Nařízení vlády může ohrozit život pacienta. Sanitka nedorazí včas

29.11.2011 12:46

Vládní nařízení z dílny Ministerstva zdravotnictví, kterým se stanoví místní a časová dostupnost zdravotní péče vyhovuje Jesenické nemocnici kvůli tomu, že je na periferii. Mnozí však tento návrh kritizují. Lidem totiž prý může jít o život kvůli nesmyslně dlouhým dojezdovým časům.

Nařízení vlády může ohrozit život pacienta. Sanitka nedorazí včas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

 Jesenická nemocnice je v současné době v nepříznivé ekonomické situaci. Nachází se totiž v řídce osídleném regionu, a tak má málo pacientů a také méně peněz, než by potřebovala. Na druhou stranu ale právě díky své odlehlosti může bez potíží splnit nařízení vlády, které počítá s maximální možnou dobou, jíž by měl pacient strávit na cestě třeba na chirurgii. Jesenická nemocnice totiž nemá v okolí žádné jiné konkurenční nemocniční zařízení. Nejbližší nemocnice v kraji, která by mohla Jeseníku konkurovat, se nachází až padesát kilometrů odsud, a to v Šumperku.

Do 45 minut na chirurgii, do hodiny na ortopedii

Lidé by tedy měli mít podle tohoto nařízení do 45 minut dostupnou například chirurgii, ARO, gynekologii a porodnici nebo dětské lékařství. Do hodiny by se poté měli lidé dostat na neurologii, ortopedii, traumatologii či urologii. Maximálně 240 minut by pak měl pacient strávit na cestě na psychiatrii, kardiochirurgii nebo kožní.

  • SLEDOVALI JSME TÉMA Exodus lékařů
  • Pokud tento plán, kterým se stanoví místní a časová dostupnost zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, projde, může dojít v některých nemocnicích k restrukturalizaci lůžek nebo třeba i ke snižování počtu těch oddělení, kde je jich víc ve stejné oblasti.

    Jedlička: Konečně někdo našel odvahu

    Toho se ale v Jeseníku neobávají. „Když budou dojezdy vládním nařízením stanovené, jsme široko daleko jediná nemocnice. Pacient z Bílé Vody se těžko dostane za 45 minut do Šumperka. U nás na Jesenicku proto není co řešit, protože to nařízení odpovídá tomu, jakým způsobem my zajišťujeme základní zdravotní servis," uvedl pro ParlamentníListy.cz ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička s tím, že nařízení vítá. „Po letech konečně někdo našel odvahu k potřebě zkultivovat síť poskytovatelů zdravotnické péče, tak aby se uvolnilo obrovské množství peněz, které je tam vázáno," sdělil.

    A pokračuje: „Pokud bychom měli omezit základní zdravotní péči v tomto regionu, tak už sem nepřijde vůbec nikdo a naopak se to tu vylidní úplně. Snažíme se nemocnici udržet, zatím bez efektivní spolupráce jakéhokoliv orgánu státu, kraje, obcí. Všichni nemocnici chtějí, ale zároveň od ní všichni dávají ruce pryč," dodal Jedlička.

    Černý: Při ohrožení života se člověk může dostat do nemocnice pozdě

    Plán Ministerstva zdravotnictví se ale nelíbí členovi Rady Asociace českých a moravských nemocnic a kardiologovi ze zábřežské nemocnice MUDr. Jiřímu Černému. Podle něj je nařízení nesmyslné, protože dojezdové časy jsou příliš dlouhé na to, aby umožňovaly skutečně dosažitelnou pomoc ve spoustě specializovaných oborech. „Pevně stanovené dojezdové doby, které umožňují některým ambulancím dojezdovou dobu čtyři hodiny, tak to je pro mě výsměch. Stanovená dojezdová doba 45 minut na ARO a k tomu dvacetiminutová dojezdová doba rychlé záchranné služby může znamenat, že se člověk při ohrožení života může na odborné oddělení dostat za hodinu nebo i později," upozorňuje ParlamentníLIsty.cz Jiří Černý.

    Podle něj je zvláštní také to, že dojezdová doba na kožní je stanovena na čtyři hodiny. „Za tu dobu přejedete republiku od Šumavy po Ostravu. Takže by v republice stačila jedna kožní ambulance a splňovala by dojezdovou dobu pro celou republiku," doplnil s tím, že vyhlášku podle jeho slov museli vymyslet skutečně lidi, kteří se nikdy nezabývali praktickou medicínou a lidmi, kteří musí dojíždět.

    „Vyhláška umožňuje, že některé specializované ambulance budou tak daleko, že třeba rodina se bude muset vypravit na celý den na ambulantní vyšetření," pokračuje ve své kritice vládního nařízení Jiří Černý. „Myslím si, že například dojezdová doba do kardiologické ambulance, která není jakoby akutní ambulancí, ale jakousi tou poradnou, tak by podle mě neměla opravdu přesahovat půl hodiny, protože kardiak, který musí cestovat hodinu a déle často s přesedáním autobusy, vlaky, tak my sem přijde ve stavu, kdy já ho nemohu vyšetřit za standardních podmínek, protože má právě za sebou náročnou túru," uzavřel.

    Nařízení má začít platit od ledna příštího roku. Místní a časovou dostupnost podle tohoto ustanovení zdravotní pojišťovny zajistí svým pojištěncům do konce roku 2012.

    Související:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…