Na letouny CASA můžeme čekat až do května. A možná marně

15.11.2011 22:30

Hosty pořadu Události, komentáře byli dnes místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Rudolf Blažek (ODS), kteří diskutovali o problémech s letouny CASA.

Na letouny CASA můžeme čekat až do května. A možná marně
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

„Nákup letadel s těmito schopnostmi nebyla chyba,“ řekl nejprve Blažek. Uznal ale, že by bylo minimálně vhodné udělat lepší smlouvy. „Nejsme v žádném případě spokojeni, jak jsou odstraňovány závady,“ uvedl. Na letouny totiž budeme podle smlouvy čekat nejen do konce listopadu, ale poté poběží nápravná lhůta až do května 2012.

Sledujeme Kauzu CASA

„Podle mého názoru je jedinou možnou reakcí smlouvu vypovědět,“ oponoval Hamáček s tím, že nákup chyba byla a armáda ty letouny vůbec nepotřebovala. Proto by se měl najít člověk, který je za nákup zodpovědný.

Psali jsme Armáda zastavila provoz letadel CASA. Kvůli závadě

„Nechtějte po mně, abych řekl, že to byla chyba,“ bránil se Blažek. Jediná šance tedy je čekat, zda budou letouny v bezvadném stavu dodány do 30. listopadu. Jenže pokud se tak nestane, stejně to nemusí znamenat, že Česko dostane zpátky peníze.

„Je jasné, že tyto stroje už nebudou nasazeny v Afghánistánu,“ připomněl Hamáček. „Já nemohu akceptovat to, že Česká republika nemůže nic dělat,“ zlobil se. Prohlásil, že pokud bude Česko jenom čekat, znamená to, že byly miliardy vyhozeny oknem.

Čtěte:
Vojenský analytik: Za rozbitá letadla CASA bude Česko chtít jen penále
Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA
Když nezprovozníme letouny CASA, budeme létat antonovy, říká Vondra

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…