Nebuďte drzá a nakupujte, babi. Zážitky autorky filmu o okrádání starých

11.04.2013 14:11

Předváděcí akce, na kterých jsou senioři lákáni do tenat většinou nepříliš poctivých obchodníků, jsou již evergreenem toho, jak názorně a naturalisticky ukázat pochybné obchodní praktiky. Ačkoliv se již objevilo několik změn v zákonech, které tyto aktivity omezují, existují stále. I proto vznikl film Šmejdi. ParlamentníListy.cz si o něm popovídaly s režisérkou Silvou Dymákovou, a ta prozradila, jak natáčení probíhalo. Někdy skutečně dramaticky.

Nebuďte drzá a nakupujte, babi. Zážitky autorky filmu o okrádání starých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Nejprve uveďme, že syrový dokumentární film Šmejdi, který 18. dubna míří do českých kin, ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi předváděcích zájezdů pro seniory. Smutní hrdinové filmu skládají na stůl nefunkční hrnce, vysavače, které nikdy nepoužili, deky z „ovčí vlny“ a biolampy, za které během svých výletů zaplatili v součtu desítky až stovky tisíc korun. A to v lepším případě. Řada z nich totiž výměnou za vrácení občanek zabavených prodejci podepsala úvěrové smlouvy. I přes otřesné zkušenosti senioři a seniorky na zájezdy vyrážejí opakovaně, aby se vymanili ze své osamělosti nebo proto, že neumějí říct nabídkám ne. Autorce dokumentu se podařilo proniknout se skrytou kamerou na předváděcí akce a rozebrat nátlakové metody prodejců s psycholožkou a advokátem. Film již v době dokončování vzbudil zasloužený rozruch, protože nezkušenosti, důvěřivosti a určité závislosti seniorů zneužívají v Česku desítky firem.

Co k tomu ale autorku vedlo, jaký impuls způsobil, že se do natáčení dokumentárního celovečerního filmu pustila?

Začalo to babičkou

„Moje babička na tyto akce jezdila. Protože jsem televizní redaktorka, zajímalo mě to i lidsky, ovšem to, co jsem tam viděla, mě nutilo k tomu, abych pokračovala dál v odhalování toho, co vše se může dít. Nebylo mým záměrem původně z toho dělat film,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Silva Dymáková.

Jenomže situace ji nenechávala vůbec klidnou, a tak se vydávala stále častěji na podobné akce, sama, se skrytou kamerou a do jisté míry ještě maskovaná. „Kdybych tam přijela upravená, ve značkovém oblečení, okamžitě by zavětřili, že něco není v pořádku, a tak jsem se musela pokud možno přizpůsobit skupině obyvatelstva, na kterou se tihle prodejci orientují. Nedílnou součástí mé garderoby byla tedy igelitka, brýle, vytahaná mikina nebo svetr, zásadně jsem jezdila nenamalovaná,“ popsala režisérka a scénáristka čas, v kterém film vznikal.

Jak však zdůrazňuje, na filmu Šmejdi se nepodílela sama, postupně se k ní přidala i psycholožka Romana Mazalová, jejíž diplomová práce Silvu Dymákovou velmi zaujala. Zabývala se v ní totiž rozlišovacími postupy manipulativních technik a právě to obě ženy brzy poznaly, že je nutné seniorům předložit, aby byli chráněni.

Cítila se mnohdy osamocená ve svém boji

 „Připadala jsem si kolikrát na těch mých výjezdech, které se staly skoro pravidelným 'zpestřením' mých víkendů často velmi sama, obavy z toho, že budu odhalena, také přicházely. Ale věděla jsem, že musím pokračovat,“ svěřila se Dymáková.

A dodala další, pro mnohé možná překvapivou věc. Jak již bylo uvedeno, režisérka jezdila po akcích v utajení a sbírala a sbírala materiály při předvádění výrobků řady firem. Přesto někdy musela svoji identitu odhalit, to v případech, kdy potřebovala pro svou časosběrnou práci třeba „vzorek“ manželské seniorské dvojice.

Volavky mezi kupujícími i hrozba lynče inspektorů, pokud jejich identita vyjde najevo

„Jednou jsem prozradila starším manželům to, kdo jsem, co tam dělám  a požádala jsem je o spolupráci. Oni souhlasili, ale jak se následně ukázalo, byla to k mé smůle dvojice, která sloužila, jak také bývá pravidlem těchto akcí, jako určitá volavka. Tedy dvojice, která ostatním vypráví o tom, jak ty výrobky má doma, jak jsou úžasné a pomáhá přemlouvat další seniory. Za to pak obdrží od prodejců nějaký dárek – hrnec, deku či něco navíc. Nebylo to příjemné, když jsme to odhalila, ale naštěstí až do příjezdu zpět tihle lidé mlčeli – nebo nikdo nic nedal najevo. Jenže přijela jsem zanedlouho na jinou akci, jiné firmy a oni tam seděli opět! To jsem opravdu měla strach, poněvadž jsme zažila, jak se samotní senioři dokázali vrhnout na pracovníky České obchodní inspekce, kteří se jim nějakým nedopatřením odhalili. A prodejci je v tom pochopitelně utvrzovali se slovy – poděkujte inspektorům, že vám zkazili tento výlet a jedeme domů,“ poodhalila i další stránku předváděcích akcí Dymáková.

Občas v sobě musela při svých cestách po „vlastech českých“ bojovat i se sebou samotnou. Jak popsala, například ve chvíli, kdy byla svědkem agresívní diskuse prodejce se stařenkou, která si odmítala něco koupit a on na ni řval: Nebuďte drzá! „Vysílala směrem ke mně prosebné pohledy, abych jí pomohla, abych se jí zastala, ale já nemohla, pokud jsme nechtěla vše narušit. Byl to ale hrozný pocit. Až v autobuse jsem se rozhodla stařence říct, proč tam jsem a vysvětlit, proč jsem se jí nemohla zastat. Byl to obrovský risk, že to řekne dalším, ale musela jsem. A ona byla moc ráda a moc mi děkovala za to, že se na takové chování aspoň upozorní,“ uvedla režisérka Dymáková.  

Strach z prodejců, kteří se neštítí ničeho, občas byl, ale...

Jak však přiznala, před tím, než byl film dokončen, obavy z nebezpečí od prodejců bez skrupulí měla, v současné době, kdy je film již hotový a čeká na uvedení do kin, ale strach polevuje. „Snad vědí, že teď už by stejně nic neovlivnili. Samozřejmě občas se snaží nějak provokovat třeba na facebookových stránkách filmu, ale věřím, že se to obejde bez potíží,“ doufá autorka filmu.

Pro seniory starší 65 let promítají kina film zdarma

Ten se i v rámci prevence a zvyšování povědomí o nemorálních praktikách prodejců, bude promítat pro seniory starší 65 let v českých kinech zdarma. Byla to prý podmínka distributora filmu, který na samém začátku ambice o promítání v kinech vůbec neměl. „Myslím si, že to, že nám v tom vyšla i ta kina vstříc, je známkou toho, že to snad není ale s námi tak úplně špatné, jak by se po zhlédnutí dokumentu mohlo zdát,“ poznamenala Silva Dymáková dále pro ParlamentníListy.cz.       

O podivných výletech cílených na seniory, kteří jsou následně uzavřeni v restauracích a nevybíravými metodami přesvědčováni k nákupu předraženého a nekvalitního zboží, mnozí i k podepsání úvěrů, toho ParlamentníListy.cz napsaly v minulosti mnoho. Přesto se tak stále děje a obětí přibývá. V loňském roce snad přece jen došlo alespoň k malému obratu. To totiž bylo z občanského zákoníku odstraněno ustanovení, které hojně zneužívali právě tito pořadatelé předváděcích akcí a podomní prodejci.

I když od uzavřených smluv mohli spotřebitelé odstoupit do 14 dnů, tedy ve lhůtě dostatečné na to, aby si uvědomili nevýhodný nákup, některé firmy se stále i nyní pokoušejí jim toto právo vzít a vymýšlejí nové triky, jak toho docílit.

Firmy, co mění své názvy po roce a sídlí na jedné adrese s dalšími desítkami jiných

„Za posledních 12 měsíců se na nás obraceli občané v stovkách, spíše již tisících případech se žádostí o pomoc,“ popsal ParlamentnímListům.cz vedoucí právní poradny společnosti dTest Lukáš Zelený. A přidal i popis některých konkrétních případů.

„Jedna známá firma, která vznikla teprve vloni, s největší pravděpodobností po pouhém přejmenování a bankrotu (či ukončení činnosti) firmy s jiným názvem, ale stejnými osobami, figuruje od února do dubna v mnoha stížnostech. Sídlí na jedné adrese s dalšími 171 firmami v Praze 8. Správní řízení s ní vede Česká obchodní inspekce hned v několika krajích, včetně Prahy, bylo na ni a její praktiky směrem k seniorům podáno také několik trestních oznámení. Ti prodejci lákali seniory na své akce dokonce na jméno Karla Schwarzenberga, byť samozřejmě ministr zahraničí s tím neměl nic společného. Seniorům během akce přednášeli o zboží dlouhé hodiny, chodili s nimi ze zamknutých místností dokonce i na WC. V závěru jim hodili několik krabic vína s tím, že kdo si co ukořistí, něco si odnese. Přitom právě na dárky všem účastníkům seniory na akci nalákali,“  řekl ParlamentnímListům.cz dál Zelený.

Co například píší poškození lidé v diskusi u jedné z firem?

ParlamentníListy.cz  se zaměřily na jednu z firem, o které se v těchto souvislostech nejčastěji hovoří a píše. Z celé řady komentářů přinášejí tři, jež obrázek toho, jakým způsobem „podnikají“, maximálně dokresluje.
Například žena vystupující pod nickem Monika, popisuje zkušenost starší ženy ze svého okolí, která se jí svěřila. „Byla na předváděčce, podepsala jim tam smlouvu, ale pak si to rozmyslela. Zboží nechtěla. Vyhrožovali jí exekutorem, pokud jim nezaplatí hned v hotovosti, i když žádné zboží nepřevzala. Vzali ji dokonce k bance a počkali si, až vybere peníze. Ty si od ní ihned odebrali - bylo to 14 tisíc korun.

Jiná žena, podepsaná jako Mirissa, popsala zkušenost své matky.
„Ve středu 6. června 2012 byla na předváděcí akci kdesi u Ratibořic, nebo bylo to prezentováno jako prohlídka zámku v Ratibořicích. Mučili lidi na předváděcí akci asi šest hodin, sprostě jim nadávali a vyhrožovali. Mamka si domu přivezla nějaký hrnec za 10 tisíc korun. K tomu podepsala úvěrovou smlouvu a dostala nějakou nesmyslnou VIP kartu. Ještě na té akci jim sice řekla, že odstupuje, že to chce zrušit, ale bylo jí řečeno, že to nejde, že by musela zaplatit 10 tis. za tu kartu. Doslova ji donutili, aby to podepsala. Jsou to hulváti a podvodníci, měli by být v base! Tak jsme sepsali jak odstoupení od smlouvy, tak zrušení úvěru od Home Creditu, dnes vozík se zázračným hrncem odešleme na provozovnu do Roudnice společně s dopisem a budeme se modlit, aby to nepřišlo zpět. Jinak nevím, co budeme dělat. Nemám slov k takovýmto firmám,co u nás existují…“

Do třetice z mnoha jiných ještě zážitek ženy podepsané jako Marie. „Šlo o zájezd z 6. dubna 2012 s cílem Zlín-Baťova vila  spojený s "předváděcí akcí" v Kvasicích. Chování, co tam předvedla firma  vzhledem ke svým klientům, mě nutí, abych veřejně varovala další zájemce o akce pořádané CA Hrady-Zámky s.r.o. Předváděcí akce na zboží nejasných užitných a technických vlastností byla plná vulgarit a manipulací vůči přítomným. Další jsem pochopila, když jsem si v Rejstříku živnostenského podnikání vyhledala obě zainteresované pořádající společnosti s ručením omezeným a zjistila jsem, že mají v předmětu podnikání i poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru. To byl totiž argument, který na mne za plentou vytáhl jeden z přidrzlých mládenců. Prý když nemám peníze, tak si mám půjčit. Na pochybné zboží s nadsazenou cenou, které vůbec nepotřebuji? Na letáku přitom bylo inzerováno, že v nabídce bude Zdravotní program šitý na míru pro každého. Moji míru tolerance však překročili.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…