Na krizi eura tvrdě doplatíme, říká Dvořáková

10.12.2011 15:40

České republice se může stát, že kvůli váhavému postoji k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura zůstane stát mimo hlavní proud v Unii. Myslí si to politoložka Vladimíra Dvořáková.

Na krizi eura tvrdě doplatíme, říká Dvořáková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Evropská unie plánuje založit fiskální unii, jejímiž členy budou státy eurozóny. Dnes vznikla dohoda, že se k nim přidá i 9 dalších zemí, mezi nimi i Česká republika. Mimo zůstane jen Velká Británie, která změny nepodporuje.

Nejsme Británie, varuje Dvořáková

„Šéfové států a vlád Bulharska, České republiky, Dánska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Švédska naznačili možnost účastnit se tohoto procesu po konzultacích ve svých parlamentech, pokud to bude potřeba," píše se v závěrečním dokumentu ze summitu EU.

Sledujeme téma Euro

Premiér Petr Nečas (ODS) na účast ve fiskální unii sice předběžně kývl, ale je zdrženlivý. Prohlásil, že vše musí probrat v parlamentu a účast ČR závisí i na konečné podobě tohoto dokumentu.

Dvořáková dnes ČTK řekla, že o smlouvě budou jistě diskutovat i země, které již nyní jednoznačně daly najevo, že se k záchraně jednotné měny připojí. "My máme postoj 'Ano i ne'. Může se stát, že kvůli němu nakonec zůstaneme stát mimo," varovala Dvořáková. "My opravdu nejsme Velká Británie a koruna není libra," dodala.

Psali jsme:
Moc nespím. Padne-li euro, možné je vše. Třeba vyšší DPH, říká Kalousek
Prezident Klaus: Odchod z eurozóny není konec světa
Profesor Keller: Zaveďme euro, uvidíme, že pracujeme za almužnu
Ekonomka: Dluh a bída budou obcházet Evropou dál. Řecko je začátek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …