Na pořádek v ulicích Nového Boru začaly dohlížet romské hlídky

12.10.2011 8:49

Na pořádek v ulicích v Novém Boru na Českolipsku začaly v těchto dnech dohlížet pracovníci romské hlídky. V uniformách podobných stejnokroji městských strážníků slouží dva romští asistenti prevence kriminality, kteří mají městské policii pomáhat. Romové se do zajištění bezpečnosti ve 12tisícovém městě zapojili v rámci projektu Ministerstva vnitra - Úsvit, který se osvědčil v některých městech s problémovými lokalitami, jako je například Děčín nebo Most. Informuje o tom dnešní severočeská příloha deníku Právo.

Na pořádek v ulicích Nového Boru začaly dohlížet romské hlídky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Nový Bor je jedním z měst na severu Čech, kde se v posledních měsících vyhrotily vztahy mezi majoritní společností a místní romskou komunitou. V Boru se situace vyhrotila, když počátkem srpna skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři Romové za to skončili ve vězení, další dva jsou stíháni jako uprchlí. Hrozí jim až osm let vězení.

SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru

Romští asistenti prevence kriminality by měli přispět ke zlepšení pořádku na veřejných prostranstvích nebo v jednotlivých bytových domech. "Podstata programu je v tom, že na řešení problému se aktivně podílejí právě ti lidé, jichž se přímo týká. Důraz je pak kladen na předcházení trestné činnosti. Je nesmírně důležité, aby tito asistenti dokonale znali dané prostředí a také měli u místních lidí dostatečnou autoritu," řekla deníku ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová.

Známe všechny z naší komunity, říká člen hlídky

Potřebným kurzem prošli v Novém Boru dva vybraní zástupci místní romské komunity. V těchto dnech oblékli černé uniformy a začali řešit první problémy s romskými žáky místní základní školy. "Dnes jsme na ulici zastavili Roma, který není z Nového Boru. Řekl nám, že je z Jičína, a přivolaná městská policie zjistila, že byl v pátrání," komentuje první úspěchy starší z dvojice asistentů prevence kriminality Štefan Gorol. "Naše výhoda je, že známe všechny z naší komunity," dodal Gorol, který je zároveň šéfem místního česko-romského sdružení a předsedou novoborské KSČM.

Asistenti rozhodně nebudou suplovat činnost městských strážníků, upozornil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. "Asistenti prevence kriminality nemají žádná oprávnění související s činností městské policie. Mají plnit roli prostředníka v komunikaci mezi městským úřadem a Romy," zdůraznil Dvořák s tím, že preventivní program Úsvit je financován Ministerstvem vnitra ČR a město tak nemusí na činnost asistentů vynaložit žádné mzdové náklady.

Související:

  • Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc

  • Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: čtk, mp

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …