Nečas o byrokracii: Chceme pomoci podnikatelům a zrušit absurdity

10.01.2012 13:22

Vláda chce do roku 2014 snížit administrativní zátěž tuzemských podnikatelů ve srovnání s rokem 2005 o 30 procent. Roční náklady na administrativu mají díky sérii opatření klesnout o 22 miliard korun. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas, který projekt na snižování administrativní zátěže prezentoval společně s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou.

Nečas o byrokracii: Chceme pomoci podnikatelům a zrušit absurdity
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

V roce 2005 náklady na administrativu podle Nečase činily 73,7 miliardy korun a do roku 2010 se je podařilo snížit na 62,2 miliardy korun. V roce 2014 by pak měly obnášet 51,5 miliardy korun. Údaje se vztahují k ministerstvům průmyslu a obchodu, financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, zemědělství a životního prostředí

Snížení nákladů o třicet procent

"Přihlásili jsme se k této práci (snižování administrativní zátěže) již v koalici, která byla ustavena v roce 2008 s tím, že jsme se administrativní náklady z roku 2005 rozhodli konkrétními kroky redukovat. Přineslo to výsledky a loni se podařilo snížit administrativní náklady o zhruba 12 miliard korun. V odbourávání zbytečných paragrafů chceme jít ještě dál," uvedl Nečas.

Například MPO má nyní podle Nečase v hledáčku zhruba 40 administrativních povinností, o jejichž zrušení uvažuje. Vláda chce mít také pod větší kontrolou přejímání evropské legislativy, aby tuzemské zákony nebyly přísnější než požaduje EU a zbytečně nezatěžovaly podnikatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…