Návrh komunistů na rozšíření počtu válečných veteránů vláda odmítla

04.07.2012 18:45

Vládní kabinet nesouhlasí s novelou zákona předloženou komunistickými poslanci, která rozšiřuje počty válečných veteránů. Podle novely by totiž všem účastníkům protinacistického povstání z května 1945 měl být přiznán status válečného veterána se všemi výhodami.

Návrh komunistů na rozšíření počtu válečných veteránů vláda odmítla
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vojenský prostor Milovice

Podobný návrh zákona o Českém národním povstání v Senátu předkládali i zákonodárci ODS a ČSSD. Vládní legislativní experti upozorňují především na nedostatek historického a sociologického posouzení, ale také analýzu dopadu zákona na státní rozpočet.

Válečným veteránům z druhé světové války totiž náleží příplatek k důchodu v minimální výši 2676 korun měsíčně, dále bezplatná pečovatelská služba nebo příspěvky na lázně a rekreaci.

Poslanci KSČM v čele s Josefem Šenfeldem by rádi doplnili zákon o válečných veteránech z roku 2002 tak, aby válečným veteránem byl považován každý účastník povstání, který získal potřebné potvrzení od ministerstva obrany. Senátoři by pro tyto aktéry květnových protinacistických bojů chtěli uznat „postavení plnoprávného účastníka národního boje za osvobození“. Žijících držitelů tohoto osvědčení je zhruba asi 150.

Senátorský návrh také počítá s tím, že by se 5. květen nepřipomínal jako „Květnové povstání českého lidu“, ale „České národní povstání“. Důvod k tomu mají jednoduchý, kromě Prahy se bojovalo i dalších téměř třech stovkách obcí v celé zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…