Nečas zasahuje: Za ČSSD se kradlo víc, Bakala pomlouvá Česko

29.11.2011 10:53

Na citlivou strunu Petra Nečase brnkají ti, kteří kritizují vládu, že nedělá nic, nebo jen málo proti korupci. Nejprve protestní akci odborářů přirovnal k těm, kdo se stali partyzány až těsně před koncem války. Nyní se premiér rozohnil ještě víc a prohlásil, že za poslední rok se v boji proti korupci udělalo bez nabubřelých frází a hesel více než za poslední desetiletí.

Nečas zasahuje: Za ČSSD se kradlo víc, Bakala pomlouvá Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Pochval se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá. Tak tímto pořekadlem se zřejmě řídil premiér Petr Nečas, když se jeho slova o partyzánech na adresu odborářů setkala se značnou nelibostí. Kritici se hlavně pozastavovali nad tím, že z Nečasova přirovnání ke konci druhé světové války vyplývá, že stejně tak je těsně před konečným vítězstvím i boj proti korupci.

Premiér se v reakci pro Hospodářské noviny objajoval, že jeho slova na adresu odborářů byla míněna tak, že se vlamují do otevřených dveří. „Že se za poslední rok v boji proti korupci bez nabubřelých frází a hesel udělalo více než za poslední desetiletí. Že konkrétní kroky, které přijímá vláda, jdou mnohem dále než kroky - pokud byly vůbec nějaké, vlád předchozích," nešetřil Nečas chválou na práci svého kabinetu v boji proti korupci.

Celý článek ZDE

Nečasova vláda boj proti korupci posunula dál

„Tento výrok se dá vnímat ve dvou rovinách. Jednak se skutečně podařilo přijmout některá zákonná opatření, která mohou ten boj s korupcí opravdu posunout dál. Na druhou stranu ale muselo několik členů Nečasovy vlády odstoupit v souvislosti s korupčními aférami. I když i to může být vnímáno jako pozitivum, že odešli, což se v předchozích vládách nestávalo," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Ladislav Mrklas, programový poradce liberálně konzervativní akademie CEVRO.

Nečas kromě chvalozpěvů na adresu své vlády vyrazil zostra do boje i proti kritikům. Podivil se nad tím, že podobné aktivity se objevují v době, kdy vyplouvají na povrch miliardové skandály z vlád ČSSD, zcela nesrovnatelné s kauzami ze současnosti. Ať už se jedná o nápadně podobné privatizace Mostecké uhelné, Škody Plzeň nebo OKD, které šetří protikorupční policie.

  • SLEDUJEME kauzy: Mostecká uhelná, byty OKD, Škoda Plzeň
  • Ozývají se ti, kteří sami mají tuny másla na hlavě

    „Kde byly v té době všechny tyto antikorupční iniciativy, fondy nebo nadace, které se teď rodí jako houby po dešti? Demonstrovali odboráři v ulicích, když se začaly objevovat zprávy o Paroubkových a Grossových šibalech, nebo podezření z korupce při pronájmu gripenů? Boj s korupcí skutečně nelze snadno vyhrát, ale jen člověk zcela zaujatý může tvrdit, že vláda v této oblasti neudělala vůbec nic," uvedl Nečas pro HN.

    Podle předsedy vlády je to slyšet právě od iniciativ, jejichž někteří aktéři sami mají tuny másla na hlavě. Zmiňuje v té souvislosti články v The Economist nebo The Financial Times, v nichž zástupci těchto iniciativ ovlivňují mediální obraz naší země v zahraničí. Na mysli má i jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakalu, který pro Financial Times uvedl, že korupce v Česku působí na investory jako odstrašující prostředek.

    Vládu za boj s korupcí pochválil i tajemník OECD

    „Kdybychom byli tak prohnilou partajokracií, projevilo by se to v pohledu finančních trhů nebo například v hodnocení OECD. Nedávná návštěva generálního tajemníka OECD Angela Gurríi, která mimochodem téměř nebyla medializována, přinesla jiný pohled na naši zemi. Mnohem pozitivnější, než vytvářejí tyto vlivové skupiny - jak v úrovni prováděných reforem, tak stavu korupce," prohlašuje Nečas.

    Velice rychle na Nečasovu sebechválu za protikorupční snažení jeho vlády zareagoval server Českápozice.cz, jenž mu článkem s titulkem Nebuďte pokrytec, pane premiére! připomíná, že stát přišel o miliardy v Mostecké uhelné i kvůli ODS. Vláda se dnes kvůli krokům v kauze MUS hrdě bije do prsou, ale jednat začala až na hysterický impuls médií. ODS se ostatně v případu chovala apaticky od začátku, píše se na serveru.

    Stát ztratil kontrolu nad MUS za Tošovského vlády

    Nečas se podle serveru Českápozice.cz dopouští zásadního omylu, pokud privatizaci Mostecké uhelné připisuje na účet vlády ČSSD. Fakta jsou fakta, a ta by předseda vlády a ODS neměl zamlčet. Kontrolu nad Mosteckou uhelnou společností český stát definitivně ztratil v roce 1998 za vlády Josefa Tošovského, v níž nečinně sedělo pět ministrů za ODS, tři za ODA a tři za lidovce. Za ČSSD nikdo.

    V letech 1997 a 1998, kdy stát nedokázal zabránit tunelování a následnému nepřátelskému převzetí Mostecké uhelné společnosti, byl Nečas poslancem, předsedou výboru pro obranu a bezpečnost, členem podvýboru pro zpravodajské služby. O dění v hnědouhelných dolech - nebezpečném pro stát - byly Fondem národního majetku mnohem přesněji informovány i zpravodajské služby a další bezpečnostní složky státu, ke kterým měl tehdy Nečas velice blízko.

    V souvislosti s privatizacemi je zmiňováno i Sobotkovo jméno

    Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka říká, že Nečasova vláda ztratila rok tím, že se vůbec nezabývala materiály od švýcarské prokuratury. „Teď jen napravuje vlastní pochybení. Státní zastupitelství by mělo jednat automaticky, nečekat, až se vláda probudí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Sobotka, jenž bývá oponenty obviňován za svou roli při privatizaci OKD i Mostecké uhelné. Naposledy i bývalým předsedou ČSSD a předsedou strany LEV 21 Jiřím Paroubkem.

    Sobotka byl v časech zmiňovaných privatizací postupně členem rozpočtového výboru, předsedou poslaneckého klubu a ministrem financí. „Ale i kdyby na něj po letech něco vyplavalo na povrch, nemuselo by mu to nutně zlomit politický vaz. Veřejností je politická scéna natolik negativisticky vnímána, že by to lidi jen utvrdilo v jejich přesvědčení, že všichni jsou stejní," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Ladislav Mrklas.

    Ve vodách ČSSD by mohly lovit nové či staronové strany

    Podle programového poradce liberálně konzervativní akademie CEVRO by se jen ještě více prohloubil už tak skeptický postoj společnosti ke dvěma nejsilnějším stranám. „A pro ČSSD by to mohlo znamenat, že nebude schopna oslovit tolik voličů a přijde nová či staronová strana, která bude lovit v jejích vodách," dodává Mrklas.

    K věci:

    Gazdík natřel Peake: Ať už prošetřuje. Zatím nemá žádné výsledky 

    Odboráři Nečasovi: Už nežertujte. Na akci bylo téměř prázdno 

    Česko je prolezlé korupcí. Neinvestujte tam, varují Financial Times 

    Foto: Hans Štembera

    reklama

    autor: Jiří Hroník

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…