Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru

24.08.2011 14:55

Premiér Petr Nečas dnes na brífinku po zasedání vlády tvrdě kritizoval neúčast ministrů z TOP 09 na jednání kabinetu. Podle něj je nepřijatelné, aby se takto chovali ministři vlády. Přesto dnes vláda podle něj schválila především zákony z pera ministra financí Miroslava Kalouska, který předložil vládě „své“ daňové reformy, ale přitom na vládě dnes nebyl.

Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Neúčast ministrů TOP 09 na dnešním jednání vlády označil premiér Petr Nečas za neomluvenou a neomluvitelnou. Jediným z pětice ministrů TOP 09, který se z jednání řádně omluvil, je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je ale momentálně na dovolené.

„Pravidla musí platit pro všechny, ne jen pro někoho. Jak by dopadl kterýkoliv občan České republiky, kdyby přestal chodit do práce?," řekl dnes k neúčasti TOP 09 káravě premiér.

„Absence ministra financí Miroslava Kalouska byla za hranicí elementární politické odpovědnosti," uvedl také Nečas. Upozornil, že i bez Kalouska vláda schválila jeho návrh daňových změn.   Kalouska přitom dnes na vládě nahradil jeho první náměstek Ladislav Minčič, který se na daňových přípravách podílel významnou měrou.

Související:

Nečas zdůraznil, že jednací řád TOP 09 porušila už minulý týden, kdy také nebyli na jednání kabinetu.   

Kabinet podle něj ale provedl v návrhu daňových zákonů několik málo změn, a kdyby TOP 09 ve sněmovně dokumenty nepodpořila, byl by to podle premiéra "Kocourkov".

Polovina nuly je stále nula

"To, že může dojít ke změně, je možné, ale případná změna musí být koaličně dohodnuta," připustil ale Nečas. K zákonům také řekl, že může být přijat, když s ním souhlasí nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé koaliční strany. "Polovina nuly je stále nula," konstatoval Nečas.
    

Předseda vlády se také velmi nevybíravě opřel do samotného Kalouska. „To se mu to říká, když to nemusel odpracovat," reagoval pak na zprávu, že Kalousek schválení materiálu "přivítal". Na dotaz, zda s Kalouskem konzultoval, odpověděl, že se baví pouze s těmi, kdo na jednání dojdou. „Kdo chce kam, pomozme mu tam," dodal přezíravě.

Kalousek: My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu

Kalouskova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Pan premiér má na svá vyjádření nepochybně právo. Nicméně je s podivem, že svojí energii napíná vůči politikům, kteří protestují proti extrémismu ve státní správě, a že se nevěnuje tomu, odstranil neonacistu z vysokého místa na ministerstvu školství," zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz ministr financí.

Na otázku, co s tím ale hodlá TOP 09 dělat, pak odvětil:  „To se zeptejte pana premiéra, co s tím hodlá udělat. My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu. Na zvukovém záznamu z minulého jednání vlády zcela jistě bude další léta archivován můj hlas, že se rádi do jednací místnosti vrátíme za nějakých podmínek."

Připadá mu prý neuvěřitelné, že už týden se diskutuje o tom, jestli česká vláda strpí neonacistu ve funkci ředitele odboru ministerstva školství. „Pokud strpí, pak je to složité. My jsme připraveni plnit s plným nasazením své úkoly, ale v rámci hodnotového systému, ze kterého konzervativní strana TOP 09 vychází a tam podpora extrémismu rozhodně nepatří," dodal Kalousek.

Jednací řád prý porušili minulý týden

Právě na jednací řád se dnes odvolával i samotný Nečas. Podle něj totiž ministři TOP 09 jednací řád porušili minulý týden, neboť opustili jendání kabinetu, aniž by tehdy na jejich míst usedli náměstci.  

Jednací řád totiž podle něj uvádí, že nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, oznámí předsedovi vlády předem důvod své nepřítomnosti a jméno náměstka nebo jiné pověřené osoby, který se za něj jednání schůze vlády zúčastní. Náměstek ovšem v takovém případě nemůže hlasovat.

Ministři TOP 09 odmítají na zasedání vlády chodit kvůli výhradám k personálnímu šéfu ministerstva financí Ladislavu Bátorovi, který urazil Schwarzerberga. Nečas dnes zopakoval, že spor o subalterního úředníka nemůže ohrožovat chod celé vlády.

Konec superhrubé mzdy a daňových výjimek

Daňová reforma má přinést například konec superhrubé mzdy, zrušení řady daňových výjimek nebo vznik jednoho inkasního místa. Zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenky by měl nahradit daňový paušál.

Novinkou tak bude zrušení patnáctiprocentního danění takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje kromě platu i pojistné odvody. Zaměstnanci by se místo toho měli vrátit k placení daně z hrubého příjmu, tedy systému platnému do roku 2008. Sazba daně z příjmu bude 19 procent.

Odvody zaměstnavatele na veřejné pojištění jeho pracovníků a státní politiku zaměstnanosti nahradí jednotná daň z úhrnu mezd, která z nich bude složená. Na důchodové pojištění má jít, stejně jako dosud, 21,5 procenta hrubé mzdy, na veřejné zdravotní pojištění sedm procent a na státní politiku zaměstnanosti 1,2 procenta.

U úrazového pojištění materiál počítá se dvěma variantami. První navrhuje jednotnou sazbu 0,4 procenta pro všechny. U druhé je podíl rozlišný, a to podle náročnosti jednotlivých povolání od 0,2 procenta u programátorů a bankéřů až do 3,58 procenta u horníků.

Stravenky zavede daňový bonus

Stravenky již nebudou daňově zvýhodněné, ale ministři se na druhou stranu shodli na zavedení daňového bonusu, který má být spravedlivou náhradou. Paušál nahrazující stravenky bude ve výši tří tisíc korun ročně, což je 250 korun měsíčně.

Novinkou je také to, že správu odvodu budou vykonávat finanční úřady, které peníze prostřednictvím jednotného inkasního místa přerozdělí jednotlivým příjemcům pojištění. Zaměstnavatelům tak skončí účtování s pojišťovnami. Navíc pro ně bude existovat strop, díky kterému budou moci tento odvod ročně počítat jen z osmačtyřicetinásobku průměrného měsíčního příjmu průměrného počtu svých zaměstnanců.

Schválená podoba daňové reformy respektuje podle agentury Mediafax dohodu zachování logiky změn, kterou v úterý uzavřel ministr financí Kalousek se svým vládním kolegou, šéfem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS).

Čtěte více:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…