Nářez šéfa komunistů vládě: Příští rok ji TOP 09 shodí a vykoupe ODS

24.12.2011 21:41

ROZHOVOR Předsedu KSČM Vojtěch Filipa se pustil do ostré kritiky vládního kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Ten se má podle jeho odhadu příští rok na co těšit. Nejen že se prý odpor občanů proti vládě zostří, ale postaví se proti němu i koaliční partner TOP 09.

Nářez šéfa komunistů vládě: Příští rok ji TOP 09 shodí a vykoupe ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Pane předsedo, blíží se konec roku, jak byste zhodnotil jeho průběh?

Myslím, že je to rok, kdy došlo k dalším deziluzím občanů České republiky. Tato vláda něco slibovala v roce 2010 ve volbách. Poté, co dokonce ústavní soud zrušil schválení zákonů její sociální a zdravotní reformu pro neústavní postup, i přes protesty veřejnosti si to vláda přesto prosadila. Deziluze občanů bude podle mě obrovská, ale v příštím roce ještě větší, než letos.

Po Vánocích, respektive po novém roce se reformy hodně dotknou peněženek občanů a lidé se začnou ve svých protestech sjednocovat. Zatím byly protesty organizované buď jednotlivě, nebo jednotlivými skupinami s různým zaměřením. Vzhledem k tomu, že vláda na to nijak nereagovala, jsem přesvědčen, že bude příští rok ve znamení sjednocování občanských aktivit. Jsem přesvědčen, že občanské protesty budou v příštím roce citelně sílit.

SLEDUJEME: Vládní reformy

I vládní strany chtějí být v příštím období zvoleny. Nemá třeba tato vláda v úmyslu provést tvrdá opatření v první polovině volebního období, aby si v druhé polovině drobnými ústupky získala voliče zpět?

Možné to samozřejmě je. Teď uskutečnit reformy a v druhé polovině přijít se sociálními ústupky. Otázka ovšem zní: budou mít na to po těch protestech, po roce 2012 ještě čas?

Oni se jenom domnívají, že jim to vydrží do roku 2014. Nezapomeňte, že vyměnili sedm ministrů, a že ty největší korupční kauzy včetně PromoPro ještě nejsou vyšetřeny. Podle mého soudu, v soupeření na pravicovém křídle mezi ODS a TOP 09 není vyloučené, že může začít TOP 09 usilovat až o pád vlády, aby se zbavila odpovědnosti, která je na ODS.

A Vy myslíte, že TOP 09 to bude chtít všechno shodit na ODS?

Ale samozřejmě.

Je to přece TOP 09, která je největším prosazovatelem a tvrdým zastáncem reforem...

To jistě, ale vládu vede nejsilnější pravicová strana, a tou je ODS. A právě ODS má nejvíce vyměněných ministrů. Tedy plus Věci veřejné. TOP 09 má zatím pouze jednoho vyměněného ministra, Jiřího Bessera.

TOP 09 hraje strategii – naši ministři to dělají dobře. Jak říkal Schwarzenberg, ty netřeba vyměňovat. To ti vaši ministři to prý dělají špatně. A právě s touto rétorikou předstoupí před občany TOP 09, nejspíš už v příštím roce.

Lidi ale sotva zapomenou, že právě TOP 09 je iniciátorem a tvrdým zastáncem reforem.

Víte, já po 20 letech zkušeností musím říct, že se občané žel ne vždy řídí podle politických programů, ale spíš podle hesel na billboardech, a ta hesla jsou líbivá. Když navíc bude TOP 09 říkat, že kauza PromoPro s Alexandrem Vondrou není dosud vyšetřena, tak bude mít samozřejmě pravdu. Já to říkám už dlouho, ale bohužel to nepohne ani těmi vyšetřovateli, ale ani Alexandrem Vondrou, aby odešel. ODS si tak sama kope vlastní hrob.

Myslíte, že dopad reforem pocítí lidé v plné síle už v příštím roce?

Já myslím, že ano. Jen několik příkladů: dálniční daň – tedy známka, dražší o 25 procent, železniční doprava o 5 procent, plyn od 3 do 9 procent, to podle místa. Energie obecně podraží, platba za léky do 50 korun a dražší doplatky nad 50 korun, pobyt v nemocnici také dražší. V tomto ohledu nevidím rodinu, které by se to nedotklo. Samozřejmě, kromě těch pěti procent nejbohatších. To teď vybírám takové ty speciální věci, protože jinak, po zvýšení DPH samozřejmě podraží naprosto všechno. To se prostě plošně zvýší hladina cen.

A co Vy byste si přál do příštího roku?

Já? Aby byly nové volby.

Opravdu si myslíte, že je to reálné, když má koalice 115 hlasů?

Důvodem, proč už TOP09 nevyvolala pád vlády je, že pokud se bude cítit ODS ohrožena, může vyvolat nové volby. Dosáhne tak toho, čeho by dosáhla TOP09 výměnou vlády a zatažením sociální demokracie do vlády. Nezapomeňte, že podle preferencí nemá TOP09 větší počet poslanců, ale ODS ztrácí. V nových volbách ale může ODS ztratit leda nesolidního partnera ve Věcech Veřejných, a může počítat s dalšími stranami napravo od středu, které je mohou nahradit.

Kdo myslíte, že je pro ODS nebezpečnější? TOP 09 nebo VV?

Pro spoluvládnutí jsou nebezpečnější Věci veřejné, ale z pohledu výsledů voleb je to TOP 09.

Letos byly intenzivně odstartované analýzy, jejichž účelem byla možnost pozastavení činnosti KSČM. Bude to podle Vás pokračovat i v roce příštím?

Ale samozřejmě. Jim nevadí KSČM, jim nevadí jiní, ale jim vadí parlamentní strana, která má sílu oslovit občany. Proto také neusilují o zrušení strany pana Štěpána, ale usilují o naše zrušení. Dokud budeme mít preference, budeme jim stále vadit.

SLEDUJEME téma: Zákaz KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…