Nečas exkluzivně k 28. říjnu: Inspirací je Antonín Švehla a Milan Hodža

27.10.2010 19:56

V předvečer výročí vzniku Československé republiky odpověděl premiér Petr Nečas ParlamentnímListům.cz na dotaz, kterého z politiků éry let 1918-1938 považuje za svůj vzor.

Nečas exkluzivně k 28. říjnu: Inspirací je Antonín Švehla a Milan Hodža

„Nebudu zmiňovat jako vzor T.G. Masaryka. Bylo by to klišé," konstatoval v úvodu svého vyjádření předseda vlády.

„Inspirativní i pro dnešní dobu byla politika Antonína Švehly. Podílel se výrazně na vzniku a podobě československé ústavy. Jeho vlády představovaly pravicovou, věcnou a odpovědnou správu státu," vyznal se premiér v den, kdy Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu, kterým chce jeho koaliční vláda nastoupit cestu k postupnému vyrovnání veřejných financí.

Antonín Švehla byl předsedou Republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu, tzv. Agrární strany. Třikrát byl předsedou vlády a jeho jméno bylo zvažováno mezi kandidáty na prezidentský úřad. On sám však roku 1927 kandidaturu na post nejvyšší odmítl a podpořil T. G. Masaryka.

Hodža předvídal poměry ve střední Evropě
Nečas za svůj prvorepublikový vzor považuje i dalšího agrárníka, předsedu poslední politické vlády před zánikem prvorepublikového Československa Milana Hodžu.

„Jednou z jeho myšlenek bylo vytvoření jakési volné demokratické konfederace středoevropských států. Viděl v tomto řešení nejen možnost dalšího ekonomického posílení, ale i řešení tehdejších národnostních problémů. Jako první také přicházel s myšlenkou, že silným spojencem tohoto evropského uskupení mají být právě Spojené státy. Předjímal tak vlastně v předstihu padesáti let současnou orientaci středoevropského prostoru," uzavřel dnešní premiér.

Státní svátek vzniku Československé republiky si ústavní činitelé ve čtvrtek připomenou nejprve poledním shromážděním v Pantheonu Národního muzea. Večer pak prezident republiky Václav Klaus za účasti vlády, členů obou komor Parlamentu a pozvaných hostů ve Vladislavském sále Pražského hradu přednese projev a předá státní vyznamenání.

K tématu:
Klaus vyznamená vězně komunismu a signatáře D.O.S.T. Vlčka
Knížák si půjde na Hrad pro medaili, doprovodí ho Jágr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …