Nečas ustoupil: Lessyho nepodpoří, proti ale nebude. John ho již jmenoval

24.01.2011 13:53

Petra Lessyho ministr vnitra krátce po 15:00 hodině jmenoval policejním prezidentem. Premiér Petr Nečas sice řekl, že má i nadále výhrady k proceduře výběru policejního prezidenta, ale nebude jeho výběr vetovat. Svůj podpis tak pod jeho výběr nedá.

Nečas ustoupil: Lessyho nepodpoří, proti ale nebude. John ho již jmenoval

Premiér Petr Nečas (ODS) se v poledne na Úřadu vlády setkal s kandidátem na policejního prezidenta Petrem Lessym, kterého minulý týden vybrala komise ministerstva vnitra.

Ministr vnitra Radek John chtěl původně jmenovat nového policejního prezidenta již minulý týden v pátek, podle dřívější koaliční dohody však má s výběrem souhlasit i premiér. Ten ale odmítl ke jmenování připojit svůj souhlas. V pátek uvedl, že si napřed musí s Lessym pohovořit.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

Nečas dokonce hned po vyhlášení rozhodnutí komise uvedl, že má stále pochybnosti o zákonnosti a nestrannosti výběru. Svůj názor zopakoval pak i dnes.  

„Mé výhrady k proceduře výběru policejního prezidenta trvají. Nemám důvod na těchto výhradách cokoliv měnit. Znamená to tedy, že nemohu převzít spoluodpovědnost za výběr policejního prezidenta," řekl Nečas.

Nechce další politické střety

„Nebudu ale tento výběr vetovat, nechci další politické střety. Výběr policejního prezidenta je plnou odpovědností ministra vnitra Radka  Johna a čas ukáže, zda tento výběr byl správný nebo ne," uvedl dále Nečas s tím, že se koalice musí nyní plně soustředit na reformy.

 "Doufám, že vše bude v souladu se zákony a výběr pana Lessyho do funkce policejního prezidenta nebude právně nebo soudně napadnut," nezapomněl si ale premiér dnes tak trochu rýpnout do ministra Johna, který i přes opakované výtky Nečase svou výběrovou komisi v minulých dnech nezrušil a z výběrového řízení necouvl.

Nečas ke komisi: Je to paskvil a kočkopes

Nečas měl k celému procesu výhrady již od počátku. Personální složení vývěrové komise dokonce premiér označil za "paskvil a kočkopsa". Minulý týden pak prohlásil, že výběr šéfa policie nemusel být v souladu se služebním zákonem. Zpochybnil i nestrannost a nezávislost řízení. John kritiku odmítl.

Více: Johnova kočkopsa nechci 

Komise pro výběr policejního prezidenta zasedala poprvé minulý týden v úterý. Tehdy ovšem nedoporučila pro tuto funkci ani náměstka ministra vnitra Viktora Čecha, ale ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.

Ve středu pak komise zasedala opět a vybírala ze zbylých tří zájemců, jimž byli šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek. Jako vhodného kandidáta pak vybrala právě Lessyho.

Výběrové řízení vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici policejního prezidenta mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku poté, co z postu odešel Oldřich Martinů. Rezignoval hlavně na přání Věcí veřejných. Strana si stěžovala na to, že v policii pod vedením Martinů zadrhává šetření závažných kauz, hlavně těch, které se týkají korupce.

Vidím: Nečas je odpovědný státník

Ministr financí Miroslav Kalousek sdělil, že kroky premiéra ne zcela chápe. (Více ZDE)

,,Petr Nečas ze zachoval jako odpovědný státník a vyzdvihl důležitost reforem, protože ty jsou pro naší zemi teď nejdůležitější a nemá cenu kvůli sporu riskovat soudržnost vládní koalice. V tomto sporu není ani vítězů ani poražených," sdělil svou reakci ParlamentnímListům.cz místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS)

Jiného názoru pak je stínový ministr vnitra Jeroným Tejc z ČSSD. ,,Od Petra Nečase to považuji za naprostý alibismus. Neřekl jasně ANO NE, řekl Ano i ne. Pokud má premiér, stejně jako já, nějaké pochybnosti o výběru, neměl uznat Lessyho ve funkci," uvedl Tejc.

,,Zaplať pánbůh končí telenovela o policejním prezidentovi, teď už se můžeme plně začít věnovat práci, pro kterou si nás lidé zvolili," reagoval na krátký brífink Petra Nečase poslanec TOP09 Petr Gazdík.

Petr Lessy

Datum a místo narození: 18. srpna 1964 v Prostějově 

Vzdělání:
vystudoval práva na policejní akademii (má titul Mgr.)

Současná funkce:
náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu - do vnější služby spadají uniformovaní policisté (řeší přestupky a též méně závažné trestné činy), od letošního roku patří do jeho resortu i bývalé oblastní ředitelství cizinecké policie v Brně. 

Působení u policie:
v minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie. Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy. 

Ostatní: 
    - V letech 2006 až 2010 byl členem zastupitelstva obce Palkovice (zvolen jako nezávislý na kandidátce ODS); do zastupitelstva kandidoval i v loňských volbách, ale neuspěl. 
    - Podle médií patřil od počátku mezi favority ministra vnitra Radka Johna (VV) na funkci policejního prezidenta. 
    - Poradní komise pro výběr policejního prezidenta jej vybrala 19. ledna velkou většinou.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …