Návrh na zvýšení příjmů menších měst prošel do závěrečného čtení

10.07.2012 15:40

Sněmovna dnes řekla ano vládní novele zákona o rozpočtovém určení daní. Normu poslanci pustili do závěrečného čtení Cílem této novely je posílit příjmy menších sídel na úkor čtyř největších měst: Prahy, Brna, Plzně a Ostravy. Celkem mají přijít o 1,1 miliardy korun.

Návrh na zvýšení příjmů menších měst prošel do závěrečného čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Novela o rozpočtovém určení daní podle ministra financí Miroslava Kalouska zcela ruší národní dotační programy pro obce, které tyto peníze místo toho získají právě na základě posílení příjmů z rozpočtového určení daní. Tímto přesunem by měly obce získat 10,5 miliardy korun, asi 1,5 miliardy korun mají získat z částky, kterou v současné době obsahuje kapitola Všeobecná pokladní správa jako příspěvek na školství.

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil vládní novelu zákona o rozpočtovém určení daní schválit s pozměňovacím návrhem, aby se při výpočtu daňových příjmů obcí zohledňovala rozloha obce v přepočtu na jednoho obyvatele až do výše deseti hektarů. Vláda totiž původně navrhla, aby se rozloha obce započítávala nejvýše do tří hektarů na obyvatele.

Rozpočtový výbor podle ČTK také do předlohy doporučil vložit změnu podílů pro výpočet podílu, který obcím připadá z vybraných daní. Obce by měly získávat 20,83 procenta z vybrané daně z přidané hodnoty proti vládou navrhovaným 21,93 procenta. V případě daně z příjmů zaměstnanců by měly podle doporučení výboru získat 22,84 procenta.

Tato navrhovaná změna souvisí s jiným návrhem zákona, který od příštího roku zvyšuje DPH na 15 a 21 procent. Vláda v něm současně tyto přepočítací koeficienty snižuje, aby víc peněz z vybrané DPH získal pouze stát a nikoli obce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…