Nadstandardy: Od roku 2012 na sál i v neděli večer

01.10.2011 16:17

Končí pokoutné podstrkování lahvinek kořalky, za některé služby si pacienti od příštího roku zcela legálně připlatí. Nemocní si třeba budou moci připlatit za dřívější operaci. Podle praxe navržené ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem si platící zajistí třeba operaci ve večerních hodinách nebo o víkendu, tedy v době, kdy se běžně neoperuje. Nijak tím tedy neznevýhodní neplatící pacienty.

Nadstandardy: Od roku 2012 na sál i v neděli večer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Lidé si také budou moci za peníze objednat třeba rozbor krve, zjištění krevní skupiny či preventivní prohlídku mimo interval prevence. A kolik za to zaplatíme? „Krevní skupina 256 korun, krevní obraz za 96 korun a celková prohlídka i s tlakem a zjištěním EKG zhruba 600 korun," vypočítává předseda praktických lékařů Václav Šmatlák.


Zpoplatníme zákroky vyžádané pacientem, slibuje ministr


Podle výpočtů ministerstva zdravotnictví může náběhová fáze nadstandardní péče přinést do státní pokladny 100 až 200 milionů korun. Lékařské společnosti navíc mají čas, aby do prosince vypsaly další návrhy úkonů, za které si pacienti v budoucnu připlatí. Od roku 2013 by se to mohlo týkat třeba odstranění dermatologických znamének.


„Do nadstandardu by obecně měly patřit zákroky vyžádané pacientem," uvedl ministr Heger v rozhovoru pro deník MF Dnes. Do nadstandardů by podle něj mohly spadat taky úkony provedené novými technologiemi.

 

Čtětě také:

Soukromí lékaři budou protestovat. Heger neplní sliby, zlobí se 

Heger nařídil nemocnicím zveřejnit čekací doby na operace 

Kyčelní kloub do půl roku, žlučník do měsíce. Pro všechny, slibuje Heger 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …