Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath

10.09.2010 11:48

Premiér Petr Nečas a ODS chce navrhnout zpřísnění pravidel pro vyplácení sociálních dávek. Uchazeč o práci by měl na úřadu práce získat zaměstnání na plný pracovní úvazek. Myšlenka zní velmi hezky. Problém je v tom, že půjde o obecně prospěšné práce a kdo odmítne ztratí na nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha se Nečas inspiroval ve starověkém Římě a chce zavést otroctví.

Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath

„Sociální systém nesmí být zneužíván, protože tím je zneužívána i naše solidarita. Ti, kteří pobírají sociální dávky, si musí uvědomit, že vedle práv mají i povinnosti. Podporu si zaslouží ten, kdo si aktivně hledá práci. Ti, kteří pracovat nechtějí anebo odmítají aktivity, které jim pomohou se postavit na vlastní nohy, dávky nedostanou," uvedl k návrhu předseda ODS i vlády Petr Nečas.

Služka pro Nečasovou

Středočeský kraj má poměrně nízkou nezaměstnanost, po Praze nejnižší v České republice, ale podle hejtmana Ratha není v žádném případě možné situaci řešit příkazy a uměle vytvořenými místy při veřejně prospěšných pracích.

"Dělá to na mě dojem, že Nečas chce vybudovat něco na způsob nucených prací nebo pracovních lágrů. Připadá mi, že ten člověk nežije v realitě současné České republiky," řekl ParlamentnímListům.cz David Rath.

"Měsíc nezaměstnaný ekonom třeba vyfasuje lopatu a s podobně postiženými bude kopat příkopy. Nezaměstnanou učitelku zase třeba dostane k ruce paní Nečasová jako služku," předestřel svoji vizi budoucnosti dle Nečase středočeský hejtman.

Jako ve starověkém Římě

Podle politika ČSSD je velmi pravděpodobné, že se Nečas nechal inspirovat v dobách antiky a nezaměstnaní by mohli třeba vystavět triumfální oblouk ODS nebo Nečasův sloup.

"Jen čekám, že Nečas svůj nápad zpřesní a dotáhne k absolutní dokonalosti. Třeba tak, aby každý bohatý měl právo získat tyto nezaměstnané k ruce. Ti by pak byli něco na způsob starořímských otroků. Pan premiér si spletl zjevně dobu a politický režim," tvrdí Rath a předem odmítá, že by ve sněmovně zasedal v tóze.

Související:

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…