NERV má plány na krizi: DPH na 20 procentech a propouštění

11.12.2011 11:54

NERV představí úsporný balíček ministrům v pondělí, ti k tomu zaujmou stanovisko do konce ledna.

NERV má plány na krizi: DPH na 20 procentech a propouštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto


Národní ekonomická rada vláda (NERV) se připravuje na krizi. V případě ekonomické recese navrhuje sjednotit DPH na 20 procentech, vyšší daně na cigarety a alkohol, propuštění tisícovky policistů, snižování počtu zaměstnanců ve školství nebo rušení některých ambasád po světě.



Se zvýšením spotřební daně u alkoholu a tabáku politici souhlasí. „Je to přesně v souladu s naším programem zvyšovat nepřímé daně a zdaňovat spotřebu,“ podotkl pro web České televize předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Bárta s vyšší daní souhlasí

Ani další body jako sjednocení DPH na 20 procentech, propouštění státních zaměstnanců nebo zvýšení daní z nemovitostí nejsou koalici proti mysli. „Zvednutí nemovitostních daní by mohlo vést k vyšší dynamice trhu s nemovitostmi, což by mohlo vést ke snížení nájmů u malometrážních bytů,“ uvedl šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Politici se rozhodnou podle lednové prognózy vývoje ekonomiky, zda návrhy NERVu přijmou. Proti opatření vystupuje hlavně levice, která je kritizuje, že jsou sociálně necitlivé a zastupují zájmy velkých bank a firem.

„Národní ekonomická rada vlády hledá především u středně příjmových vrstev - u těch, kteří poctivě pracují,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …