Nakopat je do prdele, ohromil ocelářský boss Stehlík na protivládní akci

04.04.2013 18:29

Holešovská výzva uspořádala ve čtvrtek svoji historicky první tiskovou konferenci. Moderoval ji herec Jiří Pomeje. Proč právě on? „Pochopil jsem, že je potřeba se sjednotit, poněvadž v této zemi je již zhruba 80 procent silně nespokojených lidí. Ti mně při mém moderování v rádiu často volali a svěřovali se se svými, mnohdy velmi smutnými, příběhy. Já sám nemám žádné politické ambice, ale rád Holešovské výzvě pomohu, je třeba se snažit o změnu,“ vysvětlil na úvod Pomeje.

Nakopat je do prdele, ohromil ocelářský boss Stehlík na protivládní akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tiskovou konferenci moderoval Jiří Pomeje

O tiskovou konferenci projevilo zájem hned několik novinářů, včetně veřejnoprávní televize, možná i proto, že bylo avízováno, že na ní vystoupí také poslanec a předseda Věcí veřejných Vít Bárta nebo senátor Tomio Okamura. Tito politici sice nakonec nedorazili, poněvadž jejich plány zhatilo jednání sněmovny, přesto se rozhodně nedalo hovořit o tom, že by konference byla nudnou.

Vedle organizačních faktů ohledně plánovaného nedělního protestu nazvaného Soumrak kmotrů (také Celonárodní sněm), které ParlamentníListy.cz přinesly čtenářům již v minulých dnech, prozradili i někteří hlavní aktéři to, co je motivovalo k tomu, aby Holešovskou výzvu podpořili.

Média, šiřte naše myšlenky, zněl prvotní apel k novinářům

„Budeme moc rádi, pokud se nám podaří přes média dostat mezi lidi naše myšlenky. Já sám jsem s Holešovskou výzvou spojený zhruba dva týdny, ovšem neznamená to, že bych měl jakékoli politické ambice, či že bych chtěl kamkoli kandidovat. Myšlenku Holešovské výzvy - sjednotit všechny občanské a protestní iniciativy - však považuji za velmi dobrou a potřebnou pro to, aby se lidem mohlo zase vést lépe, proto jsem tady, a proto pomáhám třeba s touto konferencí,“ prozradil Jiří Pomeje s tím, že on, na rozdíl od naší politické reprezentace, opravdu mezi lidi chodí a slyší, co lidi štve a nad čím naříkají v českých a moravských hospodách. „Je potřeba jim nabídnout jinou alternativu, protože těmi nářky v hospodách nic nevyřeší, přitom po tom všichni tak prahnou. Ta nespokojenost mezi lidmi mě dokonce inspirovala k tomu, abych založil Hnutí politické jednoty, které nakonec získalo sympatie na facebooku asi 300 tisíc fanoušků. Osmdesát procent Čechů chce změnu, proto vznikají malé strany, a ty je potřeba sjednotit k tomu, aby vyhnaly ty velké, a je jedno, zda to budou ty zprava či zleva. Pokud dovolíme, jen aby si přehodily pozice, k ničemu to nepovede,“ doplnil ještě Pomeje.

Pro ParlamentníListy.cz poznamenal, že Holešovskou výzvu za dobu jejího trvání (tedy od přelomu roku 2011 a 2012) podpořily dva miliony lidí. „Vítězná strana při volbách přitom má něco kolem milionu tří set tisíc hlasů. Kdyby se tedy podařilo přivést k volbám  všechny příznivce Holešovské výzvy, znamenalo by to pro ni, pokud by byla stranou, 150 křesel ve sněmovně – a to už by byla šance na to něco radikálně změnit,“ vypočítal Jiří Pomeje.

Půl milionu pozvánek

Lídr Holešovské výzvy Slávek Popelka ho doplnil v tom, že na Soumrak kmotrů, který se má uskutečnit v Praze na Václavském náměstí a pokračovat má přinejmenším i v pondělí blokádou vládních budov do odstoupení vlády, bylo rozesláno lidem na půl milionu pozvánek, některé z nich byly shazovány i letadlem. „Tato vláda je nelegitimní, a proto musí odstoupit. My ji k tomu chceme donutit ale běžnými demokratickými postupy, které nám umožňuje zákon,“ řekl Popelka. Vysvětlil také, proč vládu považuje za nelegitimní:  „Současná vláda stojí jen proto, že v ní je strana LIDEM, která však nebyla nikým volena. Proto není možné jí přiznat legitimitu.“ Zaznělo pak také to, že Holešovská výzva oslovila oficiálním dopisem i prezidenta Miloše Zemana s tím, aby na nedělní akci přišel. To, v případě, že by prezident na Václavské náměstí dorazil, také může ovlivnit další děj událostí.

Jedinou zbraň, kterou samice, i ty lidské, mají, je křik. A tak musíme křičet, pronesla Řezníčková

Poté se ujala slova rázná podnikatelka Věra Řezníčková. „Zažila jsem dva režimy, mohu proto srovnávat, jak se žilo tehdy a jak nyní. Netajím se tím, že mně bude šedesát, ale rozhodně mě stále zajímá, stejně jako jiné ženy v téhle zemi, co dám každý den do hrnce. Jenže, když jim chlap domů nic nepřinese, protože třeba nemá práci nebo mu zkrachovalo podnikání a on je zahanbený, stydí se a nechce škemrat u úřadů o nějaké žebračenky, pak to tu má hodně ženských velmi těžké. A věřte mi, že jich je v téhle zemi už hodně. A protože jedinou zbraň, kterou nejen ve zvířecí, ale i lidské říši samice mají, je křik, nezbývá nám, než křičet a bojovat touto zbraní,“ vyzvala Řezníčková, která je mimo jiné také autorkou brožury Privatizace naruby.

Zdůraznila však, že se jí v těchto souvislostech velmi dotýká, pokud si někdo dovolí nazvat ty, co se odváží protestovat proti bezpráví, které kolem sebe dnes a denně vidí, lůzou. „Já skutečně žádná lůza nejsem, mám za sebou mnoho zkušeností s podnikání, vila, v které se koná tato konference, je například také moje,“ podotkla Řezníčková a pokračovala v uvádění věcí na pravou míru. „Nejsem ani pravičák, ani levičák, jak se mi někdo stačí podsunovat, ale to, co se stalo s touto zemí, mi nemůže být lhostejné,“ vysvětlila své motivy podpory protestní iniciativy Řezníčková.

Zaslouží si Češi takové prezidenty, jaké měli?

Zeptala se pak i přítomných na to, zda se domnívají, že si zaslouží český národ takové prezidenty, jaké jsme v uplynulých obdobích měli a máme. V této souvislosti pak poukázala na středeční vztyčení vlajky Evropské unie na Hradě, při kterém stál prezident Miloš Zeman k lidem zády. V tom vidí Věra Řezníčková symboliku postoje k občanům.

Podle Slávka Popelky by měly v neděli dorazit na demonstraci desetitisíce lidí – mnozí přijedou i speciálně vypraveným vlakem z Moravy. „Chceme dát Stop vládě, ale víme, že jen v jednotě je síla, proto musíme sjednotit nespokojené. Tady se dějí totiž věci, které by si žádný jiný národ nenechal tak dlouho líbit. Sedmý duben bude, věřím, počátek změny,“ řekl. Z úst jeho spoluřečníků však zněla i silnější slova – ti totiž hovořili přímo o revoluci, která by se měla začít odehrávat právě tuto neděli.

Právník: Vymahatelnost práva je tu příliš složitá, někdy skoro nemožná

Jedním z těch, co podporují Holešovskou výzvu a protest proti současnému systému, je i právník s bulharskými kořeny, který se do Česka vrátil v devadesátých letech po emigraci do Rakouska, Dimiter Petrov. „Je zde velmi těžké žít, chybí tu domahatelnost práva. Dá se dokonce říci, že tu je opět totalita. Největším problémem, který vnímám já osobně, je ale to, že tu mlčí média. Když jsem se do Čech po revoluci vracel, byl jsem nadšený a plný očekávání, ale nakonec jsem tu opět spíš třel bídu s nouzí, jako před tím, než jsem emigroval,“ uvedl ve svém vystoupení Petrov a přidal několik příkladů z Balkánu, jak je měl možnost v posledním období sledovat. Například o tom, že v Bulharsku jsou politici stavěni před občanské tribunály, kde se musí zpovídat ze svých činů a odpovídat na otázky. Podle něj to situaci ve společnosti v posledních dvou, třech letech významně pomohlo a Bulharsko nastoupilo dobrou cestu. Údajně zřejmě lepší (alespoň zatím), než se daří Česku.

Postkomunisticko kapitalistický bordel – tak mluví o současnosti Stehlík, exředitel Poldi Kladno  

Bývalý generální ředitel Poldi Kladno, ocelářský boss Vladimír Stehlík vystoupil velmi ostře, proti současnému stavu společnosti a politiky v Česku. „Je tu postkomunisticko kapitalistický bordel a my Češi, místo, abychom bojovali za změnu a za svá práva, se stahujeme. To se musí změnit. Je třeba tu naši vládní garnituru – a to jak tu současnou, tak i minulé, nakopat do prdele,“ řekl v úvodu svého vystoupení. To bylo přerušeno vyzváněním jeho telefonu. Na jeho druhém konci byl, také v minulosti velmi významný manažer plzeňské Škody, Lubomír Soudek. A ačkoli se všichni svolavatelé konference dušovali, že to nebylo domluvené, a že šlo o náhodu, komunikace Stehlíka se Soudkem v přímém přenosu před novináři vyzněla přinejmenším poněkud zvláštně. V každém případě byl však Soudek pozván rovněž na Václavské náměstí a demonstraci, kvůli které se konference s novináři konala. Zda přijde, ukáže až neděle…

Stehlík pak ještě zopakoval to, co svěřil již před časem ParlamentnímListům.cz – že podal žalobu na stát o náhradu škody v případě Poldi Kladno. Zkritizoval to, že je tragédií, pokud současní Češi musejí čekat nyní čtyři roky na operaci a náhradní klouby, které se přitom u nás v ČR dříve vyráběly.

Uzavřel pak  odkazem na Bibli, který by měli mít Češi na paměti: „Rozpomeň se na dávné dny, na těžká léta tvého pokolení.“

Demonstrace Soumrak kmotrů se bude konat v neděli na Václavském náměstí od 13 hodin, při čemž od 11. hodiny dopoledne mají na místě hrát hudební skupiny. Podle posledních informací, které zazněly na tiskové konferenci, by vlak z Ostravy svážející protestující Moravany do Prahy, měl vyjet v 6.22 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.    

 

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…