Naštvaný Kalousek hned po ránu: Ne, těch 50 miliard Bruselu není pravda

18.01.2012 7:05

Vládní strany se podle dnešní Mladé fronty Dnes dohodly, že Česká republika půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eurozóny zhruba 50 miliard korun, tedy přibližně polovinu z požadovaných 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč). MfD to potvrdilo několik vysoce postavených představitelů koalice. V ranním vyjádření však informaci důrazně vyvrátil ministr financí Miroslav Kalousek.

Naštvaný Kalousek hned po ránu: Ne, těch 50 miliard Bruselu není pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dohodu na 50 miliardách popřely i zdroje ParlamentníchListů.cz z ODS a Věcí veřejných. "O ničem takovém nevím. Vedení ODS nic takového neodsouhlasilo," řekl ParlamentnímListům.cz člen nejužšího vedení ODS.

"Podle mě je to jen nějaký Kalouskův pokusný balónek a prošlapávání si cestičky. My nehodláme ustupovat. Ať si Kalousek najde ty miliardy na svém vlastním ministerstvu, když chce takhle štědře rozdávat. Pořád pláče, jak nenaplní rozpočet a pak rozdává na církevních restitucích a chce posílat naše miliardy do Bruselu těm, kteří si po léta žili nad poměry. Tohle mu jen tak neprojde," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Půjčkou ztratíme miliardu korun

Premiér Petr Nečas dříve řekl, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Podle ministra financí Miroslava Kalouska si naopak Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně. Podle něj by to ale mělo být "neskonale méně", než navrhované tři miliardy euru. Půjčka MMF by měla jít z devizových rezerv České národní banky. Její původní výše by znamenala 11 procent z rezerv, jak varoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Hospodářským novinám řekl, že účast ČR na půjčce by byla bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB v jedné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.

Sledujeme téma  Záchrana eura

Podmínky půjčky nejsou hotové. Mluví se o půjčce na tři až pět let, která by státní rozpočet mohla stát až miliardu korun za uniklé úroky z deviz ČNB. Ta jinak rezervy ukládá převážně do dluhopisů. Úroky, které MMF svým členům platí, se pohybují jen kolem desetiny procenta.

Vláda by měla o půjče dnes jednat. Měla by se také zabývat přistoupením České republiky k smlouvě EU o rozpočtové odpovědnosti. Názor na na vstup do rozpočtové unie ale ministry zásadně rozděluje. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) minulý týden řekl, že nebude sedět ve vládě, která by se k rozpočtové unii nepřidala. Politici ODS začali v posledních dnech žádat, aby o českém přistoupení ke smlouvě rozhodli občané v referendu. Odvolávají se na koaliční smlouvu. Dnešní Lidové noviny mají k dispozici analýzu, v níž tým Úřadu vlády tvrdí, že smlouva je přesunem pravomocí, a proto je třeba schválit ji v referendu.

Kalousek vytočeně:  MF Dnes mystifikuje občany nebo ještě hůř ....

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) informace deníku MF Dnes jednoznačně popřel. Hned v sedm ráno zaslal do redakce serveru ParlamentníListy.cz prohlášení, v němž stojí, že Mladá fronta pouze mystifikuje občany, koaliční partneři prý v posledních dnech o záchraně eura vůbec nejednali.

„Informace dnešní MF Dnes o tom, že strany vládní koalice se dohodly na půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu, je zcela nepravdivá. V minulých dnech vládní strany spolu nejednaly, tím méně se mohly dohodnout na poskytnutí půjčky, či na její výši. Nejslušnějším termínem, který se dá na dnešní informace MF Dnes použít, je termín mystifikace. Napadají mě však i méně ohleduplné pojmy,“ uvedl ministr.

reklama

autor: čtk, mp, lp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…