Nastal den D, deadline pro zákaz KSČM. Politici mají zřejmě zákaz mluvit

23.12.2011 10:24

AKTUALIZOVÁNO Pátek 23. prosince je posledním dnem, který má tým ministerstva vnitra na to, aby vypracoval návrh na zrušení komunistické strany. Dle dostupných informací se zdá, že politici dostali zákaz o "citlivém" tématu hovořit. Je tak nasnadě, že i podruhé poslal právník Karel Bačkovský, který měl vypracování návrhu na starosti, text k ledu.

Nastal den D, deadline pro zákaz KSČM. Politici mají zřejmě zákaz mluvit
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Členové KSČM zřejmě v těchto dnech nespí příliš klidně. Právě do  23. prosince mělo totiž ministerstvo vnitra vypracovat návrh na pozastavení činnosti komunistické strany. Na celé věci je zajímavé, že tímto úkolem byl opětovně pověřen tým právníka Karla Bačkovského z ministerstva vnitra. A to i přesto, že poprvé, když tento úkol dostal, selhal.

Štětina je ohromen

"Je to věc, která mě ohromila. Přesto, že tým Karla Bačkovského (právník, který má celou věc na MV na starosti, pozn. red.) měl celou věc na starosti, ignoroval ji. 23. listopadu jej navíc vláda stejným úkolem pověřila znovu," řekl před nedávnem ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Štětina (STAN a TOP 09), který dlouhodobě lobbuje za pozastavení činnosti strany.

Sledujeme téma ZÁKAZ KSČM

ParlamentníListy.cz se tak snažily právě krátce před lhůtou, kterou Bačkovského tým měl, zjistit, jak se situace má. Bohužel byly neúspěšné. Právník Bačkovský během čtvrtka nezvedal telefon, k celé věci se nevyjádřil ani sám Štětina, který telefon také nezvedal a na sms nereagoval.

Polčák otočil: Citlivé téma. Nekomentuji

Poměrně zajímavě ale zareagoval také další z těch, kteří se dlouhodobě snaží o pozastavení činnosti komunistické strany, poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. "Jednání v této věci jsou citlivá a nemohu je komentovat," řekl ParlamentnímListům.cz den před deadlinem pro návrh na pozastavení činnosti strany. 

Ještě počátkem prosince byl přitom Polčák k této věci sdílný. "Vláda by měla zvážit podání žaloby na pozastavení činnosti KSČM. Podle mě lze doložit porušování zákona i od významných představitelů KSČM a stát by si měl dát tu práci a tyto aktivity popsat a nechat tuto věc rozhodnout nezávislý soud," řekl tehdy ParlamentnímListům.cz.

Semelová: Nic netuším

Když došlo na lámání chleba, komentovat ale věc nechtěl. Také komunistická poslankyně a zastupitelka Marta Semelová zůstala den před tím klíčovým tajemná. "Žádné zprávy o tom nemám," řekla redakci. Je tak patrné, že všichni ve věci zainteresovaní dělají před Vánocemi mrtvého brouka. Šéf komunistů Vojtěch Filip na dotaz ParlamentníchListů.cz reagoval klidně, chce si počkat na další jednání vlády a to bude až po Novém roce.

Dle nastíněných indicií to tak vypadá, že ministerstvo vnitra opět poslalo vládní úkol vytvořit návrh na pozastavení činnosti KSČM k ledu. A to i přesto, že právě v poslední době komunisté začali vystrkovat pomyslné růžky.  Svědčí o tom třeba právě plamenné projevy samotné Semelové. O té se také hovoří coby o možné budoucí nástupkyni současného šéfa strany Vojtěcha Filipa.

Podle senátora Jaromíra Štětiny jde v souvislosti s aktivitou KSČM o větší nebezpečí, než se možná na první pohled zdá. Ekonomická krize pak jejímu růstu jenom napomáhá.
 

Chaos a bída. To komunisté potřebují

Anketa

Má smysl zakazovat KSČM?

17%
83%
hlasovalo: 4261 lidí
"Komunisté potřebují chaos a bídu. Není pravda, že proti bídě bojují, chudoba je jen kalná voda, v níž loví hlasy," uvedl pro redakci s tím, že právě díky krizi může tato strana, jež si na demokratickou pouze hraje, posílit.

Česko jako Rusko. Nová kominterna?

A to tak výrazně, že hrozí podobná situace jako v Rusku. "Tamější komunistická strana Genadije Zuganova se stala v dumě druhou nejsilnější stranou. Komunistická strana v Česku skýtá podobné nebezpečí, netají se tím, že chce být frontmenem na mezinárodní úrovni, že chce vytvořit něco podobného někdejší kominterně," upozornil senátor. O tom, že česká KSČM znamená velkou hrozbu pro současnou demokracii, tak podle něho není pochyb. Na informace o tom,  zda je reálné, aby skutečně k pozastavení strany došlo, si ale musí stejně jako celá ČR ještě počkat. Ministerstvo vnitra má pro vypracování návrhu čas do 23. prosince.

Senátor Štětina ale není jediný, kdo kritizuje pověření téže komise ministerstva vnitra. Mezi kritiky patří třeba vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) . V listopadovém vysílání diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce totiž řekl, že má podezření, že ministerstvo vnitra nesplnilo zadání od vlády, když nepřipravilo návrh na pozastavení činnosti KSČM.

Polčák: Komunisté porušují zákon. Teď ať jedná vláda

Sami komunisté jsou ale jiného názoru. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nedávno v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že komunisté nijak neporušují ústavu a ani zákony této země.

„Čtyři expertní týmy řekly, že není dostatek důkazů pro to, aby se žaloba podávala. V tomto případě to pak lze chápat tak, že nejde o věcnou podstatu, ale že jde o pouhou politickou objednávku. Také se má možná odvést pozornost od jiných problémů," řekl Kováčik.

Komunisté: Důvod pro zákaz není

Stejného názoru je i komunistka, poslankyně Miloslava Vostrá. "Jsme naprosto přesvědčeni, že pro podání návrhu na pozastavení či zákaz činnosti KSČM neexistuje žádný legitimní důvod," uvedla před nedávnem. Podle ní je evidentní, že žádný z expertů se nepropůjčil k tomu, aby vládě na její politickou objednávku pomohl takový důvod uměle vykonstruovat..

Stejně jako v ČR působí ale komunistické strany i v jiných evropských státech. Často ale pod jinými jmény, neboť se v minulosti přejmenovali. Například v Rumunsku zakázali komunistickou stranu už krátce po svržení tehdejšího prezidenta Cauceska. Přejmenovali se také slovenští nebo němečtí komunisté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …