Na nejmodernější léčbu nebudou peníze, varuje prezident Svazu pojišťoven

08.09.2010 17:34

Jediné, co může zachránit zdravotní pojišťovny od krachu systému, je prý spoluúčast pacientů třeba na stravovacích službách nebo v podobě regulačních poplatků. V rozhovoru pro Studio Česko to uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Na nejmodernější léčbu nebudou peníze, varuje prezident Svazu pojišťoven

Zdravotním pojišťovnám prý neroste výběr pojistného od roku 2008. Když se tento fakt promísí s úsporami státu, který dá v příštím roce na zdravotnictví ještě méně peněz, než letos, vzniká z toho smrtící koktejl. Podle prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha se škrty promítnou i do dostupnosti léků a péče pro pacienty.

„Zdravotní pojišťovny financovaly ze svých rezerv poměrně rozsáhlý nárůst zdravotnického sektoru už v letech 2008, 2009 a letos. Je logické, že v příštích letech bude rezerv absolutní minimum, už na ně nejde spoléhat," řekl Fridrich pro rozhlas.

Pojišťovny také podle něj nebudou platit některé léčebné procedury. „Je to nepříjemné, ale prostě nemůžeme plošně bez jakýchkoliv omezení zavádět každou nejmodernější léčbu. To si nemůže dovolit žádná rozvinutá země a i my budeme muset být opatrní," varoval.

Nemocnice prý budou pacienty odmítat

Stát se podle něj pokusil sanovat výpadek pro letošní rok. Pokles na výběru dorovnal zvýšením státního příspěvku. Za státní pojištěnce ale nenavýší platbu za příští rok. Některé nemocnice v důsledku toho už ohlásily, že vyčerpaly finanční limity stanovené pojišťovnami a budou tak muset některé vážně nemocné pacienty odmítat.

„Pokud vezmeme velkou fakultní nemocnici a středně velkou zdravotní pojišťovnu, pak se jedná o nákup zdravotní péče za mnoho set milionů korun. Pokud v tomto množství zdravotní péče vznikne diskrepance několika pacientů, je do jisté míry i volba příslušné nemocnice, zda někde prodlouží čekací dobu na plánovanou operaci, nebo jestli řekne, že právě ten vážně nemocný pacient už se nám nevejde do rozpočtu," nastínil možné problémy Friedrich.

Budou se odborná pracovišťě uzavírat?

Podle něj existuje několik cest, jak výpadky v příjmech vyrovnávat. „Opatrní ale budeme muset být, jak pokud jde o povolené indikace, tak pokud jde o počet pracovišť, které jsou k nejmodernější léčbě oprávněné a také samozřejmě pokud jde o nějaký finanční limit," dodal k tomu prezident Svazu pojišťoven.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…