Na Vondru našli tajného svědka. Kalousek už mlčí

05.02.2011 11:40

Na bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti a současného ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) jako čertík z krabičky vyskočil v sobotním deníku Právo svědek, jenž si zatím nepřeje být jmenován. Přesto jmenovitě Vondru obviňuje z tlaku na podpis megazakázky za více než půl miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek, který kauzu odstartoval, věc považuje pro sebe za vyřízenou.

Na Vondru našli tajného svědka. Kalousek už mlčí

Svědek, kterého deník označuje za klíčového, prý je připraven vše říci před policií. Údajně pracoval v době českého předsednictví na úřadu a tvrdí o sobě, že měl o celém procesu udělení zakázky firmě Promopro bez vyhlášení veřejné soutěže dokonalý přehled.

Záhadný svědek prý všechno ví

Zatímco Vondra odmítá, že by o zakázce nějak nadstandardně věděl, nebo se dokonce staral o její podepsání, svědek prohlašuje opak. "Věděl o ní a dokonce na bývalého šéfa úřadu vlády Jana Nováka několikrát naléhal, aby ji podepsal," přináší Právo svědectví tajemného neznámého, který dosud mlčel. Připomeňme, že Vondra smlouvu podepsat nemohl, tuto pravomoc měl zmíněný Novák. Společnost Promopro takto měla bez soutěže získat půlmiliardovou zakázku na audiovizuální služby s vazbou na zmiňované předsednictví.

K tématu:
Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví
Kalousek, svědomí ODS: Proč jste Drobila vyhodili a Vondru ne?
Vondra řekl, jak se k němu lísal Barták. O ProMoPro to samé

Víc už neřeknu, ale...

"Já se mohu pouze odvolat na svoje včerejší prohlášení, že se k věci už nebudu vyjadřovat. Proto jen a pouze teď vysvětluji toto své prohlášení a odvolávám se na něj. Svým čtvrtečním usnesením a tiskovou konferencí převzala ODS za kauzu Alexandr Vondra plnou politickou zodpovědnost," řekl ParlamentnímListům,cz ministr financí Miroslav Kalousek, pro kterého je tím jako pro ministra financí věc prošetřena a uzavřena.

Ještě před nedávnem nicméně v rozhovoru pro média Kalousek prohlásil, že v kauze je nepochybné, že veřejné rozpočty přišly o výrazné prostředky. "Určitě mluvíme o stamiliónech... Marže jsou přitom slušné slovo, a pro tento případ se snad ani nehodí," uvedl doslova.

ODS ústy premiéra Petra Nečase Kalouska ve čtvrtek obvinila, že nerespektuje koaliční partnerství a o pochybnostech s financováním českého předsednictví premiéra neinformoval. Sama pak za Vondrou stojí. Připomeňme, že Vondra si s Kalouskem v Nečasově vládě už vyměnili nejeden úder.

Okopávají si kotníky už dlouho

Vondra se na ministerstvu obrany postupně zbavoval všech, kdo měli nějaké vazby na Kalouska. Ministr financí zase přišel s tvrzením, že Vondra v Topolánkově vládě lobboval za nákup transportérů Pandur, a za svého náměstka si vzal Martina Bartáka, jehož do stejné funkce na ministerstvu obrany Vondra rezolutně odmítl. Barták dnes čelí v jiné zbrojní kauze z obvinění,že požadoval úplatek milionů dolarů.

SLEDUJEME kauzu Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…