Na záchranu eura tři miliardy dát nechci, říká Kalousek

12.01.2012 16:08

Ministr financí Miroslav Kalousek si myslí, že by Česko mělo ohledně půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu vyjednávat. Podle toho, co řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, by se eurozóně pomoci mělo, ne však v takové výši.

Na záchranu eura tři miliardy dát nechci, říká Kalousek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

„Poskytovat prostředky na účel, o kterém jsem přesvědčen, že nic nevyřeší, je z věcného hlediska problematické,“ řekl Kalousek s tím, že Česko už k MMF nějaké závazky má a tím by se koncentrace českých devizových rezerv u jedné instituce dostala za hranici rozumných rizik.

Česko nepůjčí totéž, co země eurozóny

Proti ale prý také není, protože je to signál partnerům, zda je s nimi Česko na jedné lodi. „Proto nebudu říkat kategorické ne, ale rád bych se bavil o tom, jaký to celé bude mít smysl. A bavil bych se také o výši půjčky. Tu nelze pro Česko počítat stejným klíčem jako pro země eurozóny,“ tvrdí Kalousek.

Iniciativy, které vyzývají k tomu, aby Česko Bruselu nedalo nic, pokládá za směšné. „Jsem zásadně proti tomu, abychom poskytli půjčku ve výši tří miliard eur. Vyjednával bych o nižší částce a podmínkách,“ shrnul ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …