Náchodský starosta Birke: Své politické priority v tuto chvíli neřeším

03.09.2011 6:01

ROZHOVOR Úsporná opatření na všech frontách, řešení dopravy nebo obchvat města, to jsou cíle, které má současný náchodský „šéf“, sociální demokrat Jan Birke.

Náchodský starosta Birke: Své politické priority v tuto chvíli neřeším
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Jakých bylo, pane starosto, posledních dvanáct měsíců, kdy jste nastoupil na radnici? Naplnila se vaše očekávání?

Nemůžu odpovědět ani ano, ani ne. Po zkušenostech, které jsem měl z řízení ministerstva a úřadu vlády, jsem si dokázal představit, jak obecně by měl fungovat starosta a municipalita. Ale pravdou je, že pokud chce člověk svou práci dělat pořádně, absolutně nemůže domyslet dopředu každodenní problémy, kterým se ve své funkci musí věnovat, aby zlepšil nejen atmosféru ve městě ale i podmínky k žití občanům města.

A co konkrétně jste tedy za své dosavadní volební období dokázal prosadit vzhledem k obyvatelům Náchoda?

Těch věcí je celá řada, většinou prozatím ve fázi rozpracovanosti, mám na mysli například řešení dopravy v Náchodě, kdy v současné době čekáme na finanční krytí v letech 2012,2013,2014. Dalším úspěchem je příslib revitalizace nádraží v Náchodě, kde by měl vzniknout multifunkční prostor pro řešení autobusové i vlakové dopravy, součástí by mělo být řešení i přilehlého parku. Za zmínku určitě stojí obnova prameníku a Idy v Náchodě nebo výrazné zefektivnění chodu úřadu nejen snížením počtu pracovníků ale i zefektivněním jejich činnosti. Dále celá řada úsporných opatření např. snížení výdajů za pojistné, bankovní poplatky, výběr dodavatelů elektřiny, plynu, atd..

Jaké další priority mohou místní obyvatelé očekávat od svého starosty a vedení města?

Ty priority jsou dlouhodobějšího rázu, jde především o obnovu lázeňství v Náchodě, řešení dopravy ve městě včetně výstavby obchvatu města a maximální možné využití čerpání evropských peněz ve prospěch města Náchoda.

Co vaše politické priority?

V současné době a minimálně do konce tohoto volebního období je mou prioritou dobře vykonávat funkci starosty.

Takže?

Jiné politické priority v tuto chvíli neřeším...

Jak pravidelně se setkáváte s občany?

Setkávám se s občany každý den, hovořím s nimi v kanceláři i na ulici, odpovídám denně na desítky e-mailových dotazů, chodím na jednání s občany v jednotlivých příměstských částech, na jednání osadních výborů a na pozvání starostů okolních obcí i zastupitelstev v jejich obcích... S oblibou rovněž přijímám nabídky na internetové rubriky "Chat se starostou", kde je opět velký prostor reagovat přímo a operativně na dotazy občanů.

Poslední dotaz: jaký názor máte na radniční opozici?

Velmi si názoru opozice vážím, z mého pohledu "vysoká politika" do té komunální nepatří.

Co to znamená? 

V rámci scházení se se zástupci opozice se vždy snažíme najít konsenzus názorů. Mým cílem je opozici vtáhnout do řešení klíčových problémů ve městě.

Další rozhovory ParlamentníchListů.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…