Napadl Paroubka: Národní socialisto! Debile, nedělej agitku, slyšel

08.10.2011 19:59

REPORTÁŽ Demonstrace podobná těm ze Šluknovského výběžku se tuto sobotu odehrála v Ústí nad Labem. Hlavním řečníkem byl místopředseda krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti, radikálové však byli v davu asi čtyř stovek protestujících v menšině. Znovu zaznívaly projevy namířené proti nepřizpůsobivým občanům i proti vládě. Došlo i ke slovnímu útoku na poslance Jiřího Paroubka.

Napadl Paroubka: Národní socialisto! Debile, nedělej agitku, slyšel
Foto: Miloš Polák
Popisek: Demonstrace v Ústí nad Labem

V krajském městě Ústí nad Labem tuto sobotu proběhla plánovaná demonstrace namířená proti nepřizpůsobivým spoluobčanům. Zúčastnily se jí asi čtyři stovky lidí, mezi nimi i pár desítek příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Hlavním řečníkem na akci byl místopředseda DSSS Petr Kotáb. Ve svém projevu se opakovaně vymezil jak vůči Romům, tak vůči „pseudodemokratickému státu", který údajně perzekuuje DSSS.

Čtěte další reportáže ZDE

Jeden je souzen za to, za co je druhý chválen

Kotáb se pozastavoval mimo jiné nad tím, že příznivci jejich strany údajně bývají šikanováni ze strany policie i soudů, když používají sousloví národní socialismus, ovšem když totožné spojení používají zavedení čeští politici, je to v pořádku.

„Např. bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nyní zakládá stranu Národní socialisté - levice 21 století, ale jemu žádný trest nehrozí. Je opravdu zvláštní ta naše parodie na demokracii, když jeden je souzen za to, za co je druhý chválen. Něco tu pořádně zapáchá," burcoval Kotáb.



U přihlížejících občanů si ale nevysloužil nijak velký potlesk. Za proslov na téma zneužívání sociálních dávek ze strany nepřizpůsobivých spoluobčanů následoval jeden potlesk za druhým, ovšem při obhajobě DSSS vůči státu či anarchistům se z davu ozývaly i výkřiky „Nedělej z toho agitku" nebo „Proto tady nejsme, debile."

Celou situaci nepřetržitě monitoroval policejní vrtulník i policisté v ulicích. Ti po dvojicích či trojicích postávali také na trase předpokládaného pochodu a vyčkávali, až se několikasethlavý dav vydá na pochod městem. Na místě byl i Antikonfliktní policejní tým.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

Násilí nechci, ale cikány bych hnala

Přihlížející občané, kteří mnohdy jen procházeli, se sice báli vmísit do davu, ale s projevy namířenými proti Romům většina vyjadřovala souhlas. Šedesátiletá paní Lenka redakci ParlamentníListů.cz řekla, že nevěří ani Romům, ani těm „skinheadům".

„Víte, na Severní terasu (část města Ústí nad Labem - pozn. autora) nám chtějí nastěhovat Romy z Varnsdorfu a to se mi sakra nelíbí. Já bych je hnala. Jen tam vybydlí byty a budou chtít další. A pak to začne, lidi se vzbouří. Myslím, že každý má právo vyjádřit svůj názor, ale je potřeba to dělat v klidu. Násilí je k ničemu. A do toho davu támhle přes ulici, bych raději nevlezla, oni už to přehánějí," uzavírá paní Lenka a odchází.

Pan Mirek stojící opodál s ní ale nesouhlasí. „Policie ty demonstranty možná vážně perzekuuje," říká. Podívejte se, co jich tu je na ulici a nad námi už hodinu krouží policejní vrtulník. Kdyby radši politici přestali nahánět politické body těmito manévry a peníze dali na rekonstrukci bytů, udělali by mnohem líp. Jenže to politiky v Praze nezajímá, jsem zvědav, jak by vyžili s patnácti tisíci měsíčně, jako mám já," říká Mirek.

Jako poslední s redaktorem našeho serveru hovořila postarší paní, která zdůraznila, že není z Ústí, ale přijela sem na nákupy, tak se při té příležitosti přišla na demonstraci podívat. I ona se domnívá, že Romové sociální dávky zneužívají.

Nazdar radikále

Za zmínku stojí, že demonstraci sledovali Ústečané se zájmem, a když na sebe narazili známí, se smíchem se zdravili „Nazdar radikále." Proč to dělají? Prý se stejně v televizi doslechnou, že ve městě protestovali hlavně ultrapravičáci, ale to není pravda. „Já nejsem žádný radikál, jen se mi nelíbí, že tu cikáni dostávají, na co si ukážou. Jenže média to zase překroutí, řeknou v televizi jen to, co se jim hodí a my tu pak vypadáme jako blbci," zlobí se asi třicetiletý muž, který přijel na akci na kole a během demonstrace stál i s ním v davu.

Ústecko je úložištěm jaderného odpadu

Mezi tím akce pokračovala a slovo měl stále Kotáb. „Ve dnech, kdy nepřizpůsobiví dostávají dávky, slušní lidé často nemohou ani zamhouřit oka, neboť se konají různé alkoholové večírky a grilovací párty, často přímo před okny jejich bytů." Nejen za toto prohlášení si Kotáb vysloužil potlesk. Opakovaně volal po tom, aby začali pracovat jak nepřizpůsobiví, tak vězni v nápravných zařízeních, i kdyby měli jen slepovat a zase rozlepovat papírové obálky.

Během demonstrace Kotáb přítomné požádal, aby drobnou finanční částkou přispěli na chod DSSS, protože boj proti zdejšímu nedemokratickému systému je velmi nákladný. Vymezil se také proti vládním reformám a jednoznačně prohlásil, že napříště DSSS podpoří akce namířené proti současné, údajně asociální vládě. Následoval další potlesk.

Po Kotábovi si vzal slovo známý varnsdorfský aktivista a falešný asistent exposlance Lukáš Kohout, který demonstrantům vyjádřil podporu a ujistil, že protesty proti nepřizpůsobivým budou pokračovat i v dalších týdnech. Mimo jiné uvedl, že se Ústecko stalo úložištěm jaderného odpadu v podobě nepřizpůsobivých.

Po proslovech následoval asi dva a půl kilometru dlouhý pochod městem, při něž demonstranti vykřikovali hesla jako „Stop černému rasismu," „cikáni do práce," „Čechy Čechům" a další. Pochod se obešel bez větších potyček a po jeho skončení se demonstranti v klidu rozešli. Jeden z přihlížejících policistů serveru ParlamentníListy.cz řekl, že demonstrace podle jeho názoru proběhla v zásadě bez problémů.

Čtěte také:
Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc
Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Miloš Polák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …