Nátlak a finanční podvody? Prý "obchodní" praktiky BIS

13.09.2010 8:15

Podle svědectví jednoho z podnikatelů se BIS při svých jednáních uchyluje k velmi podivným praktikám.

Nátlak a finanční podvody? Prý "obchodní" praktiky BIS

Členové Bezpečnostní informační služby (BIS) zřejmě při svých jednáních nehrají vždy čistou hru. Vyplývá to alespoň ze svědectví podnikatele firmy, s níž BIS jednala.  Informaci přinesla pondělní Mladá fronta Dnes.

Jiří Šatánek, který téměř všechna jednání se zástupci BIS nahrával, se deníku totiž svěřil, že jimi byl vydírán.

Výhodný obchod

BIS podle něho majitelům firmy CircleTech, mezi něž patří i Šatánek, navrhla obchod. Ten měl spočívat ve vyvinutí programu na dešifrování hesel. Podle BIS by firma dokonce nemusela vyplacené peníze za splnění požadavku nikde evidovat.

"Máte možnost si zajistit příjem, který nemusíte danit. Dejme tomu," říká přímo na jednom ze zvukových záznamů, jež má deník k dispozici, důstojník BIS.

Odmítl. A nastalo mu peklo

Sám Šatánek podobné návhry odmítl, čímž způsobil sobě i členům své firmy problémy. "Oznámili mi, že se prý stýkáme s podezřelými osobami, které jsou bezpečnostním rizikem pro stát. A v takovém případě bychom podle nich nemuseli někdy dostat bezpečnostní prověrku od NBÚ," popsal podnikatel pochybné praktiky BIS pro deník.

Pochybné jednání služby, které lze označit až za vydírání, tak pro instituci zřejmě budou mít zajímavou dohru. Podobné chování je totiž paradoxní zejména vzhledem k poslání a zaměření BIS.

Více čtěte:

Jak pracuje špion? Ptali jsme se BIS

reklama

autor: jas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …