Na Staroměstském náměstí se lidé loučí s hokejisty

11.09.2011 15:18

Na „Staromáku“ se lidé loučí s trojicí slavných českých hokejistů Janem Markem, Karlem Rachůnkem a Josefem Vašíčkem, kteří ve středu zemřeli při letecké havárii ruského letounu.

Na Staroměstském náměstí se lidé loučí s hokejisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Staroměstské náměstí v Praze je tradičně místem, kde hokejově zapálení čeští fandové jásají nad úspěchy zlatých hochů na ledu nebo teskní nad jejich porážkami. Dnes se však Staroměstské náměstí proměnilo. Lidé se zde loučí se třemi českými hokejisty, kteří zemřeli při leteckém neštěstí v Rusku.

Těla sportovců přivezl vládní speciál

Lidé se loučí s Janem Markem, Karlem Rachůnkem a Josefem Vašíčkem, kteří ve středu zemřeli při letecké havárii ruského letounu, který dopravoval celý hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl na zápas. Těla hokejistů dopravil do Česka v sobotu ráno vládní speciál. Rakve vynesli vojáci čestné stráže za znění smuteční hudby. Hlubokou lítost vyjádřila hned ve středu řada osobnosti v čele s prezidentem Klausem.

SLEDUJEME téma Tragická smrt hokejistů

Letadlo s celým týmem Lokomotivu se zřítilo krátce po startu. Letělo do běloruského Minsku k prvnímu zápasu sezony KHL. Tragédii přežili jen dva lidé, kteří v nemocnici bojují o život - ruský útočník Alexandr Galimov a palubní inženýr Alexandr Sizov.


Kondolence:

Michal Hašek: Je to strašlivá zpráva, která mě zasáhla. Dodnes je vidím šťastné při zisku medailí na mistrovství světa v roce 2005 a 2010. Ztratili jsme v nich jak skvělé reprezentanty naší země, tak hokeje. Dovolím si připomenout, že Josef Vašíček byl také držitelem Stanley Cupu. Rád bych vyjádřil soustrast všem pozůstalým, kteří ztratili na palubě letadla své blízké.

Radek John: Všechny nás šokovala letecká tragédie, ke které dnes došlo v ruské Jaroslavli. Vím, že v této situaci nejsou žádná slova nic platná, ale přesto chci za nás za všechny vyjádřit rodinám hráčů, kteří na palubě letadla zahynuli, upřímnou a hlubokou soustrast.

Dalibor Mlejnský, starosta městské části Praha 11: Dovolte mi, abych vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým rodinám hokejistů. Ještě před nedávnem jsme jim tleskali za úspěchy na ledě. Tato strašná zpráva o smrti tří českých hokejistů a dalších jejich spoluhráčů z různých zemí zůstane dlouho v naší paměti.

Petr Bříza: Je velmi těžké hledat slova k této tragédii. Je to pro mne velký šok. Osobně a lidsky se s tím stále nedokážu vyrovnat. Znal jsem je nejenom jako spoluhráče, ale i kamarády. Toto velké neštěstí zasáhlo i pražské kluby: Josef Vašíček byl spjat se Slávií, Jan Marek zase se Spartou, kde nyní působí bratři Karla Rachůnka. Všichni tři slavili jedny z nejhezčích chvil své sportovní kariéry na Staroměstském náměstí. Je to pro nás všechny nenahraditelná ztráta.

Prezident Václav Klaus: Jsem hluboce otřesen dnešní tragickou zprávou o letecké katastrofě v Jaroslavli, při níž zemřely desítky hokejistů z celého světa a mezi nimi tři čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Byli to vynikající sportovci a skvělí reprezentanti. Jako hlava státu cítím obrovskou ztrátu a vyjadřuji tímto upřímnou soustrast jejich rodinám i pozůstalým.

Vlastimil Balín, bývalý senátor: Jako blesk z čistého nebe zřejmě nejen sportovní, ale celou veřejnost zasáhla zpráva o tragickém neštěstí poblíž ruské Jaroslavle, kde havarovalo krátce po startu letadlo s celým hokejovým mužstvem Lokomotiv Jaroslavle. Byli mezi nimi i tři čeští reprezentanti, mistři světa obránce Karel Rachůnek a útočníci Jan Marek a Josef Vašíček. Není v České republice zřejmě jediný člověk, který by nebyl v duchu s rodinami zahynulých hokejistů, není asi jediný, kdo by jim alespoň na dálku nevyslovil hlubokou soustrast a slova útěchy. Připojuji se k početným řadám lidí zasílajících v těchto chvílích pozůstalým úpřímnou soustrast (celá zpráva ZDE).

Jan Husák, poslanec: Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a pozůstalým po hokejistech, kteří zemřeli dnes při leteckém neštěstí. Je to velká ztráta nejen pro český hokej, ale především pro blízké těchto mladých lidí.

KDU-ČSL: Tímto vyjadřuje hlubokou soustrast. Nechť je Vám Nebe lehké...


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…