Náznak porcování vlády: Kalousek na finance, Bárta na vnitro

30.05.2010 16:15

Podle informací redakce ParlamentníListy.cz se otázka obsazení konkrétních ministerstev na stranických sekretariátech ODS a TOP 09 zatím neřeší. ODS už ale předvídá, která klíčová ministerstva si mohou TOP 09 a VV nárokovat.

Náznak porcování vlády: Kalousek na finance, Bárta na vnitro

„Teprve se schází poslanecký klub a po něm výkonná rada, takže žádné přesné parametry pro vyjednávání ještě nemáme," informoval ParlamentníListy.cz znovuzvolený pražský poslanec Marek Benda, který měl blízko k Mirku Topolánkovi a nyní má blízko k Petru Nečasovi, který ho před volbami podpořil. V Malostranské besedě ostatně seděl Benda s lídrem u jednoho stolu.

„Ještě je brzy. Od šesti je výkonná rada a tam se uvidí," řekl redakci člen výkonné rady a rovněž Nečasův spojenec Hynek Fajmon.

Středopravicová vláda za cenu klíčových ministerstev

Podle zdroje z TOP 09, který nechtěl být uveden, však může být problém při vyjednávání s Věcmi veřejnými, které jsou nečitelné a za kterými stojí osoby jak z pražské ODS, tak z ČSSD. Dohoda mezi ODS a TOP 09 je podle jeho názoru možná. Rovněž je pravděpodobné, že Karel Schwarzenberg bude chtít jít na ministerstvo zahraničí, důležitý ale bude i jeho zdravotní stav.

Podle dalšího zdroje z ODS vypadá vznik středopravicové koalice nadějně. TOP 09 si velmi pravděpodobně bude nárokovat ministerstvo financí pro Miroslava Kalouska a patrně ministerstvo zahraničí pro Schwarzenberga. Věci veřejné budou zase zřejmě chtít ministerstvo vnitra pro Víta Bártu. To by ale pro ODS znamenalo, že se vzdá klíčových postů, a to by mohlo pro sestavení vlády znamenat komplikaci.

Čtěte také:


Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …