Na rakovinu plic umírá v Česku 8 z 10 nemocných

12.11.2015 0:00

Rakovina plic je zákeřné onemocnění, o kterém víme, ale příliš jej neřešíme. Počet nových případů v České republice však každý rok narůstá. Nemoc je ve většině případů diagnostikována až v pozdních stádiích, kdy vyhlídky na přežití pacienta rapidně klesají.

Na rakovinu plic umírá v Česku 8 z 10 nemocných
Foto: shutter
Popisek: tunel

Pěti a více let od okamžiku diagnózy se dožívá pouze 20 % nemocných, 80 % pacientů umírá. Na nebezpečí nemoci upozorní srozumitelnou formou nový web www.80procent.cz.

Webové stránky spuštěné u příležitosti Světového nekuřáckého dne, který si letos připomeneme 19. listopadu 2015, upozorní veřejnost na příznaky nemoci, ale také nasměruje pacienty k lékaři již při prvotních pochybnostech. Cílem osvětové kampaně je upozornit na rizika, informovat o možnostech léčby i upozornit na nová terapeutika vyvíjená českými lékařskými a vědeckými týmy, a v konečném důsledku tak snížit stávající negativní trend.

V České republice ročně onemocní rakovinou plic zhruba 6 700 lidí. Statistika ukazuje stálý meziroční nárůst s odborným odhadem 8 750 nových případů v roce 2030. První stádium rakoviny plic je téměř bezpříznakové a nemoc je obvykle odhalena až v pokročilém stádiu, kdy je v těle pacienta již plně rozvinuta a šance na úspěšnou léčbu rapidně klesá. S tím jsou spojeny i vyhlídky pacientů - při odhalení nemoci v I. a II. stádiu se udává pětileté přežití u 58 % pacientů, při zachycení nemoci ve IV. stádiu je to pouze 7,5 %.

„Start kampaně jsme naplánovali na Mezinárodní nekuřácký den, který letos připadá na 19.11.2015, a to zejména proto, abychom poukázali na hlavní rizikový faktor a jeden z častých iniciátorů vzniku rakoviny plic - kouření. Naším cílem je vzbudit v lidech zájem o vlastní zdraví, a pokud jsou aktivní kuřáci, nebo v zakouřených prostorách často pobývají, zdůraznit jim nutnost preventivních prohlídek,“ říká výkonný ředitel neziskové organizace Onkomaják, Tomáš Kruber. Kampaň 80procent.cz zaměřená na rakovinu plic tak doplní aktuálně probíhající roadshow Onkomajáku s názvem Střevo Tour, která se věnuje onemocnění tlustého střeva.

Z ankety realizované v Praze i dalších městech během akce Střevo Tour vyplývá, že převážná většina populace zná základní rizikové faktory, které vedou ke vzniku rakoviny plic. Více než 90 % dotázaných kuřáků ví, jaké jsou první příznaky zhoubného onemocnění plic i kam se při obtížích obrátit. Pro úspěšnost léčby je přitom včasné odhalení nemoci klíčové.

„Je-li nemoc odhalena včas, umožňuje radikální chirurgickou intervenci, která významně zvyšuje šance na dlouhodobou kontrolu místně ohraničeného onemocnění. Velkým krokem kupředu bylo zmapování lidského genomu, které umožnilo odhalit poškození genů, odkud vedou cesty zhoubných signálů v nádorové buňce. Nové cílené biologické léky nyní umožňují  zasáhnout maligní struktury buňky a zabránit přenosu  špatného signálu. Tím se dramaticky zlepšily léčebné výsledky u “molekulárně” definovaných typů onemocnění. Ale ani v současnosti nelze pokročilé onemocnění bez chirurgické intervence stoprocentně zastavit. Plné vyléčení s nasazením dalších metod je možné pouze u časných stadií,“ zdůrazňuje profesor prof. MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Posledním „hitem“ klinické onkologie je znovuobrození imunoterapie s použitím nových postupů, které aplikací cílených monoklonálních protilátek „odbrzdí“ zablokovaný imunitní systém a aktivují vlastní obranu proti nádoru.  U rakoviny plic má imunoterapie mimořádný potenciál. Ale ani ta nebude vhodná pro každého,“ dodává prof. Petruželka. Nejdále ve vývoji je nyní přípravek DCVAC/LuCa české společnosti Sotio, který je aktuálně ve fázi klinického testování u pacientů z 16 onkologických pracovišť v České republice a na Slovensku. Přípravek má přitom i další varianty, které jsou aktuálně klinicky testovány u pacientů s rakovinou prostaty a rakovinou vaječníků. Čeští vědci se tak svými výsledky řadí mezi světovou špičku v oblasti imunoterapie nádorových onemocnění.

Naopak v prevenci česká populace stále pokulhává.  V anketě uvedlo docházení na pravidelné preventivní lékařské prohlídky pouze necelých 5% dotázaných. Většina z těch, kteří se s rakovinou plic setkali v rodině či blízkém okolí, nepřestala kouřit a ani o tom neuvažuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …