Nečas se vydal na cestu spolupráce s jistými lidmi, upozorňuje Doktor

01.07.2012 6:50

„Dotekem medúzy“ nazval bývalý dlouholetý člen ODS Michal Doktor pravé příčiny odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti. „Nemohu nevidět bouři nevole, kterou v ODS vyvolává jméno Lenka Bradáčová, i samotné kroky Pospíšila ve funkci,“ říká poslanec, který opustil ODS kvůli jmenování Martina Kuby, spojence vlivného občanského demokrata Pavla Dlouhého, známého jako „knížete z Hluboké“, do čela resortu průmyslu a obchodu.

Nečas se vydal na cestu spolupráce s jistými lidmi, upozorňuje Doktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Na protest proti účelovému obsazování kontroverzních lidí do vysokých funkcí jihočeský poslanec Doktor opustil řady občanských demokratů. Na tanečky kolem odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti se prý proto dnes už dívá s nadhledem, který mu právě dovoluje fakt, že už není členem ODS. „Zažil jsem něco podobného, takže mě způsob, jakým premiér Petr Nečas odvolal jednoho ze svých ministrů, nepřekvapil,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz. Je to podle něj jen opakování, „recidiva“ situace, která se odehrávala kolem obsazování postu ministra průmyslu.

Nečas podobně nečekaně obsadil nejen průmysl, ale udělal změnu i v čele resortu zemědělství. Odvolal bez zjevného důvodu Ivana Fuksu a jeho nástupcem učinil Petra Bendla. Důvodem těchto změn prý není snaha Nečase obsadit ministerstva lepšími odborníky, ale zbavit se soupeřů či kritiků ve straně a jmenováním vlivných lidí z regionů posílit svůj vliv v ODS.

Ale Doktor přiznává, že se mu emoce, které pociťoval v den, kdy zažíval vlastní velké zklamání z jednání premiéra, zase vrátily. „Uvědomil jsem si, jak jsem rád, že jsem ODS opustil. Pro mne už je to uzavřená kapitola, jsem o poznání dál,“ říká. Dál myslí zřejmě od slizké medúzy, která svými chapadly zachvacuje čím dál větší část ODS.

Nečas se spojil s mistry na technologii moci

„Petr Nečas je člověk, který se vydal na cestu spolupráce s lidmi, kteří užívají technologii moci. Už jednou jsem v jeho případě použil příměr o sevřeném přirození, to se už bude jen utahovat,“ říká na adresu premiéra a nedokáže zakrýt, že ho dlouholetý kolega z poslaneckých lavic pořádně zklamal. „Je to smutné, ale jak říkával už Miloš Zeman, i vládnout se musí umět,“ dodává. Něco jiného je podle něj vládnout myšlenkám a něco úplně jiného lidem.

Přitom si Michal Doktor nemyslí, že by byl Pospíšil nejlepším členem Nečasovy vlády, jak se dnes často ozývá. Za nejlepšího ministra považuje Leoše Hegera z TOP 09, který řídí zdravotnictví. „Jestli něco Jiří Pospíšil uměl, tak to bylo vytváření pozitivní image, ale ve skutečnosti takovým kladným člověkem nebyl,“ tvrdí bývalý stranický a poslanecký kolega odvolaného ministra a připomíná, že Pospíšilovi trvalo dlouho, než zareagoval třeba na problémy kolem exekutorů a exekucí. „Nemohu zapomenout jeho období v Topolánkově vládě, kdy spravedlnost řídil jiným způsobem než teď před svým odvoláním. Nejdřív změny brzdil nohama, patama, nejméně tři až čtyři roky, a zareagoval, až když nebylo zbytí, protože vážných excesů přibývalo,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Doktor.

Pospíšil byl jediný mediálně použitelný místopředseda

Ale přesto považuje odvolání Pospíšila za nešťastné. Navzdory nepříliš příznivému názoru, který na svého bývalého kolegu má, totiž uznává, že díky pozitivnímu obrazu Pospíšila u veřejnosti může jeho odchod z vlády hodně poškodit ODS. „Poté, co se předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová kvůli minimální komunikaci s premiérem stáhla do ústraní a odmítla i prezidentskou nominaci, byl Pospíšil jediným z vedení ODS, který byl pro veřejnost důvěryhodný. Byl posledním mediálně použitelným místopředsedou strany, protože ostatní místopředsedové - Drobil, Blažek a Vondra - jsou kvůli svým kauzám naprosto odvaření,“ je přesvědčen Doktor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…