úřadu k tomu, aby průměrná hrubá mzda zaměstnanců v České republice vyskočila z 13 219 korun v roce 2000 na 23 797 korun, tedy o osmdesát procent. Za toto období byly hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře vždy mírně vyšší než ve sféře podnikatelské, v posledních letech se však tento rozdíl snižuje.

Pro zjištění, zda se zaměstnanci mají lépe, nebo ne, je ale třeba vzít v úvahu vedle vývoje růstu mezd i vývoj růstu spotřebitelských cen, k čemuž lze jako ukazatel využít reálnou mzdu. Ta mezi roky 2000 a 2010 vzrostla o 40 procent. Českomoravská konfederace odborových svazů však upozorňuje na pololetní údaje o vývoji platů, podle nichž dochází v letošním roce u většiny zaměstnanců k razantnímu snižování platů.

Na průměrnou mzdu dělají dopraváci měsíc a půl

Na zavádějící výklad statistických údajů však poukazuje předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „V odvětví dopravy je průměrná mzda, které většina zaměstnanců dosáhne tak za měsíc a půl," poukazuje pro ParlamentníListy.cz Pomajbík na skutečnost, že průměrný plat je obvykle výrazně vychýlen k vyšším částkám několika jedinci, kteří pobírají vysoké platy.

„Nedávno se objevila informace, že se na ministerstvech vyplatilo na pololetních odměnách přes sto milionů korun. To ale neznamená, že se ty peníze dostaly mezi desetitisíce zaměstnanců. Stačí si vzpomenout, jaké odměny pobíral náměstek bývalé ministryně Kovářové," připomíná předseda OS dopravy, jak nevypovídající je proto průměrný plat, když si vysoce postavený úředník pomohl za sedm měsíců na odměnách k částce přesahující jeden milion korun.

Na úřadech práce a sociálce platy o 80 procent určitě neposkočily

„Neskutečné skoky ve vyplacených mzdových prostředcích jsou způsobeny právě takovýmto rozdělováním odměn a horentními částkami pro nejrůznější manažery. „Rozhodně se za oněch deset let nezvýšil o osmdesát procent plat úřednicím na úřadech práce, správě sociálního pojištění či na podobných místech," tvrdí Pomajbík.

„Odráželo to nějaký vývoj společnosti. Ale pokud by politici poukazovali, jak se zaměstnancům zvyšovaly platy, tak by se měli podívat sami na sebe a na to, co postupně leze ven. Tedy o kolik miliard stát přišel jejich špatným nebo dokonce úmyslným rozhodováním," reaguje pro ParlamentníListy.cz na vývoj platů zaměstnanců v předchozím desetiletí předseda nezávislého OS Policie ČR Milan Štěpánek.

Policisté si průměrnou mzdu udrží jen při odchodech kolegů

Pozornost ale obrací k nejnovějšímu vývoji platů policistů, který doznal za první pololetí letošního roku meziroční propad devět procent. „Každou chvilku se někdo ptá, zda má odejít nebo zůstat. Když klesají platy, tak se snižují výsluhy. Teď je to všechno jedna velká neznámá," podotýká Štěpánek.

„Ministr nám před měsícem řekl, že nechce, aby se snižovaly platy. Ale aby měli policisté příští rok v průměru tolik, co letos při nižším celkovém objemu platů, tak je jednou z cest to, že někteří policisté odejdou. Je ale otázkou, až pod jakou hranici se stav policistů může dostat," upozorńuje předseda nezávislého OS policistů, že dlouhodobě je udržování výše platů pouze za cenu odchodů od policie nemyslitelné.

Ve veřejné správě nesnižovat platy ani nepropouštět

Ve stanovisku k návrhu státního rozpočtu na rok 2012 ČMKOS uvedla zásadní nesouhlas s navrhovaným snížením objemu finančních prostředků na platy zaměstnanců veřejných služeb a správy. „Naše stanovisko je jasné. Nesnižovat platy ani počty zaměstnanců o uvažovaných šest tisíc," říká pro ParlamentníListy.cz Jan Rovenský, předseda OS státních orgánů a organizací.

Poukazuje na to, že v této sféře jsou zaměstnáni především vysokoškoláci a středoškoláci, kteří do ní nastoupili s vědomím, že si v ní nevydělají tolik jako ve výrobní sféře. „Morální kompenzací pro ně byla větší jistota a stabilní příjem. Nyní přestává obojí platit. Propouští se a platy jdou dolů. Stát by měl zajistit úroveň svých služeb," myslí si Rovenský, že by stát mohl přijít o kvalifikované zaměstnance a následně poklesnout i jím garantovaná kvalita služeb.

Koalice požadavky odborů asi zadusí

Šéf OS státních orgánů a organizací si netroufá odhadnout, jakou váhu bude stanovisko ČMKOS mít, i když upozorňuje, že propouštěním a následným poddimenzováním počtu pracovníků může dojít k problémům při výplatách nemocenské, důchodů a podobně. „Pesimista jsem v tom smyslu, že koalice má ve sněmovně 115 hlasů," naznačuje Rovenský, že nepočítá s tím, že by v nejbližších letech trval trend předchozího desetiletí a zaměstnanecké platy rostly, ba naopak.

K věci:


Analýza: Jaroslav Huk, vysokoškolský pedagog

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …