Na sociální dávky má jít ze státní kasy víc peněz. Ale kde je vláda vezme?

12.07.2012 21:50

Výše peněz vyplacených ze státního rozpočtu na sociální dávky i důchody by se v příštích letech měl zvedat. Přesto podle aktuálních čísel, schválených vládou, bude v příštím roce na tyto výdaje putovat méně peněz, než tomu bylo loni.

Na sociální dávky má jít ze státní kasy víc peněz. Ale kde je vláda vezme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) i přes razatní úsporná opatření hodlá v příštích letech na důchodech i sociálních dávkách utrácet více peněz. Počty důchodců totiž rostou. Celkový objem financí vynaložený na tuto rozpočtovou kapitolu však bude v příštím roce nižší než v roce minulém. Na sociálních dávkách a penzích stát v roce 2013 vynaloží něco přes 490 miliard korun. Loni to bylo téměř 509 miliard.

Důvody pro nižší růst penzí vládní kabinet zdůvodňuje jednoduše. V rámci úsporných opatření je nutné, aby se uskromnili i tyto skupiny obyvatel. Takové záměry ale tvrdě kritizují opoziční strany, odbory i sdružení seniorů. Letos se například konala dosud největší demontrace důchodců, kterou zorganizoval šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…