Naštvaný režisér Troška: Ať jde církev svatá k čertu. Nebo do p…pryč

09.06.2012 10:53

REVUE Pořádně ze židle zvedly známého kliďase a vždy dobře naloženého režiséra Zdeňka Trošku některé řeči a výroky zástupce katolické církve a takzvané katechetky. Troška se naštval a poslal celou církev svatou do horoucích pekel.

Naštvaný režisér Troška: Ať jde církev svatá k čertu. Nebo do p…pryč
Foto: Produkce filmu Babovřesky Vojtěch Resler
Popisek: Režisér Zdeněk Troška během natáčení filmu Babovřesky

Zdeněk Troška, pocházející sám z vesnice a jako malý ministrující v kostele, už skoro tři týdny natáčí v jižních Čechách komedii Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny. Některé pasáže vznikají i v kostele v Dříteni na Českobudějovicku. A právě to se stalo jablkem sváru, proč slavný režisér poslal církev ke všem čertům.



Troška je debil

Štáb si najal malý kostel v centru obce, který ale patří právě obci, nikoli církvi. Farář ze vzdálené farnosti Bílá Hůrka sem jen jezdí sloužit mše. Jedna „zapálená křesťanka“ okamžitě běžela farářovi vyzvonit, že se v kostele natáčí scéna „o snu americké svatby“ , že se tam tleskalo a další záběry. Jinak však neškodné a rozhodně nepohoršující.

Farář nelenil a začal čpět síru a plivat ohně na filmaře. Stěžoval si  hned dokonce místostarostovi obce Jiřímu Horkému. A o Troškovi dokonce prohlásil, že je doslova „debil“.

„Byl jsem z toho sám v šoku. Nechápu reakci pana faráře. Pan Troška a jeho štáb nic špatného v kostele nedělají, naopak se chovají velmi slušně. A mají s obcí, které kostel patří, řádně uzavřenou smlouvu,“ potvrdil Horký.

Troška na výpady velebníčka reagoval po svém a s humorem

„Bože, Bože, copak se sluší muži svaté čistoty vypouštět z duchovních úst taková slova? To o něčem svědčí, o temnářství, zlu, zatvrzelosti a o tom, že církvi jde jen o peníze. Ale nám je to jedno. Ani já, ani moji kolegové si z toho nic neděláme. Kostel máme regulérně pronajatý od obce a nic špatného tam neděláme. Místní lidé, včetně farnic nám tam nosí koláče, buchty, chodí nás pozdravit, fotí se s námi. Všude nás lidé přijímají, jen s církví je problém,“ prozradil pro ParlamentniListy.cz Zdeněk Troška, který se po 30 letech vrací k tématu komedie z vesnického prostředí.

V kostele se natáčel „sen o americké svatbě“ a zpěv na závěr ve stylu „Sestra v akci“, a dále pár záběrů z klasického vesnického kostela – farář s místními zbožnými ženami. Nic závadného.

Farář Ján Němec, který v kostele v Dříteni slouží mše, začal osočovat Trošku a jeho štáb, že zneuctívá církev svatou a znevažuje ji svým dílem, a že je nutné tomu zabránit. Z toho si však lidé od Trošky, včetně herců, nic nedělají.



Foto: Produkce filmu Babovřesky Vojtěch Resler

O tom, proč mu filmaři tolik vadí, se bavit nechtěl a položil telefon

„Ať jde církev svatá třeba k čertu! Poctivých a slušných kněží, těch normální, si vážím, a mám mezi nimi i pár známých.  Těch ostatních, o těch raději mluvit nechci. Ale je to všude, kde jsou lidi. Je to prostě vždycky o lidech,“ říká Troška, který nebyl odmítnut poprvé.

„Například v Pištíně, kde jsme natáčeli předtím na faře, ale pozor soukromé, která už není církve, jsem požádal, zda bychom si nemohli v kostelíku jen přehrát něco na varhanech a že bych tam s herečkami zkusil nacvičit Mariánskou píseň. Nic bysme tam netočili, šlo jen o přehrání skladby. Takovým způsobem jsem byl odmítnut jáhnem panem Fáberou, že jsem se nestačil divit. Zakázal komukoli půjčit nám klíče a zakázal filmaře pouštět jakkoli do kostela,“ svěřil se Troška.

Herci jsou v šoku

On i jeho kolegové ze štábu, ale třeba i herci, jako Veronika Žilková, Lucie Vondráčková, Jan Dolanský, Jana Synková, Pavel Kikinčuk nebo další, jsou z toho v šoku.

„Jen se ukazuje, jaká církev je a pro koho tu je. Proboha, vždyť by mohli být rádi, že to Zdeněk proslaví, že tu vznikne hezká, česká komedie a lidi se budou smát. Ale církev má asi radši, když jsou lidi nešťastní, brečí a naříkají. Nechápu to sám jsem věřící, ale tohle mne přesvědčuje, že církev je pořád taková, jako byla před sto lety,“ řekl jeden z herců Babovřesk, který nechtěl být jmenován.

Kostel je obecní

Zdeněk Troška měl štěstí. Našel naštěstí kostel, který nepatří církvi ale obci, a tak o svolení s natáčením nemusel žádat církevní, nýbrž obecní představitele. A ti byli všema deseti pro.

„Kdybychom církvi nabídli peníze, určitě by problém nebyl. Ale protože z toho nic nemají a nemusíme se jich na nic ptát, jsou zapšklí, zlí a nepřející. Ať jdou do p…pryč…,“ dodal režisér, jehož komedie z vesnického prostředí, bude mít premiéru začátkem příštího roku.

Katolická církev přitom před lety povolila natáčení v některých svých kostelích. V těchto převážně zahraničních filmech, kdy produkce velmi tučně zaplatily za natáčecí dny stovky tisíc korun, se ale třeba střílelo, nebo dokonce souložilo. Například v kostele sv. Mikuláše v Praze, kde vznikal snímek Hannibal Lecter. A ani tehdejší představitelé církve v ČR to nijak výrazně nekritizovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…