Na policisty bude nejspíš dohlížet Langerův muž

05.07.2011 7:50

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se mohl stát někdejší náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Ivan Bílek. GIBS má sjednotit dohled nad zaměstnanci policie, celní správy a vězeňské služby. Inspekce má být nezávislá na jednotlivých složkách bezpečnostního sboru, které dosud měly vlastní inspekční orgány.

Na policisty bude nejspíš dohlížet Langerův muž

Ředitelem nově vytvořené Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se mohl stát někdejší náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Ivan Bílek. Napsal to dnes server Česká pozice. Muž, kterého vládní Věci veřejné považují za člověka blízkého exministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS), je údajně horkým kandidátem na prozatímního ředitele vlivného úřadu. Otevřít by mu to mohlo i cestu k dlouhodobému vedení GIBS, uvedl server.

V souboji o křeslo policejního prezidenta neuspěl 

Vznik samostatné generální inspekce schválila minulý týden vláda. Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl Bílkovo angažmá komentovat. Podobné úvahy jsou předčasné, protože GIBS má být ustavena až na začátku příštího roku, sdělil České pozici.

Bílek na dotaz serveru, zda by funkci přijal, odpověděl, že podle zákona o služebním poměru by se ze svého současného zařazení mohl do výběrového řízení přihlásit. Do funkce náměstka policejního šéfa jmenoval Bílka v roce 2007 tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů v rámci širší obměny policejního vedení. V té době stál v čele ministerstva vnitra Langer. 

Bílek se na začátku roku neúspěšně ucházel o funkci policejního prezidenta, kdy se střetl s Petrem Lessym. Bílkova kandidatura se tehdy nelíbila VV, podle nichž je Bílek příliš spojený s ODS a Langerem. Bílek po nástupu Lessyho do funkce policejního prezidenta rezignoval. U policie ale zůstal a to ve funkci předsedy policejní protikorupční komise.

Pomůže v boji s korupcí?

Spory o vedení policie a ministerstva vnitra vedly v minulých měsících k nejvážnějším rozkolům v koalici. Do čela policie se nakonec dostal Lessy, kterého vybralo vnitro pod vedením předsedy VV Radka Johna. Nečas už tehdy zdůrazňoval, že součástí koaliční dohody je i vznik nezávislé generální inspekce.

GIBS má sjednotit dohled nad zaměstnanci policie, celní správy a vězeňské služby. Inspekce má být nezávislá na jednotlivých složkách bezpečnostního sboru, které dosud měly vlastní inspekční orgány. Podle vlády by to mělo vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních složkách. Pravomoc jmenovat ředitele GIBS bude mít po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny premiér. GIBS má mít pravomoci celostátního útvaru kriminální policie a má mít samostatný rozpočet s ročními náklady ve výši téměř 280 milionů korun.

Vládní strany se v dodatku ke koaliční smlouvě, který podepsaly minulý týden, zavázaly, že vznik samostatné generální inspekce prosadí. Sněmovna se návrhem bude zabývat na mimořádné schůzi, která začne 12. července. Nový zákon o GIBS čeká první čtení.

Související:

První oběť Lessyho: Odchází náměstek Bílek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …