Nečas: Doufám, že spor o kompetence v EU vyřešíme

19.10.2011 15:48

Předseda vlády Petr Nečas doufá, že s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem vyřeší problémy s kompetencemi, které oba mají v rámci zastupování České republiky na půdě Evropské unie. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Spor mezi premiérem a šéfem diplomacie podle dřívějších informací ČTK týká především zastupování ministra zahraničí na některých jednáních v Bruselu.

Nečas: Doufám, že spor o kompetence v EU vyřešíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Doufám, že s panem ministrem doladíme ty jednotlivé kompetenční problémy, které logicky tady jsou, protože za poslední dva roky vzniklo úplně nové uspořádání v rámci fungování lisabonské smlouvy," řekl na tiskové konferenci Nečas. Právě poslední balík změn ve smlouvách o fungování EU stanovil, že v Radě Evropy již nejednají s šéfy vlád jednotlivých zemí i jejich ministři zahraničí.

Související: K9 odložena na týden. Mluvilo se o státním tajemníkovi pro EU

Nečas před nedávnem jmenoval státním tajemníkem pro evropské záležitosti dosavadního vrchního ředitele vládní sekce pro evropské záležitosti Vojtěcha Bellinga. Jmenování dalo náměstkovi možnost zúčastnit se i jednání v Bruselu na nejvyšší úrovni.

Schwarzenberg se od začátku stavil proti zavedení funkce státního tajemníka. Poté, co ji vláda koncem srpna navzdory protestům TOP 09 schválila, ustavil svým tajemníkem pro EU náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera s tím, že právě on bude Českou republiku zastupovat navenek.

Podle Nečase to je možné, ale nikoliv na jednáních spadajících do gesce premiéra či úřadu vlády. "Nezasahuji do kompetencí v rámci jiných resortů. Pokud se kterýkoli ministr rozhodne v rámci svého resortu zřídit pozici státního tajemníka pro evropské záležitosti, je to jeho právo. S tím, že skutečně platí, že za koordinaci evropské politiky zodpovídá předseda vlády a Úřad vlády," řekl dnes novinářům Nečas.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …