Nečas ve sněmovně: Budeme jednat až do noci. Nevím, do které…

02.11.2010 16:21

Poslanci od 16.00 hodin začali jednat v režimu mimořádné schůze. A to proto, aby mohli přijmout ve stavu legislativní nouze čtyři vládní novely, které by snížily rozpočtové výdaje. Jak ale upozornil premiér Petr Nečas, poslanci dnes mohou jednat až do noci.

Nečas ve sněmovně: Budeme jednat až do noci. Nevím, do které…

Vyhlášení mimořádné schůze sněmovny předcházela hádka poslanců o tom, zda trvá, nebo netrvá stav legislativní nouze a zda v tomto režimu poslanci mohou dnes vůbec jednat.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka si totiž trval na tom, že se poslanci ve sněmovně pohybují v řádném režimu a je tak nutné, aby vláda požádala o mimořádnou schůzi sněmovny. To nakonec za vládu učinil předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Poslanci tak začali jednat od 16.00 hodin v režimu mimořádné schůze sněmovny.

Jak ale ještě před touto schůzí zmínil premiér Petr Nečas, protože je dnes sněmovna ve skluzu, budou tak nuceni poslanci jednat a hlasovat do té doby, dokud nebudou všechny normy schváleny. Tedy i do noci.

Projevy jednotlivých řečníků čtěte ZDE

Poslanci si ve sněmovně ustelou?

"Všimněte si ale, že ale neříkám do které noci. Já osobně prosazuji, abychom nešli ze sněmovny, dokud všechny zákony neprojdou i třetím čtením," uvedl Nečas. Také zmínil, že po dnešním výstupu ČSSD patrně poslanci koalice přistoupí k omezení délky řečnického  příspěvku.

"Jsem přesvědčen, že po tom, co předvedla sociální demokracie, tak omezení délky řečnického příspěvku je legitimním krokem," dodal premiér s tím, že tady skutečně existuje závažný důvod pro institut legislativní nouze, neboť by to mohlo narušit rozpočet, když nebudou přijaty zákony, které jsou zapotřebí," doplnil premiér.

Koaliční poslanci chtějí projednat ve stavu legislativní nouze čtyři vládní novely, které by snížily rozpočtové výdaje. Jde o nižší státní podporu stavebního spoření, zavedení takzvané povodňové stokoruny a další daňové změny, balíček sociálních úsporných opatření a o snížení příspěvků politickým stranám. Opozice ale nevidí pro legislativní nouzi důvod a zřejmě se obrátí na Ústavní soud. Zákony již doporučily dopoledne přijmout příslušné sněmovní výbory.

K obstrukcím ve sněmovně:

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …