Nad Parkanovou se stahují mračna. Výbor rozhoduje

10.07.2012 8:05

Od osmi ráno poslanci z mandátového a imunitního výboru (MIV) sněmovny rozhodují o osudu exministryně obrany Vlasty Parkanové. Tu žádá policie vydat k trestnímu stíhání kvůli předraženému nákupu letadel CASA. „Rozhodneme tak na 99 procent, nedovedu si představit, že bychom verdikt odložili,“ prozradil již v pondělí ParlamentnímListům.cz člen výboru a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Nad Parkanovou se stahují mračna. Výbor rozhoduje
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Policie žádá sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli tomu, že si na cenu letadel CASA nenechala coby šéfka resortu obrany udělat znalecký posudek, čímž měla státu údajně způsobit škodu ve výši 658 milionů korun. Jak ale bude zasedání výboru probíhat? A je stoprocentně jisté, že výbor poslancům doporučí Parkanovou vydat ke stíhání?

„Rozhodneme tak na 99 procent. Nedovedu si představit, že bychom to rozhodnutí odložili, neboť pak bychom ohrozili i to, že sněmovna by mohla hlasovat ještě předtím, než by měla stanovisko výboru a to by nebylo vhodné,“ sdělil k jednání mandátového a imunitního výboru (MIV) ParlamentnímListům.cz člen tohoto výboru a zároveň šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Já si myslím, že to jednání MIV bude poměrně jednoduché co do procedury. My jsme si sice v minulosti vyžádali řadu materiálů a to opakovaně - a ty jsme již prostudovali - takže si myslím, že nepadne žádný návrh na odročení. Dokonce jsme také paní exministryni už i vyslechli, takže teď by se měla odehrát čistě debata o tom závěru, zda výbor doporučuje nebo nedoporučuje,“ řekl dále Tejc.

Jak dlouho se ale budou poslanci ve výboru dohadovat? „Záleží na tom, jaké argumenty budou vznášet kolegové, ať již z koalice, nebo opozice. Určitě ale musíme skončit do zahájení jednání sněmovny, takže předpokládám, že bude to naše rozhodování trvat maximálně dvě až tři hodiny,“ doplnil k samotnému jednání výboru Tejc.

Zatímco média již píší, že vydání Parkanové je prakticky neodvratné, Tejc prý nemůže předjímat, jak samotné hlasování MIV dopadne.

Celá sněmovna bude rozhodovat až ve čtvrtek nebo v pátek

„Stanovisko ČSSD? My jsme o tom jednali jen předběžně, ale ani v tu chvíli se neobjevily  žádné názory na to, že bychom měli hlasovat proti vydání. Nicméně debata o tom proběhne zítra na klubu. Nechci předjímat a hovořit za ostatní členy klubu,“ dodal Tejc s tím, že předpokládá, že sněmovna by o vydání Parkanové mohla nejdříve hlasovat ve středu večer, ale reálný je spíše čtvrtek nebo pátek.

Bude ale chtít Parkanová na jednání sněmovny přijít a poslancům sama něco sdělit?  „To nevím, předpokládám, že ano,“ uzavřel Tejc.

To by byl totální Kocourkov

„Já si myslím, že kdyby paní Parkanová v této kauze nebyla vydána, tak tato země bude totální Kocourkov. Protože jednoznačně došlo k předražení, občané byli okradeni o peníze, a zmařit toto vyšetřování, to by už tento stát neměl právo na existenci,“ reagoval pak na otázky ohledně jednání výboru předseda Věcí veřejných Radek John. I on je členem MIV a prý již dopředu ví, jak zástupci Věci veřejných budou hlasovat jak ve výboru, tak na plénu.

„My budeme jednoznačně pro vydání,“ zmínil na to John.

„Zásadní věcí ale je, že členové mandátového a imunitního výboru nejsou soudci, takže my ji nebudeme soudit. Náš úkol je jen vyhodnotit, jestli stíhání, které probíhá od října 2010, a je poměrně široké a nejde jen o Vlastu Parkanovou, jestli má pokračovat. Věci veřejné jsou ale jednoznačně pro vydání a není třeba se zabývat každým dokumentem, protože tam je mnoho právních stanovisek. Proto jednoznačně chceme, ať rozhodne soud,“ pronesl dále pro ParlamentníListy.cz John.

Zda však materiály, které si poslanci ve výboru přečetli, mají takovou váhu, že z nich lze jednoznačně vyvodit, že Parkanová může být vinna, tak na to šéf VV neodvětil.

„Je však jasné, že nese v případu politickou zodpovědnost. Navíc se zde nechovala jako řádný hospodář a dopustila to, že zmizelo 658 milionů z kapes daňových poplatníků,“ zmínil k tomu John.

Zda však lze ale již nyní z policejních spisů, které si mohli poslanci z MIV přečíst, vyvodit, bude-li se případ ještě větvit a hrozí tak obvinění více lidí, na to John jen pokrčil rameny.

John doufá, že vyšetřování bude „velmi široké“

„Tak na to nesmím odpovídat, protože členové mandátového výboru nesmějí poskytovat informace z těch spisů. O tom já takto spekulovat proto nebudu. Jen doufám, že to vyšetřování bude velmi široké a že objasní, jak je možné, že se předražovaly státní zakázky a jak je možné, že nikdo nebyl za to postižen,“ dodal.

Již nyní lze konstatovat, že pro vydání Parkanové zvednou ruku všichni opoziční poslanci. K ČSSD a Věcem veřejným se totiž nejspíše přidají i komunisté. „Předpokládáme s kolegyní Rusovou, že budeme pro vydání ve výboru a nakonec je to i názor klubu," řekl ParlamentnímListům.cz člen výboru Jiří Dolejš.

Doufat v záchranu ale Parkanová nemůže ani u všech koaličních kolegů. Zákonodárci ODS a TOP 09 totiž nemají jednotný názor. "Můj názor se posunul spíše k vydání, ale definitivně se rozhodnu až po jednání MIV," sdělila v této věci médiím poslankyně Ivana Weberová z ODS.

Jak však bude hlasovat domovská strana Parkanové, tedy TOP 09, to zatím jasné není. Zatímco členka výboru Jana Kaslová (TOP 09) uvedla, že zatím předpokládá, že nepodpoří vydání Parkanové, její kolega a dokonce šéf poslanecké frakce TOP 09 a Starostové Petr Gazdík hovoří už trochu jinak.

„Já, stejně jako celý klub, čekáme na rozhodnutí výboru. Každý poslanec bude hlasovat podle svého svědomí, ale už dnes můžu říct, že pokud MIV doporučí vydání, budu hlasovat také pro vydání. Myslím, že v poslaneckém klubu nebudu sám,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Gazdík. Přesto je přesvědčen o tom, že státní zástupce a soud Parkanovou uzná jako nevinnou.

Kalousek: Jde o policejní provokaci

Situaci pak komplikuje ochránce Parkanové, tedy místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Právě on do médií říká vypjaté až hysterické výroky o estébáckých a provokatérských metodách policie a různá doporučení vyšetřovateli. Kalousek navíc v minulých dnech podle policie a státního zástupce tlačil na vyšetřovatele případu a údajně se dopustil i vyhrožování. Ministr financí k tomu ovšem pro ParlamentníListy.cz řekl, že jde jen o policejní provokaci a vše je součástí manipulace kriminalistů.

„Jsem přesvědčen, že pravda vyjde najevo během několika týdnů. Pravda v tomto případě skutečně nejde tajit dlouho,“ reagoval Kalousek pro naši redakci minulý týden.

V pondělí ale týdeník Respekt zveřejnil, že vyšetřování nákupu armádních letounů CASA provázejí další politické tlaky na jeho zastavení. Podle Respektu nejde jen o veřejně známý telefonát Miroslava Kalouska hlavnímu vyšetřovateli, ale tomuto hovoru prý předcházela tajná schůzka, kde měl zástupce ministerstva financí přesvědčovat vyšetřovatele, aby vyšetřování zastavili.

Schůzka měla proběhnout před třemi týdny

Neveřejná schůzka měla proběhnout před třemi týdny v pražské centrále protikorupční policie. Jejími účastníky měli být bývalý detektiv protikorupční jednotky navázaný na ministerstvo financí a jeho známý ze společné policejní práce a v současné době jeden z nadřízených šéfa týmu vyšetřujícího kauzu CASA spojenou s Vlastou Parkanovou, detektiva Jiřího Mazánka. Podle zdroje Respektu byl host vnímán jako vyslanec ministra Kalouska.

 „Já o žádné schůzce absolutně nic nevím a přiznám se, že mě tyto policejní provokace už hodně zlobí,“ reagoval na to v pondělí Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Prý v této věci podává podnět generální inspekci bezpečnostních sborů. „Dovoluji si vyjádřit silné pochybnosti o objektivitě orgánů činných v trestním řízení,“ dodal pak k tomu Kalousek rezolutně.

Ano, ona létá na Petrovy kameny

Kalousek již na samém začátku „kauzy Parkanová“ se jal médiím vysvětlovat, že žádost policie je absurdní.

„Oni si nepotřebují zadávat nezávislé znalecké posudky, žádný zákon jim to neukládá. Zákon jim ukládá postupovat s péčí řádného hospodáře. A tato pracoviště, která běžně pracují se speciálním materiálem, na to mají své vlastní odborné kapacity. V tuhle chvíli mi to připadá jako absolutní policejní zvůle,“ řekl například.

„Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem," zlehčoval také před třemi týdny Kalousek policejní obvinění.

„Já nepovažuji u pana ministra Kalouska za vhodné ten telefonát vyšetřovateli. Myslím, že politik jeho formátu by se neměl dopouštět takových chyb. Chápu ale, že on v tom případu vidí celou řadu podivností. Ostatně také je s ním lépe obeznámen, než já. Ovšem to, že ji hájí tak vehementně, tak to si nemyslím, že by paní poslankyni v současné době prospívalo,“ zareagoval pak na akce Kalouska pro ParlamentníListy.cz jeho stranický kolega Petr Gazdík.

Nečas: Měla by sama požádat o vydání

Předseda ODS a premiér Petr Nečas jí už minulý týden vzkázal, že by si měla o zbavení imunity Vlasta Parkanová požádat sama.

„Existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství, a případně nezávislý soud," prohlásil Nečas začátkem července. Kauza podle něj za poslední dny eskalovala tak, že by Parkanová, která dříve řekla, že sama o sněmovnu své vydání nepožádá, měla zvážit přehodnocení tohoto svého postoje. 

Kdyby Parkanová o vydání požádala sama, bylo by to podle premiéra nejrozumnější, nejlogičtější a nejsprávnější řešení pro Českou republiku i stranu TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…