Nečas a Seehofer zhodnotí rok od svého průlomového setkání

21.11.2011 13:28

Zhodnotit úroveň česko-bavorské spolupráce za uplynulý rok se ve středu chystají český premiér Petr Nečas a bavorský ministerský předseda Horst Seehofer. Německý politik do Prahy přijíždí na dvoudenní návštěvu, v jejímž rámci jej mimo jiné čeká i pracovní snídaně s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Ve čtvrtek Seehofer navštíví spolu s delegací sudetských Němců Lidice, Terezín a Ústí nad Labem.

Nečas a Seehofer zhodnotí rok od svého průlomového setkání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

 Cesta navazuje na průlomovou návštěvu z loňského prosince, kdy Seehofer přijel jako vůbec první ministerský předseda největší německé spolkové země na oficiální návštěvu Prahy. Předsedové vlád ČR a Bavorska tehdy podepsali společné komuniké. V něm deklarovali zájem spolupracovat a zmínili také řadu konkrétních projektů například z energetické oblasti, ale i ve vědě a technice či v rozvoji dopravní infrastruktury.

Věnce budou v Terezíně i v Ústí

Podle bavorské státní kanceláře navštíví Seehofer druhý den své cesty památníky obětí nacismu v Lidicích a v Terezíně a zavítá k pamětní desce v Ústí nad Labem připomínající oběti poválečného masakru německých obyvatel. Bavorský premiér na každém z těchto míst položí věnec k uctění obětí. Doprovázet jej má delegace sudetoněmeckého sdružení, jehož zástupci se účastnili už první Seehoferovy cesty do Prahy.

Druhou návštěvu České republiky předseda bavorských křesťanských socialistů zakončí návštěvou institutu Collegium Bohemicum, které v ústeckém muzeu připravuje expozici o historii českých Němců. Politické vztahy mezi Prahou a Mnichovem byly dlouhé roky chladné kvůli bavorské podpoře požadavků sudetských Němců na zrušení takzvaných Benešových dekretů, kterými bylo po druhé světové válce německé obyvatelstvo v Československu zbaveno občanských a majetkových práv.

Většina těchto Němců se po nuceném vysídlení z Československa usadila právě v Bavorsku a tamní premiéři jsou i jejich patrony. Praha však znovuotevírání otázky dekretů odmítá.

Související:

Bavorský premiér se nechtěl vracet do minulosti

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…