Nečas pustil vnitro. Co víc mohl udělat?

01.07.2010 6:03

Premiér Petr Nečas si měl na Radka Johna dupnout, říká odborník. Druhý ale dodává: mohl si také dupnout do propadliště.

Nečas pustil vnitro. Co víc mohl udělat?

Premiér Petr Nečas odporoval, aby vnitro řídil Radek John z Věcí veřejných, které jsou spojeny s bezpečnostní agenturou ABL. Ze dne na den se ale předseda „véčkařů" objevil na seznamu vlády právě na postu ministra vnitra.

Ubezpečil nás, že firma nedostane žádnou státní zakázku a že její zaměstnanci nebudou působit ve státní správě, vysvětloval Nečas změnu novinářům.

Učinil premiér Nečas dobré rozhodnutí pro stabilitu koaliční vlády, anebo ODS postavila do svého čela politika slabého na funkci předsedy kabinetu, jak tvrdí opoziční sociální demokraté? Názory odborníků oslovených ParlamentnímiListy.cz stojí proti sobě.

Měl si dupnout

"Já souhlasím s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, Nečas si měl více dupnout. Je to riskantní ve státě, kde není stabilizovaná demokracie, svěřit vnitro netransparentním Věcem veřejným," myslí si politolog Bohumil Doležal.

Oproti tomu politický analytik Zdeněk Zbořil tvrdí, že Nečas při jednáních o vládě uspěl. „Byl jsem tím rozhodnutím překvapen. Ale ve stavu, v jakém je ODS, je to vlastně úspěch. Nečas má teď jasnou důvěru parlamentu a na nějaké personální změny bude případně ještě hodně času."

Doležal vytkl Nečasovi nejen vnitro, ale i ztrátu dalších klíčových ministerstev, které spolu s Věcmi veřejnými obsadila TOP 09. „Určitě to obsazení vnitra nebude Nečasovi přičítáno k úspěchům, stejně jako to, že nezískal ministerstvo financí nebo místní rozvoj."

"Měl si prostě dupnout. Minimálně víc, než si dupl," myslí si Doležal.

"To by si také ale mohl dupnout do propadliště," opáčí Zbořil. „Jeho situace není vůbec jednoduchá. ODS nikdy v historii neměla ve volbách tak slabý výsledek jako letos a od toho se odvíjí, co si může dovolit. Také nevidíme do pnutí, které nyní v občanské demokracii je," dodal.

Vzpomeňte si na Špidlu

Občanská demokracie na jednání takřečené K9 pro sebe vyjednala šest resortů, TOP 09 pět a Věci veřejné čtyři. „Nyní bude moci jako premiér vládnout a to je klíčové. Dupat bude moci později," míní Zbořil.

A na adresu Sobotky, podle kterého je Nečas slabý premiér, když údajně nedokázal prosadit své zájmy, politolog dodal: „Ať si vzpomene na vítězství ČSSD ve volbách v roce 2002, tehdy sociální demokraté měnili během čtyř let premiéra třikrát."


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…