Nečas a prostituce. Kníže otevřeně o trafikách, které dostali rebelové ODS

07.01.2013 9:01

Kandidát na prezidenta a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg znovu připustil, že i jemu podřízený první místopředseda strany Miroslav Kalousek dostal za úkol sehnat funkce pro rebely z ODS, aby přestali vydírat vládu. V rozhovoru pro server ČeskáPozice.cz kníže zdůraznil, že je to podobné jako s prostitucí - jde o společensky tolerované jednání.

Nečas a prostituce. Kníže otevřeně o trafikách, které dostali rebelové ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Rebelující exministr zemědělství Ivan Fuksa skončil po odchodu z vlády v čele Českého aeroholdingu. Exposlanec Marek Šnajdr, který se sám prezentoval především jako odborník na zdravotnictví, usedl v dozorčí radě státního podniku Čepro. Na „umístěnku" pak stále ještě čeká někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Podle Karla Schwarzenberga jde sice o svého druhu úplatek, ovšem  společensky přijatelný.

Mohlo být hůř

„Jenomže ono je to tak trochu jako s prostitucí. Odedávna se prostitutkami bohužel opovrhuje, a zákazníci jsou frajeři. A taktéž bohužel když politická strana dá nějakému činiteli takovýto flek, tak je to společensky přijatelné. Každý to ví, každá strana to dělá, v každé vládě lze jmenovat nesčetné podobné případy. A když soukromník dotyčnému poslanci nabídne větší částku, tak je to korupčník a zločinec," odpovídá kníže.

Podobné politické obchody se dějí všude na světě a ačkoli z nich Karel Schwarzenberg není nijak nadšen, tak připomíná, že by bez tohoto úplatku čekala českou ekonomiku mnohem těžší rána, a to neschválený rozpočet na příští rok. V porovnání s tím je prý několik výplat pro tyto tři pány jen malou finanční záplatou.

Kuba prý nic neví, roli hrál Nečas

Uplatnění pro rebely prý spolu s Kalouskem sháněl premiér Petr Nečas (ODS), oba však dlouhodobě odmítají „uklizení rebelů" blíže komentovat, takže zatím není jasné, kde skončí Petr Tluchoř. Za zmínku stojí, že o vydírání ze strany trojice poslanců ODS nemluvil ministr zahraničí poprvé. O těchto politických praktikách, které se mu prý pranic nelíbí, promluvil v rozhovoru pro Lidové noviny již krátce před Vánocemi v roce 2012. Serveru ČeskáPozice.cz Schwarzenberg řekl, že roli ve vyjednávání s rebely hrál sám premiér a je tedy možné, že první místopředseda ODS Martin Kuba říká pravdu, když tvrdí, že o obchodu nic nevěděl.

„Jestliže pan místopředseda Kuba toto tvrdí, tak ať se ráčí předem domluvit se svým předsedou. Sice se už možná vidí jako nadřízený svého předsedy, pro což bych měl jisté pochopení, ale aspoň prozatím to tak není,“ řekl ČeskéPozici.cz Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…