Nečas plísní ministra školství. TOPka by ho rovnou vyhodila

29.12.2011 6:55

Na ministerstvu školství ve středu rezignoval šéf sekce evropských fondů Robert Klaga. Jeho úkolem bylo získat z Bruselu 95 miliard korun, ale měl na to jenom třináct dní. Ministr Josef Dobeš (VV) tak po krátké době vyměnil dalšího klíčového úředníka. Informuje deník MF Dnes.

Nečas plísní ministra školství. TOPka by ho rovnou vyhodila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Na resortu školství tak dochází k neustále obměně zaměstnanců. Na postu šéfa kabinetu ministra Dobeše se vystřídalo už pět lidí, náměstek pro vysoké školství byl vyměněn čtyřikrát stejně jako tiskový mluvčí.

Jsou dlouhodobé problémy s čerpáním evropských fondů pro školství, vadí Nečasovi

Evropské fondy dostane na starost nový, v pořadí šestý, šéf. To ovšem kritizuje Brusel, který navíc hrozí zastavením dotací. Už dnes mají přitom zpoždění a nový člověk se bude nějakou dobu učit složitou proceduru.

Poslední změnu kritizuje už i premiér Petr Nečas (ODS) a chce se kvůli tomu s Dobešem sejít. „Personální politika pana ministra Dobeše působí překotným dojmem. Tohle je diskontinuita, jsou dlouhodobé problémy s čerpáním evropských fondů,“ řekl podle MfD premiér.

Poslední šéf evropských fondů se prý s Dobešem nepohodl

Robert Klaga prý sám požádal o stažení, protože nedovedl rozdělit svůj čas mezi práci a rodinu. Zdroje MfD z ministerstva ale hovoří o tom, že se Klaga s Dobešem nepohodl.

Ministr své lidi na ministerstvu neustále točí. Dobeš přitom působil jako personální šéf detektivní agentury ABL. Jiní ministři ovšem zkušenost s personalistikou nemají, a přesto se nedopustili tolika personálních přehmatů jako Dobeš.

O situaci na školství nechtějí bývalí úředníci hovořit. „Myslím, že je to atmosférou, v níž vůbec není jednoduché pracovat, natož dělat dlouhodobé koncepce. Ti lidé často odcházejí sami,“ myslí si podle MF Dnes šéf evropské sekce Jan Vitula, který se s ministerstvem školství rozloučil jako první.

Gazdík: Ministr Dobeš by měl odstoupit

„Podstatě personálních změn nerozumím a o důvodech nechci spekulovat. Za sebe mohu říct, že jsem odmítl podepsat tři smlouvy na výběrová řízení a odešel jsem,“ prohlásil bývalý zástupce ředitele kabinetu Martin Odehnal.

Sám ministr se hájí tím, že nejde stoprocentně odhadnout, co konkrétní úřednická pozice znamená. „Vybíral jsem lidi komerčně – podle psychodiagnostiky, podle životopisu, podle schopností. Říkal jsem si, že bude dobré přivést lidi z byznysu, kde je to drsné, zdravé bojovné. Ale státní správa je jiný svět,“ řekl Dobeš MfD.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka by měl Dobeš rezignovat. „Kromě zmatků v úřadu neudělal jedinou koncepční věc. Nezbývá než rezignovat,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…