Na Hradě se ochutnává sto druhů piv. "Na jedno" se možná staví i Klaus

16.06.2012 11:44

REVUE Pro Pražský hrad událost doposud nevídaná. Koná se tu totiž festival 50 minipivovarů - členů Českomoravského svazu minipivovarů - s příhodným názvem Pivo na Hrad! A prsty v tom nemá nikdo jiný než tajemník prezidenta Václava Klause a milovník piva Ladislav Jakl. K ochutnání je tu až sto druhů chmelového moku.

Na Hradě se ochutnává sto druhů piv. "Na jedno" se možná staví i Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl ne festivalu minipivovarů

UVNITŘ FOTOGALERIE Akce, která probíhá na Střelecké cestě Královské zahrady Pražského hradu, byla zahájena v pátek ve dvě hodiny a pokračuje i v sobotu od 10 do 20 hodin. Festival zahájil degustátor První pivní extraligy Ladislav Jakl.

Pivo je nápoj krásný, ušlechtilý a vyspělý

„Na celé té akci se mi nejvíc líbí samotný název - Pivo na Hrad! To úplně souvisí s vlastním záměrem Českomoravského svazu minipivovarů, což je iniciativa, která má kromě toho, že pomáhá vlastním členům, také pomáhat věci naší nejsvětější, a to je pomoc pivu. Má pomoci jeho dobrému jménu, jeho věhlasu, aby se u nás konečně zbavilo takového zvláštního image levného nápoje sloužícího k tomu, aby si lidi odšroubovali hlavu a nalili do sebe nějaké kvantum alkoholové tekutiny. Pivo je nápoj krásný, ušlechtilý, vyspělý, jeho nabídka je ohromně zajímavá, pestrá, bohatě se rozvíjí. Tudíž si takovéhle místo na Hradě i tu pozornost zaslouží. Doufám, že to není ročník zdaleka poslední, i když je první a přeju mu, aby se podařil, protože od toho se bude odvíjet jeho další budoucnost. Dej Bůh štěstí, ať se vám tady líbí a ať vám tady chutná,“ řekl na úvod Jakl a degustace mohla začít.

Nabídka piv byla vskutku přebohatá. Z těch exotičtějších mohli návštěvníci například okoštovat pivo s příchutí kávy, banánu, borůvky, medu, puškvorce či pivo nakuřované. Dále spousta ležáků, piv tmavých i polotmavých. Například tmavému pivu Nomád Black Hawk ze stáje Pivní rozmanitost by hořkost mohl závidět i irský Guiness podobně jako pivu Černá vdova. Vzorek jednoho piva byl čepován v objemu 0,75 decilitru.

Klaus s festivalem neměl problém

Redakce ParlamentníchListů.cz odchytila Ladislava Jakla ke krátkému rozhovoru, v němž prozradil něco bližšího k akci a ke svému vztahu pivu. Musel za tento festival hodně lobbovat u svého šéfa Václava Klause?

„Já jsem za tu akci ani nějak moc lobbovat nemusel, protože ta myšlenka je natolik pěkná a zajímavá a vzali to do ruky tak schopní a šikovní organizátoři, že nebylo ani třeba na to nějak zvlášť tlačit. Ta myšlenka udělat někde v areálu Hradu takovou přehlídku je stará už několik let. Zvažovala se i jiná místa. Nakonec zvítězilo toto místo a ukazuje se, že je to místo docela vhodné, příjemné. Akci táhnou dva Honzové, Honza Kočka a Honza Šuráň a bylo jasné, že když si to vezmou na triko tito dva, tak ta akce bude dobře připravená,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jakl.

Možná se "na jedno" zastaví i Klaus

Stihne Jakl ochutnat všech sto piv? „Když budu dělat hodně rozhovorů pro média, tak ne,“ směje se. „Ale v každém případě v prvním kole zkouším věci, které jsem dlouho nepil, nebo novinky a vynechávám věci, které znám dobře,“ dodal Jakl.

Jestli na pivní svátek "dotáhne" i svého šéfa, Václava Klause, který si pivo dá také rád, Jakl neví. „V pátek je v Berlíně, nicméně v sobotu by se na pár hodin v Praze objevit měl, ale jestli to sem stihne, to fakt nevím,“ vysvětlil šéf politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Jakl sice neodsuzuje ty, kteří mají rádi svou hospůdku a svou značku piva, ale sám raději zkouší nové věci: „Já si skoro nevzpomínám, že bych někam šel na pivo a pil celý večer jeden druh piva. Zpravidla chodím tam, kde je jich co nejvíc, a můžu ochutnat.“

Daně ohrožují hospody

Nemůže zvyšování DPH zlikvidovat českou pivní kulturu? „Těžko říct. Nejde jenom o DPH, ale jde i o spotřební daň, která se třeba u vína neplatí, zatímco pro pivo ano, což nepovažuji za spravedlivé. Již dva roky se spotřební daň vypočítává způsobem, který je pro kvalitní piva z mikropivovarů nevýhodný, protože se nepočítá podle alkoholu a hloubky prokvašení, ale podle stupňovitosti, podle hutnosti piva, abych to jednoduše přeložil. To je pro ta zajímavější piva nevýhodné. A ty výpočty se mají, jak jsem slyšel, pro pivo ještě zhoršit, protože se nemá vypočítávat stupňovitost na počátku kvašení, ale až na konci, což hlavně postihne piva, která jsou dokvašovaná. Čili takovými postupnými krůčky se pivo dále znevýhodňuje proti jiným nápojům. Nemyslím, že to způsobí útěk k levným pivům, ale určitě to ohrozí a už ohrožuje hospody, hlavně na venkově, kde hospoda je centrem společenského života. Ten trend, že si lidi raději koupí domů lahváče, protože to je levnější, pokračuje a další zásahy vlády tento trend umocňují a je to škoda,“ míní Jakl.

Diskriminace piva ve prospěch vína

Podle Jakla má spotřební daň na pivo, nikoli na víno, historický důvod a to, že ještě v nedávné minulosti byla naprostá většina piva vyráběna v obrovských pivovarech, a tak se daň snadno měřila a snadno vybírala.

„To už dnes dávno neplatí, je zde 130 mikropivovarů a několik desítek malých regionálních pivovarů, které svou velikostí nepřesahují průměrnou velikost producenta vína v České republice. Další věc je, že existuje dobře motivovaná a dobře organizovaná lobbistická skupina vinařů, zatímco pivovarníci a pivaři na sobě vždy nechali dříví štípat. To považuji za velmi nespravedlivé a velmi nelogické. Protože pokud má vůbec existovat spotřební daň, tak kvůli regulaci spotřeby, čili pak by bylo logické to zdaňovat a regulovat podle obsahu alkoholu v jednotlivém nápoji. Je pak nelogické, že se platí daň z lihu u lihovin, daň z piva, ale u alkoholu, který je uprostřed v objemu alkoholu, tedy u vína, se daň neplatí. Navíc víno je mohutně dotováno a podporováno. Někdo bude namítat, že vinaři platí příspěvky do vinařského fondu, to ale považuji za úplnou zvrhlost. Tady bych se za ně přimluvil a také bych to zrušil,“ řekl Jakl.

Kvalitní pivní gastronomie

Cílem festivalu je poskytnout milovníkům pivních specialit a kvalitní zážitkové gastronomie možnost degustace širokého množství vzorků z produkce minipivovarů ze všech koutů České republiky, ochutnat a seznámit se s různými pivními druhy a styly. Nejde o klasický pivní festival zaměřený na masovou konzumaci piva. Je to příležitost seznámit se s novodobým fenoménem i s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví, prezentace tradiční i moderní regionální výroby piva a prostor pro objevování nové pivní kultury.

Na festival minipivovarů na Pražském hradě se přihlásily tyto minipivovary: Pivovarský dům Praha, Břevnov klášterní pivovar Praha, Pivovar U Medvídků Praha, Rodinný pivovar Bravůr, Minipivovar Vyšší Brod, Pivovar Kocour Varnsdorf, Šumavský pivovar Vimperk, Pivovar Groll Plzeň, Pivovar Kozlíček Horní Dubenky, Pivovar Purkmistr Černice, Novoměstský pivovar Praha, Spolkový pivovar Sazovice, Domácí pivovárek Velký Rybník, Pivovarský dvůr Zvíkov, Pivovar Na Rychtě Ústí nad Labem, Minipivovar Biovar Ostrava, Zámecký minipivovar Zábřeh, Pivovar Permon Sokolov, Antošův pivovar Slaný, Mostecký Kahan, Rodinný minipivovar Pacov, Starokladenský pivovar, Joegoodbeer Plzeň, Pivovar Zhůřák Nepomuk, Podorlický pivovar Rychnov, Sousedský pivovar Bašta Praha, Staročeský pivovárek Dobruška, Pivovar Na Mlýně Ratíškovice, Pivovar U Fleků Praha, Minipivovar Labuť Litoměřice, Pivovarský dvůr Lipan Dražíč, Pivovar Valášek Vsetín, Jihlavský právovárečný pivovar, Valašský pivovar Kozlovice, Pivovar Magistr Brno, Pivovar Mazák Dolní Bojanovice, Pivovar Černý Orel Kroměříž, Pivovar Herold Březnice, Líšeňský pivovar Brno, Pivovar pekárna Kvilda, Štiřínský pivovar, Zámecký pivovar Chyše, Únětický pivovar, Pivovar Matuška Broumy, Hostinský pivovar Excelent Rýmařov, Minipivovar Hukvaldy, Minipivovar Koníček Vojkovice, Minipivovar Rohov, Pivovar Lochota Plzeň, Pivovar Svatý Kopeček Olomouc, Městský pivovar Štramberk, Pivní rozmanitost, Zlínský Švec, Pivovar Malenovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…