Nečas odmítl demisi. Prý se kvůli kauze Parkanové postu nevzdá

14.06.2012 17:53

S kauzou exministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), kterou žádá vydat policie k trestnímu stíhání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA, dnes byla spojena další z interpelací na premiéra Petra Nečase. Dotaz položil poslanec z ČSSD Ivan Ohlídal. V souvislosti s letadly CASA se Ohlídal Nečase otázal, zda nepřemýšlí náhodou o demisi.

Nečas odmítl demisi. Prý se kvůli kauze Parkanové postu nevzdá
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Policie podezřívá Vlastu Parkanovou z toho, že coby ministryně obrany neopatřila návrh na nákup letounů CASA znaleckým posudkem na cenu. Měla tak stát připravit o 658 miliónů korun. Jenže i s letadly CASA byla spojena interpelace Ivana Ohlídala z ČSSD.

 „Pane premiéra, byl jste členem Topolánkovy vlády, která v závěru svého působení, když už byla v tzv. demisi, tak schválila nákup vojenských letounů CASA za cenu 4,5 miliardy českých korun. Tento nákup provedla bez výběrového řízení. Už tehdy se objevovaly názory, že tyto letouny nejsou vhodné pro naši armádu, že nejsou kvalitní, a objevovaly se také názory, že tento nákup je předražený. Předražený skutečně byl, protože např. Portugalsko a Polsko dokázaly tyto letouny nakoupit podstatně levněji než Česká republika. Možná je to tím, že Česká republika tento nákup uskutečnila prostřednictvím zprostředkovatelské firmy Omnipol,“ zmínil v dotazu „oranžový“ poslanec.

Nečase se pak zeptal, jaký by byl rozdíl v ceně, kdyby toto zprostředkování nebylo uskutečněno. „Policie žádá o vydání paní exministryně Parkanové hlavně proto, že nebylo provedeno to výběrové řízení,“ poznamenal.

„Pane premiére, přemýšlíte o demisi?“ vypálil pak Ohlídal otázku.

Nečas ale odvětil, že kvůli Parkanové rozhodně na demisi nepomýšlí. „Ne, nepomýšlím v této souvislosti na demisi, nepovažoval bych to za správné. Za krok, který má jakýkoliv důvod, nevidím k němu prostě jeden jediný motiv,“ řekl Nečas.

Poznamenal, že hlavním smyslem návrhu byla snaha vyměnit nepotřebné bitevníky L-159 za transportní letouny, které armáda potřebovala. „Vláda tehdy p vycházela z toho, že pokud by Španělsko používalo bitevníky k výcviku, znamenalo by to dobré tržní reference. Zakázku zkoumal antimonopolní úřad, neshledal porušení zákona,“ podotkl dále Nečas.

Cenové limity jsou součástí usnesení vlády

O cenových limitech podle něho "jednáno bylo" a jsou součástí usnesení vlády. „Vychází ze znalostí odborných pracovišť, především ministerstva obrany,“ dodal předseda vlády.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude o vydání Parkanové policii jednat příští středu. O případném vydání Parkanové pak definitivně rozhodne sněmovna s nevětší pravděpodobností na červencové schůzi. Mandátový a imunitní výbor dává v takových případech doporučení.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …