Nástupce Mazela vzkazuje extremistům: Nebojím se, deprivovaná hovada

12.01.2012 20:21

V České republice aktivně působí čtyři soudní znalci na extremismus a rasismus. A není se čemu divit, nemají totiž na růžích ustláno, radikálové na ně totiž pořádají doslova hon. Napětí a výhružky už neunesl znalec Michal Mazel, který na svůj post rezignoval. A vizitka jeho nástupce už visí na webových stránkách Dělnické strany sociální spravedlnosti, kde si kdokoliv může přečíst jeho adresu i telefonní číslo.

Nástupce Mazela vzkazuje extremistům: Nebojím se, deprivovaná hovada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas na mítinku strany

„Znalec není veřejný činitel, nemá žádnou zvláštní ochranu a přitom to často vypadá, že spor s extremisty vede on. V řadě ohledů jsem se dostal do situace, kdy bych se měl s těmi lidmi soudit. Ale nemohl jsem, abych zachoval nestrannost znalce. To už nemám zapotřebí,“ svěřil se serveru Týden.cz bývalý soudní expert Michal Mazel.

„Už to přesáhlo míru, kterou jsem ochoten snést. V podstatě permanentně jsem na stránkách, které jsem měl posuzovat, nacházel útoky na sebe, včetně informací o svém soukromí. To jsou věci, které člověka znepokojují, zvlášť, když má dvě děti,“ přiblížil potíže, které přinesl výkon jeho povolání. Na webu neonacistů se před Mazelovým odchodem psalo tolik detailů z jeho života, až z toho mrazí. Zveřejněna byla nejen adresa a telefon, ale třeba i majetkové poměry.

Po odchodu z funkce Michala Mazela jej vystřídal kolega Ivo Svoboda, jehož jméno ve větách plných urážek a zesměšňování vystřídalo právě to Mazlovo. Svoboda je ale tvrdé povahy a nechce provokatérům udělat tu radost.

Stupidní deprivovaná hovada

„Je potřeba mít určitou dávku ostražitosti a pracovat. Nevšímat si pomluv a urážek, protože tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat. Musí se to vzít jako skutečnost. Jinak by nemohl soudce soudit, státní zástupce podávat obžaloby a policista stíhat, kdyby měli strach, že jim bude někdo ubližovat,“ je si jistý v kramflecích Svoboda. Jeho fígl totiž spočívá v utajení.

„V tuto chvíli mě víc starostí dělají média, než samotní nácci, i když ne že bych je podceňoval. Ptají se mě třeba, kdy ukážu tvář. Nikdy,“ uvedl znalec.
Problém s nebezpečím, v němž se soudní znalci denně ocitají, by Mazel vyřešil převedením činnosti znalců na nějakou instituci, kde by bylo obtížné zjistit nějaký konkrétní cíl k útoku.

„Bylo by taktičtější, kdyby nebyli znalci jako jednotlivci, ale šlo by o odborná pracoviště. Nevytvořila by se žádná snadno čitelná struktura, do které by se mohli trefovat,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…